rozne rodzaje makaronu

Ile kalorii ma makaron? Razowy, żytni, ryżowy czy gryczany


Statystyczny Włoch zjada rocznie 30 kg makaronu, a Polak jedynie 3 kg. Wynika to z tego, że makaron nie jest tak popularną u nas potrawą jak we Włoszech. Na ogół go stosujemy jako dodatek do zup. Jeszcze jakiś czas temu ten produkt żywnościowy cieszył się złą sławą. Uważany był jako ten, co zawiera dużą ilość węglowodanów i zarazem tuczy. Czy tak jest rzeczywiście?


Obecnie na sklepowych pułkach możemy spotkać wiele rodzajów makaronu od tradycyjnego pszennego, produkowanego z różnych rodzajów pszenicy oraz z innych gatunków mąki. Od jakiegoś czasu pojawiły się również makarony z warzyw np. marchewki, groszku i innych roślin strączkowych, to jest propozycja dla wegan.

Ile kalorii ma makaron?

Tradycyjny makaron pszenny nie jest tak kaloryczny, jak by się wydawało. Co prawda w 100g makaronu mamy 330 kcal, ale makaron w procesie gotowania zdecydowanie zwiększa swoją objętość. Makaron po ugotowaniu ma on już tylko 110 kcal/100 g. Przy okazji jego pszenna odmiana ma wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że nie zalecany jest diabetykom i osobom się odchudzającym.

Talerz makaronu (ok. 200 g) ma 200 kcal. Co wydaje się mało. Jednak dodatki typu sosy zdecydowanie zwiększają jego kaloryczność.

Obecnie na rynku mamy makarony wyprodukowane z mąki razowej, żytniej, a nawet gryczanej. Ten rodzaj produktów żywnościowych jest polecany dla cukrzyków i osób będących na diecie odchudzającej.

  • Makaron z mąki żytniej ma 130 kcal w 200 g, czyli mniej niż jego pszenny odpowiednik.
  • Makaron z mąki razowej w 200 g posiada 240 kcal, co plasuje go na kalorycznym podium. Niemniej jednak makarony żytni i razowy mają niższy indeks glikemiczny, niż pszenny. Spośród wszystkich gatunków makaronów pszenny ma najwyższe IG.
  • Makaron ryżowy posiada tylko 100 kcal w 200g i ma niski indeks IG.
  Dieta wysokobiałkowa - dla kogo jest? Zasady, przykładowy jadłospis i efekty

Czy makaron jest zdrowy?

Czy warto rezygnować z tego produktu żywnościowego ? Ostatnie badania naukowe dowodzą, że NIE.

Makaron rzeczywiście posiada dużą ilość węglowodanów, które mogą nasycić nasz organizm na długi czas, przy tym dodając nam energii. Ale też jest bogatym źródłem białka i błonnika, a także posiada niewielką ilość tłuszczu. Przy tym ma dość długą listę witamin i składników mineralnych. Do nich możemy zaliczyć: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, jod, miedź, selen i mangan. Witaminy z grupy B, witamina E, niacyna, ryboflawina i foliany.

Zatem jest to dość odżywczy produkt spożywczy, polecany szczególnie sportowcom. Ale i nie tylko. Dzięki wielu odmianom tego produktu mogą go jeść również cukrzycy (tylko niepszenny), ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Niektóre rodzaje makaronu są produkowane z mąki bezglutenowej i polecane są osobom będącym na diecie bezglutenowej lub cierpiącym na zaparcia.

Makaron ryżowy jest ciekawą formą podania dla osób odchudzających się. Posiada również prozdrowotne wartości odżywcze (jak tradycyjny makaron), a przy tym jest niskokaloryczny.

Włosi to naród, gdzie makron jest tradycyjną potrawą od wieków. Jedzą makaron na obiad i kolację (kolacja jest głównym posiłkiem tego narodu), a pomimo to zachowują sylwetkę i nie chorują na choroby układu krążenia (stwierdzono to u Sycylijczyków).

Wynika to z tego, że potrawa ta jest nieco inaczej przyrządzana, niż w innych rejonach Europy i Ameryki. Tradycyjne włoskie spaghetti składa się z makaronu z wody, dodatku oliwy z oliwek i pomidorów, ewentualnie dodawana jest niewielka ilość sera parmezanu. Do takiego posiłku piją czerwone wytrawne wino. Tak przyrządzone danie potrafi nasycić na cały dzień, a przy okazji jest niskokaloryczne.

Dodaj komentarz