ciasto drozdzowe

Ile kalorii ma ciasto drożdżowe w 100g? Czy jest zdrowe?


Puszyste, lekki w złotej wypieczonej skórce, z kruszonką i owocami na wierzchu. Niezmiennie kojarzy się ze smakiem i zapachem mojego dzieciństwa. Takie właśnie ciasto drożdżowe piekła moja babcia, kiedy przyjeżdżałam do niej w odwiedziny. Ten zapach świeżej drożdżówki roznosiła się po całej kuchni. Jeszcze ciepła i delikatna cudownie smakowała z gorącym mlekiem lub kakao.


Ciasto drożdżowe jest dość popularnym deserem podawanym do kawy w niedzielne popołudnie. W przedszkolach, czy na kolonii ten właśnie deser  najczęściej stanowił część tzw. podwieczorku. Niemniej jednak warto się zapytać, czy takie ciasto jest niskokaloryczne i zdrowe ?

Kaloryczność ciasta drożdżowego – czy jest tuczące?

Lekkostrawne ciasto wykonane na zaczynie drożdżowym z niewielką ilością cukru, wydawałoby się, że jest niskokaloryczne. Jednak nic bardziej błędnego. 40 dkg takiej drożdżówki kupionej ze sklepu ma prawie  1600 kcal. W 100 g ciasta drożdżowego jest 375 kcal, a jeden kawałek  waży ok. 40 g i jego kaloryczność jest na poziomie 150 kcal. Zatem jak zjemy dwa kawałki takiego ciasta do np. popołudniowej kawy, to tak jakbyśmy skonsumowali ok. 350 kcal. Przedstawiona kaloryczność dotyczy samego ciasta z kruszonką, bez dodatków np. owoców, dżemu, cukrowego luksu czy sera.

  Ile kalorii mają czereśnie? Poznaj ich właściwości dla zdrowia

Dodatki niestety zwiększają jego kaloryczność i mogą sprawić, że niewielka ilość ciasta może mieć nawet 450 kcal. Drożdżówka idealnie smakuje z serem lub dżemem, co podnosi zdecydowanie energetyczność tego ciasta. Najmniej kalorii ma ciasto drożdżowe ze świeżymi owocami.

Czy ciasto drożdżowe może być zdrowe?

Drożdże to cenne źródło skompensowanych witamin z grupy B, a także fosforu, cynku, potasu i żelaza. Z tego też względu ciasto drożdżowe uważane jest za jedno najzdrowszych ciast, które podajemy na naszych stołach. Warto przy tym pamiętać, że nie należy jeść ciasta drożdżowego i popijać go herbatą. Substancje zawarte w herbacie, blokują wchłanianie się witaminy B do organizmu.

Należy również podkreślić to, że do tego tradycyjnego polskiego przysmaku dodaje się mniej cukru, niż do innych popularnych ciast, takich jak: sernik, keks, czy torty oraz inne ciasta z kremem. Dlatego ten rodzaj deseru mogą jeść cukrzycy, jako ciasto z mniejszą zawartością cukru. Na zasadzie, jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to zjedz drożdżówkę. Oczywiście nie na co dzień i nie należy z nim przesadzać.

  Cheat day - czym jest i jak go stosować? Zalety i wady

Ciasto drożdżowe przyrządzane jest z mąki pszennej np. typ 500, mleka, jaj i masła. Te składniki też posiadają wiele wartości odżywczych. Mąką pszenna jest lekkostrawna i delikatna dla naszego żołądka. Dlatego ten rodzaj ciasta nie zaszkodzi osobom z problemami gastrycznymi.

Jednak niezalecane jest jedzenie gorącego ciasta drożdżowego, gdyż może spowodować niestrawność oraz bóle brzucha. Najlepiej spożywać je następnego dnia, kiedy to drożdżówka jest nieco czerstwa. Takie ciasto jest najlepsze dla naszego żołądka.

Najlepsze ciasto drożdżowe, to te przygotowane w domu. Nie tylko będzie miało mniej kalorii, ale też będzie zdrowsze dla naszego organizmu. W tym wypadku my sami decydujemy jakie składniki dodajemy do naszej drożdżówki, a przede wszystkim jaką ilość cukru. Natomiast kupując drożdżówkę w sklepie lub cukierni, nie mamy wpływu na jej skład.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.