Dlaczego lubimy jeść czekoladę?


Czy wiecie, że to właśnie czekolada jest najczęściej spożywanym łakociem? Co więcej, lubi ją praktycznie każdy. Ogromną zaletą czekolady jest to, że można ją jeść w różnej konsystencji i wersji. Jest świetnym dodatkiem deserów albo główną słodkością, jaką możemy raczyć się każdego dnia.

Miliony ludzi na całym świecie wybiera czekoladę mleczną i tę z orzechami. Okazuje się jednak, że ta najbardziej zdrowa to czekolada gorzka.


Co mówią naukowcy?

Chociaż przez lata realizowano tysiące badań w zakresie ewenementu, jakim jest czekolada, to do dzisiaj naukowcom nie udało się ustalić, dlaczego tak bardzo ją lubimy. Pewne jest natomiast, że czekolada nie może uzależniać – w jej składzie znajdują się tylko śladowe ilości substancji uzależniających.

Wiadomo też, że uwielbiamy jej smak i konsystencję – każda kostka czekolady po prostu rozpływa się w ustach. Czekolada pobudza, poprawia nastrój, sprawia, że usprawnia się wydzielanie hormonu szczęścia. Naukowcy potwierdzają również, że ta najlepszej jakości będzie miała również korzystny wpływ na nasze zdrowie. Właśnie dlatego możemy się nią zajadać w ilości dwóch kostek nawet każdego dnia. Trzeba jednak sięgać po czekoladę najlepszej jakości. To ta, która w swoim składzie zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej i jak najmniej cukru.


Którą czekoladę wybieramy?

No właśnie niestety nie tę najzdrowszą. Naszym celem jest najczęściej czekolada mleczna, która zawiera nie więcej niż tylko 50% miazgi kakaowej, reszta to najczęściej cukier, olej pochodzenia roślinnego i utwardzacze. To i tak nieźle, bo na przykład czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej wcale, a wyroby czekoladopodobne tylko do 7%. Takie produkty w ogóle nie powinny trafić w nasze ręce.

  Ile białka dziennie powinniście jeść?

Uwielbiamy też czekolady z dodatkami, najchętniej sięgamy po tę z orzechami. Tutaj mamy spory wybór, bo i ta jakościowa może je oczywiście zawierać.


Idealny skład czekolady

To miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy i niewielki dodatek cukru bądź wanilii, które zniwelują naturalną gorycz ziarna kakaowca. Czekolada nie powinna zawierać za to żadnych aromatów, barwników, utwardzaczy i innych konserwantów. Nic dziwnego, że w ostatnich latach została okrzyknięta mianem dostawcy pustych kalorii. Jeśli zjemy całą tabliczkę nafaszerowanej cukrem i chemią czekolady, to jedyne, czego możemy się spodziewać to kilka dodatkowych centymetrów w talii.


Czekolada na zdrowie

Pocieszający jest fakt, że coraz więcej Polaków interesuje się własnym zdrowiem. Mamy coraz większą świadomość w kwestii zdrowego odżywiania. Wiemy, że jakościowa czekolada usprawni nasz układ trawienny i nerwowy. Będzie też działać wzmacniająco na nasze mięśnie i układ kostny.

Aby tak jednak było, należy zwracać uwagę również na proces jej tworzenia. Wykorzystanie nieodpowiednich urządzeń do mielenia ziaren kakaowca czy ich prażenia może spowodować zniszczenie wartości odżywczych, jakie zawierają. Producenci powinni zająć się produkcją czekolady zgodnie z przyjętymi normami, nie patrzeć na ilość, ale jakość. W końcu ziarna kakaowca przemierzają do nas długą drogę, by móc cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi walorami. Nie można tego zaprzepaścić.


 

 

Dodaj komentarz