Przepis na dobrą jajecznicę uratuje Cię, gdy kompletnie nie będziesz mieć pomysłu na śniadanie, albo w momencie, gdy zapomniałeś zrobić zakupów i w lodówce są braki. Amatorzy, jak i zawodowi kucharze spokojnie poradzą sobie z tym daniem. W naszym artykule znajdziesz aż 15 prostych i smakowitych receptur. Koniecznie sprawdź nasze pomysły na jajecznice!
Jajecznica – doskonały posiłek na masie i redukcji
Jajecznica na śniadanie to popularny wybór. Dlaczego? Jajka są bardzo zdrowym składnikiem, poza tym bywają stosowane zarówno na redukcji, jak i na masie. W 100 g klasycznej jajecznicy bez dodatków mamy około 144 kcal. Ta potrawa to źródło pełnowartościowego białka, jak i licznych witamin oraz aminokwasów. W jajkach znajdziemy, między innymi witaminę C, wapń, żelazo, sód, selen, cynk, potas, miedź, a także fluor. Krążył kiedyś mit, że spożywanie dużej ilości bywa przyczyną podwyższonego cholesterolu. Czy to prawda? Wręcz przeciwnie, bo jajka nie podnoszą poziomu złego cholesterolu, a zawarta w nich lecytyna pomaga regulować jego poziom.
Zjedzenie jajecznicy gwarantuje nam białko oraz tłuszcze, do tego sytość na długo. W zależności od dodatków to będzie opcja na redukcję lub odwrotnie na masę. Kiedy liczysz kalorie smaż danie na teflonowej patelni, dzięki temu dodawanie tłuszczu okaże się zbędne. Niektórzy również zamiast masła wybierają mleko lub korzystają z mikrofalówki, więc rozwiązań jak zaoszczędzić kalorie jest sporo. Nic dziwnego, że wielu sportowców spożywa jajka w postaci jajecznicy na każdym etapie pracy nad sylwetką.
Znudziła Ci się zwykła jajecznica? Skorzystaj z naszych przepisów
Pomysł na jajecznice może być rozmaity. Warto wykorzystywać jako dodatki produkty sezonowe, czyli najlepsze źródło witamin oraz innych wartościowych składników. Z czym jeść jajecznicę? Z warzywami, mięsem, nabiałem, a także z pełnoziarnistym pieczywem. Do środka możesz dorzucić w zasadzie wszystko co lubisz, bo możliwości są ogromne. Warto pamiętać również o odpowiednim doprawieniu. Sól oraz pieprz to baza, choć można pozwolić sobie również na aromatyczne zioła, czy na ostrą paprykę, czyli na naturalne spalacze tłuszczu podkręcające metabolizm. Drobne zmiany w recepturze czasami zupełnie zmienią dobrze znane nam danie.
15 przepisów na smakowitą jajecznicę
Jajecznica na śniadanie to pewnego rodzaju klasyka, aczkolwiek dobrze sprawdzi się również jako inne posiłki. Warto mieć wobec tego w lodówce jajka, bo dzięki nim na szybko można przygotować wartościowy przysmak bez spędzania wielu minut w kuchni. Od Twojej inwencji twórczej zależy jak będzie wyglądać to danie. Dobrze czasem urozmaicić swój przepis na jajecznicę, aby uniknąć monotonni w kuchni. Nie masz pomysłu co dodać? Chętnie poznasz nowe receptury? Poniżej znajdziesz najpopularniejsze przepisy na jajecznicę. Jest ich aż 15!
1. Klasyczna jajecznica
Pomysł na jajecznice bazową może różnić się niuansami. Klasyk na maśle ma jednak najwięcej fanów. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz:
- 1 łyżkę masła najlepiej klarowanego
- 3 jajka
- szczyptę soli.
Masło roztapiasz na patelni. Wbijasz do tego jajka i dodajesz szczyptę soli. Smażysz na małych ogniu, mieszasz do chwili uzyskania jednolitej konsystencji. Niektórzy wolą jajka bardziej ścięte, a inni mniej – to kwestia gustu.
2. Jajecznica z łososiem
Przepis na jajecznicę klasyczną warto rozbudować. Dodanie łososia zapewni mam źródło kwasów omega-3, sporo witamin oraz makroskładników. Do przygotowania tego wariantu potrzebujesz:
- 1 łyżkę masła
- 3 jajka
- 2 plastry wędzonego łososia – pokrojone na mniejsze kawałki
- sól oraz pieprz do smaku.
Na roztopione masło wbijasz jajka i mieszasz je z przyprawami. Pod koniec smażenia dorzucasz łososia. Po chwili jajecznica jest gotowa. Możesz wierzch posypać koperkiem, bo będzie idealnie komponował się z rybą.
3. Jajecznica z kurkami
W sezonie grzybowym króluje pomysł na jajecznice z kurkami, ale możesz też dodać inne rodzaje, także popularne pieczarki, choć to zdecydowanie zmieni smak. Na łyżce rozpuszczonego masła podsmażasz pół małej cebulki pokrojonej w kostkę, w międzyczasie czyścisz i myjesz kurki (garść wystarczy). Kroisz na mniejsze kawałki, dorzucasz do szklistej cebulki. Wlewasz na to roztrzepane 3 jajka z solą oraz pieprzem. Smażysz do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4. Jajecznica ze szpinakiem
Szpinak ma w sobie sporo błonnika, więc syci na długo. To również źródło wielu witamin oraz luteiny i beta karotenu. Dodaj go do jajecznicy, a będziesz mieć smaczne oraz zdrowe śniadanie. Sposób na jajecznicę ze szpinakiem jest banalnie prosty. Garść szpinaku kroisz i blanszujesz w gorącej wodzie przez 2 minuty. Po osuszeniu wrzucasz na rozgrzane masło i wlewasz roztrzepane jajka wraz z przyprawami. Mieszasz do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać trochę czosnku w proszku oraz sera, na przykład parmezanu.
