ser mozzarella w kulkach

Ile kalorii ma mozzarella? Wartości odżywcze i właściwości


Mozzarella jest miękkim włoskim serem. Pochodzi z regionu Kampania, a jego rodzime miasto to Aversa. Tradycyjna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolic, a często też z mieszanki mleka bawolego z krowim. Sam produkt ma postać niewielkich kulek zanurzonych w serwatce. W Polsce możemy kupić ser mozzarella, na ogół wyrobiony z mleka krowiego.


Ile kalorii ma mozzarella?

100 g sera mozzarella ma 254 kcal.  W sprzedaży można spotkać ser mozzarella light, którego kaloryczność jest nieco mniejsza, bo w 100 g mamy 167 kcal. Mozzarella Galbani w 100g posiada około 254 kcal.

Natomiast w sprzedaży możemy również spotkać mozzarellę tartą, w postaci wiórków, która ma zastosowanie w kuchni np. do pizzy, czy zapiekanek. Tarty ser mozzarella posiada około 278 kcal/100 g. Podobną wartość kaloryczną i odżywcza ma ser w plastrach mozzarella, który również idealnie nadaje się na zapiekanki, jak i na kanapki.

Wartości odżywcze sera mozzarelli

Mozzarella to idealne źródło wapnia. Wapń jest ważny nie tylko dla naszych zębów i kości, ale też bierze udział w budowie hormonów, krzepnięciu krwi, rozkurczu u skurczu mięśni i reguluje pracę układu nerwowego.

  Dieta trzustkowa - co jeść? Zasady, jadłospis i dozwolone produkty

Co ciekawe oryginalny mozzarella zawiera go pięciokrotnie więcej niż nasz chudy twaróg. We włoskim serze znajduje się również fosfor, który również pełni w organizmie funkcje budulcowe, m.in. współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, jest składnikiem wielu enzymów i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. W oryginale z bawolego mleka jest dużo witaminy B12, która wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i krwiotwórczego. B12 bierze również udział w procesach metabolicznych białek, tłuszczy i węglowodanów. 100 g mozzarelli posiada taką ilość witaminy B12, która zaspakaja dzienną dawkę potrzebną dla naszego organizmu.

Kolejnym ważnym składnikiem w oryginale z Kampanii jest selen. Selen wpływa na płodność, wspomaga prace tarczycy i przeciwdziała chorobom nowotworowym. Bierze udział w funkcjonowaniu wielu enzymów w ludzkim ciele.

Ser mozzarella zawiera również cholesterol i składa się on głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g tego sera jest go ok. 65 mg. Niemniej jednak mozzarella także zawiera kwas linolowy (CLA), który jest składnikiem wielu preparatów odchudzających.

  Zdrowe śniadanie - 15 szybkich pomysłów

Ser mozzarella w kuchni

Ten delikatny w smaku i kremowy ser ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się z dodatkami o wyrazistym smaku. Może być podawany jednakowo na zimno, jak i na ciepło. Na zimno, jako składnik sałatek, czy na kanapki. Na ciepło idealnie pasuje do pizzy, makaronu, zapiekanki, czy innych dań z udziałem sera. W trakcie obróbki cieplnej mozzarella zyskuje ciągliwą konsystencję.

Mozzarellę w kulkach należy cały czas trzymać w serwatce, ponieważ w innym przypadku ser szybko się zeschnie. Warto przy tym pamiętać, że nie każda mozzarella jest oryginalnym serem. Na rynku możemy spotkać mozzarellę wyprodukowaną z mleka krowiego. Dlatego warto zwracać uwagę na etykiety, ponieważ tylko ten włoski ser wykonany z mleka bawolego zapewnia wszystkie zalety prawdziwej mozzarelli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.