kromki bialego chleba

Ile kalorii ma chleb pszenny? Zdrowy czy nie?


Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w naszym jadłospisie. Zarówno śniadanie, jak i kolację nie wyobrażamy sobie bez chleba lub smacznych pszennych  bułeczek w roli głównej. Kanapki z pastą jajeczną, serem, wędliną i pomidorem to tradycyjne danie na naszym talerzu podczas porannego i wieczornego posiłku.


Niemniej jednak chleb pszenny dla osób dbających o własną figurę, odchudzających lub cierpiących na cukrzycę jest niewskazany. Dietetycy oraz diabetycy na ogół zalecają ograniczenie spożywania białego pieczywa,  a najlepiej go wyeliminowanie z własnej diety. Dlaczego ? Otóż na to pytanie odpowiemy sobie w tym artykule.

Ile kalorii ma pieczywo pszenne?

Czy dietetycy mają rację, radząc wyeliminowanie białego pieczywa ? Zobaczmy zatem ile kalorii, ma chleb pszenny i czy rzeczywiście jego spożycie w dużej mierze wpływa na naszą wagę. Kromka tradycyjnego pszennego chleba (25 g) posiada ok. 60 kcal. Czy to dużo, czy mało ? Otóż ten rodzaj pieczywa jak się okazuje, jest najmniej kaloryczny spośród innych wyrobów piekarniczych. Nawet pachnąca i opieczona kromka tostowego chleba posiada tylko 70 kcal.

Właściwie nie ma przeciwwskazań do jedzenia tzw. białego pieczywa, o ile się nie ma alergii na gluten. Ten rodzaj chleba jest najłagodniejszy dla naszego żołądka. Dlatego najczęściej jest zalecany dla dzieci i osób ze wrzodami żołądka lub innymi problemami gastrycznymi. Natomiast chleb pszenny odradza się osobom na diecie odchudzającej oraz cukrzykom ze względu na wartość indeksu glikemicznego.

Indeks glikemiczny a chleb pszenny

Indeks glikemiczny (IG) określa nam procentowo tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu produktu. Wartość ta jest porównywana ze spożyciem identycznej dawki węglowodanów w postaci glukozy. Zatem IG przedstawia jak dany produkt spożywczy, wpływa na naszą glikemię. Im IG jest wyższe, tym wyższy będzie wzrost glikemii (cukru) po spożyciu danego produktu.

  Dieta Arnolda Schwarzeneggera - jak wyglądała?

Natomiast  tempo wzrostu cukru w organizmie wpływa bezpośrednio na metabolizm, czyli spalanie węglowodanów. Im to tempo jest szybsze, a poziom cukru wyższy, tym metabolizm się spowalnia. Co powoduje, że  niestrawiony posiłek jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie.

Obecnie wiadomo, że w procesie odchudzania najistotniejszą sprawą nie jest redukcja samych kalorii, ale dobieranie tak potraw i stosowanie takich produktów żywnościowych w diecie, aby nie podnosiły cukru we krwi, czyli o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym posiadają IG na poziomie 60 i mniej.

Ponadto IG ma również wpływ na uczucie sytości. Na ogół produkty o  dość wysokim IG (powyżej 60) powodują, że po ich spożyciu czujemy się nadal głodni, albo niedojedzeni.

Chleb pszenny ma IG 70, co stawia go w rankingu produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Bagietka pszenna lub bułka pszenna posiadają nawet IG 90. Natomiast dla przykładu pieczywo żytnie ma IG na poziomie 50-60. Dlatego pieczywo pszenne uważane jest za produkt o najwyższym IG w porównaniu do wyrobów piekarniczych, pieczonych z innych rodzajów mąki.

Zarówno osoby cierpiące na cukrzyce, jak i te odchudzające się powinny zwracać szczególną uwagę na poziom i  tempo wydzielania się cukru we krwi po posiłku. Od tego zależą efekty redukcji tkanki tłuszczowej oraz wartość wskaźnika insuliny w organizmie.

Dodaj komentarz