Jesienna dieta musi być przede wszystkim rozgrzewająca i jednocześnie nie powinna powodować odkładania się tkanki tłuszczowej. Jest to zdrowy system, który zapewnia energię oraz szczupłą sylwetkę. Jak powinno się odżywiać jesienią? O tym powiemy w poniższym artykule.
Dieta na jesień – zupy
Oprócz tego, że jadłospis jesienny ma zawierać potrawy pożywne i jednocześnie lekkie, dieta na jesień powinna być rozgrzewająca, co warto jeść na co dzień, sprawdzisz na www.ZdrowePorady.pl, serwisie poświęconym odżywianiu i zdrowemu stylowi życia. Zupa to najlepszy sposób na rozgrzanie organizmu. W okresie jesiennym najlepiej sprawdzają się zupy pikantne i korzenne, które nadają uczucie sytości oraz hamują chęć podjadania. Zupy warzywne oraz rosoły dostarczają energii i ciepła, które pozostaje w organizmie dłużej niż herbata.
W okresie jesiennym, zupy warto przygotowywać z takich składników jak:
• por,
• cebula,
• buraki,
• marchewka,
• pietruszka,
• seler,
• fasola,
• soczewica.
Dieta na jesień – pożywne śniadania
Jesienią dobrze jeść ciepłe śniadania jak np. delikatną jajecznicę. Dużą dawkę energii dostarczą płatki owsiane lub ulubiona mieszanka płatków z suszonymi owocami i dodatkiem rozgrzewających przypraw jak imbir, cynamon, goździki czy nawet szczypta chili. Dla osób, które muszą stale walczyć z pokusą sięgnięcia po słodycze, idealnym rozwiązaniem będzie kasza jaglana z duszonymi jabłkami, rodzynkami, orzechami lub migdałami. Kasza jaglana jest źródłem witaminy B i E, nie zawiera glutenu i ma lekko słodkawy smak dzięki czemu, łagodzi głód i chęć sięgnięcia po słodycze.
Dieta na jesień – wzmocnij odporność
W okresie jesiennym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i choroby. Dlatego bardzo ważne jest, aby poprzez właściwą dietę, wzmocnić swoją odporność. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że 80% komórek odpowiedzialnych za odporność, znajduje się w jelitach. Dlatego trzeba tam dostarczać odpowiednich witamin i minerałów. Zatem w diecie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę D, która odgrywa ogromną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ważna jest również witamina A oraz C.
Produkty bogate w te witaminy to:
• Witamina D: Ryby morskie takie jak śledź i makrela, jaja i żółty ser
• Witamina C: Kiszona kapusta, szpinak, owoc dzikiej róży, jagody, cytrusy, kiwi
• Witamina A: Brokuły, pomidory, papryka, kiełki, pestki
Ważne, aby w diecie zadbać również o takie cenne minerały, jakimi są cynk, selen i żelazo. Tego ostatniego najwięcej można znaleźć w mięsie, w cynk bogate są ryby i owoce morza, natomiast selen jest składnikiem brokułów.
Aby skonstruować wartościową dietę na zimne, jesienne dni nie ma konieczności wymyślania specjalnego menu. Wystarczy zapamiętać, jakie produkty dostarczą wartościowych składników odżywczych, które wzmocnią odporność oraz zapewnią dobre samopoczucie. Z czasem, spożywanie określonych produktów może wejść w nawyk i nie trzeba będzie już tak usilnie walczyć z pokusami.