tabliczki czekolady

Ile kalorii ma czekolada? Gorzka, mleczna i biała

Artykuł zaktualizowany


Czekolada uważana jest za naturalny afrodyzjak, od którego bardzo łatwo jest się uzależnić. Zawiera ona co najmniej kilka składników odpowiadających za nasze doznania zmysłowe. Jednym z najważniejszych z nich jest fenyloetyloamina (PEA), porównywana do amfetaminy.

PEA jest hormonem odpowiadającym za podniecenie i pożądanie, jej zadaniem jest pobudzenie hormonów wydzielania szczęścia- endorfin. Wzmacnia również działanie dopaminy, odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności z seksu.


Po zjedzeniu tego przysmaku również podnosi się poziom serotoniny. Hormon ten wzmaga pożądanie, pobudza apetyt, poprawia samopoczucie, a także sprzyja zdrowemu zasypianiu. Serotonina zapobiega kobiecym  wahaniom nastrojów podczas miesiączkowania,  depresji, a także obniża poziom agresji. Dlatego czekolada jest tak pożądaną słodyczą w naszym jadłospisie i cenioną za swój niepowtarzalny smak.

Czekolada – ile ma kalorii?

Czekolada jako słodycz zawiera również węglowodany, które wpływają na jej kaloryczność. Czekolada zawiera ok. 530-580 kcal w 100g produktu. Z kolei mała kostka czekolady ma 32-35 kcal w 6 gramach. Jej kaloryczność w dużej mierze zależy od ilości kakao oraz składników dodatkowych. I tak kaloryczność 100 g czekolady deserowej ( bez dodatków) to 531 kcal. Natomiast 100 g mlecznej czekolady nadziewanej orzechami posiada już 540 kcal.  Najbardziej kaloryczna jest biała czekolada, która ma aż 580 kcal w 100 g.

  Cheat meal - co to jest i czy oszukany posiłek ma sens na diecie?

To, co praktycznie każdy z nas lubi wypić szczególnie w chłodne dni, to kubek gorącej czekolady. Taki napój krzepi, rozgrzewa, wzmacnia i polepsza nastrój. Szklanka gorącej czekolady ma 150 kcal.

Właściwości odżywcze czekolady

Czekolada mleczna czy gorzka. Różnica polega na tym, że czekolada mleczna ma mniej kakao, więcej cukru i mleka. Natomiast gorzka składa się głównie z kakao (ok. 70 % i więcej), posiada mniej cukru, może zawierać mleko, ale niekoniecznie. Najbardziej wartościowa jest czekolada gorzka, zawiera ona ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na nasze zdrowie. Wśród nich znajdują się: węglowodany, magnez, żelazo, niacyna, teobromina, fenylotelamina, flawonoidy oraz wiele innych.

Czekolada poprawia krążenie krwi, przeciwdziała zawałom serca, usprawnia układ nerwowy, wspomaga koncentrację, a także przeciwdziała próchnicy zębów. Ponadto neutralizuje działanie złego cholesterolu i  przeciwdziała zakrzepicy. Pod wpływem czekolady, w naszym organizmie wzrasta ponad 20 % przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia w organizmie.

  Dieta biblijna - na czym polega? Jadłospis i przepisy

Czekolada również znalazła swoje zastosowanie w kosmetologii. Dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym zmniejsza zmarszczki i wygładza skórę.

Uważa się, że słodycze tuczą  i na ogół  nie wnoszą nic odżywczego dla naszego organizmu. Niektórzy nawet twierdzą, że szkodzą. I w pewnym sensie mają rację. Ale są wyroby cukiernicze, z których warto nie rezygnować. Pomimo że są kaloryczne, posiadają wiele substancji potrzebnych dla rozwoju fizycznego i psychicznego naszego organizmu. Do tej kategorii zalicza się właśnie czekolada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.