surowa piers z kurczaka

Ile kalorii ma pierś z kurczaka? Gotowana, pieczona i smażona


Delikatna i smaczna pierś z kurczaka jest lubiana praktycznie przez wszystkich. Jak dowodzą statystyki, ten rodzaj mięsa najchętniej wybieramy na domowe obiady. Na jego bazie przyrządzamy smaczne kotlety, tortille, czy dodajemy do sałatek. Faktycznie drób jest wdzięcznym mięsem do gotowania i przygotowywania z niego smacznych dań.

Pierś z kurczaka gotowana jest również polecana diabetykom, osobom będącym na diecie odchudzającej oraz mających problemy z przewodem pokarmowym. Jednak czy rzeczywiście jest to tak dobre, chude i zdrowe mięso?


Kaloryczność piersi z kurczaka

Pierś z kurczaka uważana jest za chude mięso, które dostarcza stosunkowo niewiele kalorii, gdyż nie zawiera zbyt wiele tłuszczu. Idealnie wpisuje się w dietę lekkostrawną, ponieważ pierś kurczaka w 100 gramach mam tylko 98 kcal. Średniej wielkości pierś z kurczaka waży ok. 150 g-200 g, co daje nam w rezultacie od 148 kcal do 198 kcal.

Niemniej jednak surowego mięsa my nie jemy, tylko po odpowiedniej obróbce termicznej. I tutaj te kalorie mogą się zmieniać w zależności od sposobu jego przyrządzania. I tak gotowana pierś z kurczaka w 100 g ma 151 kcal. Natomiast już smażona ma 240 kcal/100 g, zaś smażona w panierce to już swego rodzaju bomba kaloryczna, bo znajduje się w niej 270 kcal/100 g a pieczona pierś z kurczaka 135 kcal/100g. Wynika to z tego, że smażona pierś z kurczaka jest przyrządzana na tłuszczu, przy okazji jego część przywiera się do samego mięsa. Panierka ma to do siebie, że lubi wchłaniać tłuszcz z patelni, co zwiększa kaloryczność tak przyrządzanego mięsa.

Jeżeli wolisz pierś w postaci smażonej niż gotowanej, to idealną alternatywą jest pieczona pierś bez dodatku tłuszczu. Samo pieczone mięso ma tyle samo kalorii, co gotowane. Niemniej jednak pierś pieczona bez tłuszczu jest dość sucha i niekoniecznie smaczna. Aby dodać jej walorów smakowych,  na ogół pieczemy ją np. z dodatkiem suszonych owoców, ziół, sosów lub masła. Tak upieczona pierś będzie miała nieco więcej kalorii, no ale będzie bardziej smaczna.

  Najlepsze źródła białka w pożywieniu - TOP 11 źródeł białka (PRZEKIEROWANY)

Wartości odżywcze w piersi z kurczaka – jakie są?

Mięso z kurczaka jest źródłem witamin i minerałów takich jak: potas, magnez, żelazo, cynku, miedzi i manganu. Zawiera również witaminy z grupy B- B1, B2, B3, PP, B6 i B12. Pierś z kurczaka posiada dość sporo białka, bo ok. 22 g w 100 g i niewielką ilość tłuszczu, bo 1,3 g w 100 g. Wybór tego mięsa jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie odchudzającej oraz posiadających wysoki poziom cholesterolu we krwi. Gdyż w 100 g  mięsa mamy go jedynie 58 mg.

Pierś gotowana czy pieczona? Którą jeść?

Zarówno pierś gotowana, jak i pieczona bez tłuszczu posiadają mniej więcej tyle samo kalorii. Zatem wybierając jedną czy drugą opcję, wychodzi na to samo. Jednak pierś pieczona w piekarniku bez tłuszczu staje się sucha. W tym wypadku dobrym wyborem jest pierś gotowana, ponieważ w procesie gotowania w wodzie lub na parze nasz filet jest bardziej soczysty. Przy okazji można go doprawić przyprawami do smaku.

Pierś z kurczaka jest dobrym wyborem ze względu na walory smakowe, a także wartości odżywcze i kaloryczność. Niemnie jednak decydując się na ten rodzaj mięsa, zwróćmy uwagę na to, skąd ono pochodzi. Mięso, które możemy kupić w naszych supermarketach, na ogół jest przywożone z hodowli masowej. W takim systemie produkowania drobiu, kurczęta na ogół hodowane są w klatkach, nie widzą światła dziennego, a tym samym żyją w stresie. Ponadto karmione są paszą z antybiotykami, które nie są obojętne dla naszego organizmu. Z tego też względu kupuj mięso drobiowe ze sprawdzonego źródła lub od rolnika, gdzie te zwierzęta mają wybieg i dostęp do świeżej trawy.

Dodaj komentarz