Czekolada uważana jest za naturalny afrodyzjak, od którego bardzo łatwo jest się uzależnić. Zawiera ona co najmniej kilka składników odpowiadających za nasze doznania zmysłowe. Jednym z najważniejszych z nich jest fenyloetyloamina (PEA), porównywana do amfetaminy.
PEA jest hormonem odpowiadającym za podniecenie i pożądanie, jej zadaniem jest pobudzenie hormonów wydzielania szczęścia- endorfin. Wzmacnia również działanie dopaminy, odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności z seksu.
Po zjedzeniu tego przysmaku również podnosi się poziom serotoniny. Hormon ten wzmaga pożądanie, pobudza apetyt, poprawia samopoczucie, a także sprzyja zdrowemu zasypianiu. Serotonina zapobiega kobiecym wahaniom nastrojów podczas miesiączkowania, depresji, a także obniża poziom agresji. Dlatego czekolada jest tak pożądaną słodyczą w naszym jadłospisie i cenioną za swój niepowtarzalny smak.
Czekolada – ile ma kalorii?
Czekolada jako słodycz zawiera również węglowodany, które wpływają na jej kaloryczność. Czekolada zawiera ok. 530-580 kcal w 100g produktu. Z kolei mała kostka czekolady ma 32-35 kcal w 6 gramach. Jej kaloryczność w dużej mierze zależy od ilości kakao oraz składników dodatkowych. I tak kaloryczność 100 g czekolady deserowej ( bez dodatków) to 531 kcal. Natomiast 100 g mlecznej czekolady nadziewanej orzechami posiada już 540 kcal. Najbardziej kaloryczna jest biała czekolada, która ma aż 580 kcal w 100 g.
To, co praktycznie każdy z nas lubi wypić szczególnie w chłodne dni, to kubek gorącej czekolady. Taki napój krzepi, rozgrzewa, wzmacnia i polepsza nastrój. Szklanka gorącej czekolady ma 150 kcal.
Właściwości odżywcze czekolady
Czekolada mleczna czy gorzka. Różnica polega na tym, że czekolada mleczna ma mniej kakao, więcej cukru i mleka. Natomiast gorzka składa się głównie z kakao (ok. 70 % i więcej), posiada mniej cukru, może zawierać mleko, ale niekoniecznie. Najbardziej wartościowa jest czekolada gorzka, zawiera ona ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na nasze zdrowie. Wśród nich znajdują się: węglowodany, magnez, żelazo, niacyna, teobromina, fenylotelamina, flawonoidy oraz wiele innych.
Czekolada poprawia krążenie krwi, przeciwdziała zawałom serca, usprawnia układ nerwowy, wspomaga koncentrację, a także przeciwdziała próchnicy zębów. Ponadto neutralizuje działanie złego cholesterolu i przeciwdziała zakrzepicy. Pod wpływem czekolady, w naszym organizmie wzrasta ponad 20 % przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia w organizmie.
Czekolada również znalazła swoje zastosowanie w kosmetologii. Dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym zmniejsza zmarszczki i wygładza skórę.
Uważa się, że słodycze tuczą i na ogół nie wnoszą nic odżywczego dla naszego organizmu. Niektórzy nawet twierdzą, że szkodzą. I w pewnym sensie mają rację. Ale są wyroby cukiernicze, z których warto nie rezygnować. Pomimo że są kaloryczne, posiadają wiele substancji potrzebnych dla rozwoju fizycznego i psychicznego naszego organizmu. Do tej kategorii zalicza się właśnie czekolada.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.