trzy jajka

Ile kalorii ma jajko? Surowe, gotowane na miękko i na twardo


Niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest jajko. Używamy go do przygotowania wielu dań, od wytrawnych, po słodkie. 100 gram jajka ma dokładnie 150 kalorii, ale jak to wygląda w przypadku pojedynczych jajek przygotowanych na różny sposób? Sprawdź!


Kaloryczność różnych rodzajów jajek

W przypadku jajka kurzego kaloryczność jest różna, ponieważ zależy od samego sposobu przygotowania. Surowy produkt ma jedynie 48 kalorii. Natomiast po obróbce termicznej zdecydowanie ta wartość wzrasta.

  • Jajko na miękko zawiera około 88 kalorii;
  • Jajko surowe ma 139 kalorii w 100g;
  • Jajko na twardo ma 93 kalorie;
  • Jajecznicy ma około 170 kalorii;
  • Jajko sadzone ma nieco mniej, tylko 130 kalorii;
  • Jajko od kury zielononóżki ma 24 kalorie;
  • Przepiórcze jajko zawiera tylko 20 kalorii;
  • Gęsie jajko ponad 260 kalorii;
  • Jajko pochodzące od kaczki ma około 127 kalorii.

Pamiętaj, że ilość kalorii rośnie wraz z dodawanymi składnikami do potraw, w tym tłuszczu użytego do smażenia. 1 łyżka majonezu, na przykład to bomba 200 kalorii.

Czy jajko jest zdrowe? Poznaj jego właściwości odżywcze

W sklepach mamy jajka od kur hodowanych w różnych warunkach.  Ekologiczne posiadają oznaczenie 0, te z wolnego chowu 1, a 2 są z chowu ściółkowego. Najtańsza odmiana pochodzi z chowu klatkowego, czyli ma symbol 3.

Jajko zawiera wiele cennych składników, które działają dobroczynnie nie tylko na organizm, ale również na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dlatego ten składnik spożywczy można wykorzystać na wiele sposobów, nawet do tworzenia domowych kosmetyków, na przykład masek lub odżywek. W kuchni jajko przyda się do przyrządzenia większości dań – ciast, placków, farszy, czy panierek.

  Dieta Montignaca - zasady, produkty, efekty oraz przykładowy jadłospis na tydzień

Jajko zawiera sporo składników odżywczych, między innymi:

  • białko
  • kwasy tłuszczowe – nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, omega 3
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminy z grupy B
  • witaminę K
  • witaminę C
  • kwas foliowy oraz pantotenowy
  • żelazo
  • wapń
  • mangan
  • sód
  • cynk
  • potas.

Proporcje wyżej wymienionych elementów są różne w zależności od sposobu hodowli kur. Oczywiście najwięcej dobroczynnych właściwości posiadają ekologiczne produkty.

Związki skumulowane w jajku wpływają na wiele narządów, przede wszystkim na pracę mózgu i układu nerwowego. Dodatkowo przyspieszają metabolizm po spożyciu alkoholu, działają dobroczynnie też na wzrok.

Ile jajek można jeść w ciągu dnia?

W przypadku osób cierpiących na cukrzycę, choroby układu krążenia lub choroby układu krążenia należy ograniczyć spożycie jajek do dwóch tygodniowo. Normy ustalone przez WHO mówią o 10 jajkach tygodniowo w przypadku zdrowych osób. Dietetycy z kolei sugerują jadać co najwyżej 5 jajek tygodniowo. Ograniczenia dotyczą jedynie spożywania żółtek jajka. Białko jajka można spożywać dowolnie według zasad zbilansowanego planu żywieniowego.
Jajka są wyjątkowym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych i wysokiej jakości białka. Ich zbawienny wpływ na organizm człowieka praktycznie niweluje ich “ciemną stronę”. Spożywając jajka w ograniczonych ilościach, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem może przynieść wyłącznie pozytywny wpływ na nasz organizm.

Cholesterol w jajku – szkodzi, czy nie?

Od lat pojawiają się informacje o wysokiej zawartości cholesterolu w jajku. Jest on tylko i wyłącznie w żółtku, ponieważ w białku nie występuje. W jednym produkcie mamy około 180 mg. Co ciekawe to jest prawie cała dawka sugerowana do przyjęcia w ciągu jednego dnia.

Na szczęście organizm doskonale radzi sobie z tym i spokojnie można w przeciągu doby spożyć nawet 3 sztuki jajek. Ograniczenia powinny wprowadzić osoby cierpiące na hipercholesterolemię. Tu można zjeść maksymalnie 2-3, ale na cały tydzień.


 

Dodaj komentarz