5. Jajecznica z pomidorami
Przepisy na jajecznice z pomidorem to hit. Jak przygotować takie danie? Siekasz połówkę małej cebulki i podsmażasz ją na niewielkiej ilości oleju. Wbijasz jajka i dodajesz sól oraz pieprz, na koniec wrzucasz jeden, drobno pokrojony pomidor. Im później go dodasz tym bardziej zbitą konsystencję jajecznicy uzyskasz!
6. Jajecznica z brokułami
Warzywa są idealnym dodatkiem do jajek. 5 różyczek brokuła ugotuj w wodzie, w międzyczasie na patelni roztop łyżkę masła, wlej masę jajeczną z solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj rozdrobione różyczki. Podsmaż chwilę i śniadanie gotowe!
7. Jajecznica z szynką
Przepisy na jajecznicę często zawierają wędlinę. Do rozgrzanego masła wbijasz 2 jajka i mieszasz z przyprawami, na koniec dodajesz 2 pokrojone w kostkę plastry chudej szynki. W ten sposób powstanie wysokobiałkowe śniadanie!
8. Jajecznica na bogato
Pomysły na jajecznice to również te inspirowane podróżami. Meksykańska wersja jest naprawdę bogata. Na roztopione masło wrzucasz niewielki kawałek pokrojonej cebulki oraz 2-3 plastry kiełbasy chorizo, do tego 2 łyżki kukurydzy konserwowej oraz odrobinę ostrej papryczki. Wlewasz masę jajeczną z 2 jajek i mieszasz do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wierzch możesz posypać szczypiorkiem.
9. Jajecznica ze szczypiorkiem
Tradycyjny sposób na jajecznicę to dodanie do bazowej masy jajecznej pokrojonego drobno szczypiorku. Trzeba jednak uważać, aby nie przypalić tego składnika, bo nada daniu goryczki!
10. Jajecznica fit Ani Lewandowskiej
Na patelni rozgrzewasz łyżkę klarowanego masła, a w międzyczasie kroisz – cebulę, 2 pomidory. Na tarce ścierasz jedną niewielką cukinię. Gotowane warzywa podsmażasz przez chwilę, do tego wlewasz 5 roztrzepanych wcześniej jajek. Doprawiasz do smaku solą oraz pieprzem.
11. Jajecznica fit Ewy Chodakowskiej
Jedno żółtko plus 4 białka roztrzepujesz na jednolitą masę. Doprawiasz solą oraz pieprzem. Na niewielkiej ilości oliwy smażysz jajecznicę. Na wierzchu znajdą się dodatki, takie jak kilka plasterków pomidora i ogórka, poza tym garść sałaty z sosem na bazie kilku kropel octu balsamicznego oraz soku z cytryny. To „wypasiona” odsłona z dużą zawartością białka oraz warzyw, a mimo to fit.
12. Jajecznica z papryką
Ulubioną paprykę kroisz w drobną kostkę, w międzyczasie na łyżce klarowanego masła delikatnie podsmażasz zgnieciony ząbek czosnku. Po chwili na patelni ląduje rozdrobiona papryka. Wlewasz na to masę jajeczną składającą się z 4 jajek z dodatkiem soli oraz pieprzu. Mieszasz do chwili uzyskania pożądanej konsystencji.
13. Fit jajecznica na wodzie
Prawdziwym hitem jest jajecznica w wersji dietetycznej przygotowana niecodziennie, bo na wodzie. Co potrzebujemy do jej zrobienia? Na patelni pojawiają się 2-3 łyżki gazowanej wody. Czekamy aż będzie wrzała. W tym czasie roztrzepujemy 3 jajka z dodatkiem odrobiny soli oraz pieprzu. Wlewamy na patelnię. Smażymy do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na wierzchu może pojawić się pokrojony drobno szczypiorem.
14. Jajecznica z kukurydzą
Kukurydza jest nieco zapomniana, a szkoda, bo to źródło wielu witamin, między innymi tych z grupy B. Co ciekawe, dostarcza ona nam łatwo przyswajalne węglowodany, ponadto błonnik. Warto dodawać ją do jajecznicy, bo dzięki temu powstanie dobrze zbilansowany posiłek. Jak przygotować taką jajecznicę? Odsączasz około połowę puszki konserwowej kukurydzy. Wrzucasz ją na rozgrzane masło i mieszasz z masą jajeczną. Doprawiasz do smaku solą oraz pieprzem.
15. Jajecznica bez jajek, czyli tofucznica
Weganie również mogą pozwolić sobie na jajecznicę. Tutaj zamiast jajek pojawi się tofu – 200g, do tego potrzebne będą następujące składniki:
- jedna mała cebula pokrojona w kostkę
- garść pokrojonego szczypiorku
- sól oraz pieprz
- odrobina dowolnego oleju roślinnego, który nadaje się do smażenia
- szczypta ziół prowansalskich
- łyżeczka sosu sojowego
- jeśli lubisz możesz dodać nieco kurkumy, wtedy danie będzie miało piękny kolor żółty.
Pokrojoną cebulę podsmażasz, w trakcie kruszysz drobno tofu i wrzucasz na patelnie. Mieszasz, a jednocześnie jeszcze mocniej rozdrabniasz masę. Dodajesz przyprawy i czekasz aż całość się dobrze połączy. Gotową tofucznicę podajesz posypaną szczypiorkiem. To niecodzienna odsłona, ale jakże smaczna!
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.