Udko z kurczaka słynie z dużej zawartości białka, które chroni organizm przed utratą tkanki mięśniowej np. w trakcie odchudzania lub wspomaga odbudowę masy mięśniowej po wysiłku fizycznym. Dlatego jak wybierasz się na siłownię, przedtem postaraj się zjeść posiłek wysokobiałkowy.
Walory smakowe i delikatne mięso stawia udko z kurczaka na czołowym miejscu, wśród mięsnych dań obiadowych, podawanych na polskich stołach zarówno na święta, okolicznościowe uroczystości, jak i na co dzień. Pieczone, smażone czy gotowane w zupie, zawsze jest dobre i smaczne. A ile kalorii ma udko z kurczaka ? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.
Ile kalorii ma udko z kurczaka? Różne formy przygotowania
Mięso z kurczaka (udko) uważane jest za najbardziej delikatne i niskokaloryczne ze wszystkich gatunków mięs. Nic bardziej błędnego. Udko z kurczaka ma około 300 kcal w 100g mięsa. Ostateczna wartość energetyczna tego produktu żywnościowego zależy od sposobu jego przygotowania.
Kaloryczność samego udka zależy również od sposobu jego przyszykowania. Dla osób dbających o własną wagę i figurę zalecamy udko z kurczaka gotowane na parze, gdyż ma ona jedynie 125 kcal w 100g. Całe udko z kurczaka (gotowane bez skóry) waży ok. 170 g i ma 200 kcal. Udko bez skóry przyrządzone na parze jest najbardziej zdrowe i najmniej kaloryczne. Jedynie mniej kalorii ma podudzie z kurczaka bo tylko 161 kcal na 100g wraz ze skórą.
To, co najbardziej lubimy w udku z kurczaka, to jego skóra. Smażona lub pieczona w piekarniku jest bardzo chrupiąca i smaczna. Przy tym niestety też bardzo kaloryczna. Tym bardziej jak jest smażona czy pieczona, ponieważ przy takim procesie obróbki cieplnej ona właśnie chłonie najwięcej tłuszczu. W skórze kurczaka znajduje się również najwięcej cholesterolu, z tego też względu osoby z dolegliwościami krążenia, powinny ją zdejmować przed rozpoczęciem posiłku. W przypadku innych form przygotowaniu udko z kurczaka posiada następującą liczbę kalorii:
- Smażone udko kurczaka posiada około 250 kcal w 100g;
- Pieczone udko kurczaka posiada około 160 kcal w 100g.
Wartości odżywcze udka z kurczaka
W porównaniu z innymi gatunkami mięsa, udko z kurczaka posiada sporą zawartość sodu, magnezu, wody i niestety cholesterolu. Przy czym tego ostatniego jest najwięcej w skórze. Z tego też względu dietetycy i lekarza zalecają, ściągnie skóry z udka przed jego spożywaniem. Oprócz wymienionych składników mineralnych posiada również fosfor i cynk.
Udko z kurczaka jest również bogatym źródłem białka, bo zawiera go ok. 33 g (w udku o wadze 170 g). W mięsie z kurczaka znajduje się również tłuszcz, w samym udku jest go ok. 8 g, a magnezu ok. 40 g, co odpowiada 10% dziennego zapotrzebowania tego pierwiastka dla dorosłego człowieka.
Natomiast w tym rodzaju mięsa nie spotkamy błonnika, ani glutenu. Dlatego może być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub mające rozpoznaną chorobę celiakę.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.
witam, czy jeżeli pałka z kurczaka bez żadnej dodatkoych dodatków typu olej czy sosy zostanie zapieczona w piekarniku, to czy nadal ma 400 kcal? bo wydaje mi się to niemożliwe żeby skoro samo mięso miało około 300 kcal/100g to skąd się bierze dodatkowe 100 kcal skoro jest tylko wkładane do piekarnika. zresztą dlaczego 300 kcal jak na wszystkich innych stronach podają około 160 kcal na 100g
Dziękuje za uważność, przypadkiem wkradł się błąd. Już poprawiony 🙂
Witam a mam pytanko jak ma się mięso ugotowane takie z rosołu i później bez dodatkowego tłuszczy zarumienione w piekarniku, chodzi tu też o skrzydło z indyka bo na nim był rosołek i szponder pozdrawiam
W takim przypadku weź pod uwagę kaloryczność mięsa ugotowanego, czyli 125 kcal / 100g.
Zawsze po siłowni jem udko z kurczaka. Super posiłek.