Sałatka grecka jest idealnym pomysłem na szybką i zdrową przekąskę. Doskonale nadaje się na spotkanie towarzyskie np. przy grillu. Tego typu potrawa może być wyśmienitym dopełnieniem obiadu. Ta dość lekka i ciekawa w smaku przekąska rodem z basenu Morza Śródziemnego sprawdzi się praktycznie na każdą okoliczność.
Panuje przekonanie, że sałatka grecka idealnie wpisuje się w dietę odchudzającą. Ponadto można ją przyrządzać na wiele sposobów. Oczywiście wartości odżywczych zapewne w niej nie brakuje, ale czy każda przyrządzona w ten sposób potrawa będzie niskokaloryczna ?
Kaloryczność sałatki greckiej
Ogórek gruntowy, pomidor, papryka i cebula, które są bazą takiej sałatki, nie posiadają zbyt wiele kalorii. Ale wszystko tak naprawę zależy od dodatkowych składników. Klasyczna sałatka grecka ma 105 kcal w 100g w wersji z fetą i oliwkami. Porcja takiej potrawy (250 g) posiada ok. 263 kcal. Na wieczorną przekąskę (kolację) jest to idealne rozwiązanie, o ile do sałatki greckiej dodamy oliwę z oliwek, a nie kaloryczny dressing czy majonez.
Sałatka grecka dodatkowo z grillowanym kurczakiem ma już ok. 350 kcal (250 g), z obsmażonym mięsem, jak na gyrosa, jej kaloryczność może wzrosnąć nawet do 425 kcal (porcja). Tutaj możemy już mówić o pełnym posiłku. Co prawda nadal lekkostrawnym i bogatym w wartości odżywcze.
W sprzedaży można spotkać gotowe sałatki greckie, na bazie podstawowych składników (bez mięsa) z dressingami typu 1000 wysp, z sosem majonezowym lub czosnkowym. Porcja takiej sałatki niestety nie jest niskokaloryczna, bo posiada ok. 400-500 kcal. Wszystko zależy od ilości dodanego dressingu. Należy przy tym pamiętać, że gotowe dressingi są na bazie majonezu, do niektórych z nich dodaje się również cukier, co w dużej mierze zwiększa jej kaloryczność, a także niezdrowe konserwanty.
Dlatego dla osób odchudzających się nie polecam sałatek z dressingami lub ze zróżnicowanymi dodatkowymi składnikami, podwyższającymi jej kaloryczność (typu dodatkowy ser, mięso itp.).
Jakie są wartości odżywcze sałatki greckiej?
Ze względu na bukiet warzyw, przypraw oraz innych składników, sałatka grecka jest dość odżywczą potrawą. Ta przekąska jest bogata w białko, węglowodany i tłuszcze. Te ostatnie pomagają w przyswajaniu w naszym organizmie, takich witamin jak A, E, D i K. Oliwa z oliwek tradycyjnie dodawana do tej sałatki, posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i figurę. Błonnik zawarty w warzywach odpowiada za uczucie sytości, które utrzymuje się dość długo.
Na ogół do tego typu sałatki przyrządzamy sos winegret, składający się z oliwy z oliwek, octu balsamicznego lub winnego, które to pozytywnie wpływają na procesy trawienia, regulując nasz metabolizm i wspomagają odchudzanie.
Jak zrobić dietetyczną sałatkę grecką?
Sałatka grecka jest pysznym i pożywnym daniem, dlatego nie musisz z niej rezygnować, będąc na diecie odchudzającej. Możesz sporządzić jej niskokaloryczną i odżywczą wersję, trzymając się pewnych wskazówek:
- Ser feta i oliwki są najbardziej kalorycznymi dodatkami w sałatce. Oliwki mają sporo kalorii, ale też zawierają potrzebne na składniki odżywcze. Ser feta (najlepiej oryginalny) nadaje je ten specyficzny smak i też posiada wartości odżywcze. Dlatego, aby obniżyć wartość kaloryczną potrawy, dodaj do niej mniej oliwek i sera lub zastosuj ser feta w wersji light.
- Zrób własny dressing do sałatki. Sos do sałatki na bazie oliwy z oliwek możesz zrobić we własnym domu. Jego skład jest dość prosty: oliwa z oliwek, ocet winny (lub balsamiczny), czosnek i odrobina miodu- mniej więcej tyle samo co octu. Jeżeli dodajesz łyżeczkę octu, to dodaj mniej więcej tyle samo miodu.
Dla smaku możesz taką sałatkę doprawić odpowiednim bukietem oryginalnych przypraw.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.