Zwłaszcza w okresie zimowym chętnie sięgamy, po tak zwane kiszonki. To bogactwo nie tylko smaków, ale przede wszystkim wartości odżywczych. Ile kalorii ma ogórek kiszony? Zobacz!
Czy ogórek kiszony jest kaloryczny?
Przepisów na przygotowanie ogórków kiszonych jest kilka. We wszystkich znajdziemy koper, czosnek, chrzan oraz przyprawy, niekiedy też liście, na przykład wiśni. Zielone warzywo w skórce zalane solanką zostawia się w słoiku, w kamiennym naczyniu, czy w drewnianej beczce na dłuższy bądź krótszy okres w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Proces fermentacji nadaje odpowiedni smak – ogórki małosolne są gotowe po kilku dniach, za to kiszone wymagają tygodni leżakowania.
Ogórki kiszone zalicza się do produktów niskokalorycznych. Co ciekawe, ten typ warzywa po fermentacji ma jeszcze niższą wartość niż w klasycznej postaci surowej. Dlaczego? W trakcie tego procesu znacząco zmniejsza się ilość węglowodanów, a także cukier przekształca się w kwas mlekowy. Zatem 100 gram ogórków kiszonych kryje jedynie około 11 kalorii, a większa sztuka to miej więcej 5-7. To naprawdę niewiele!
Jakie są wartości odżywcze kiszonych ogórków?
Ogórki kiszone są niezwykle zdrowe, ponieważ zawierają witaminy – A, E, K, a także te z grupy B. Mają w sobie również cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń, mangan, czy potas. Do tego znajdziemy probiotyki oraz mnóstwo błonnika.
Warto je spożywać bez względu na porę roku, ponieważ organizm wiele zyskuje. Przede wszystkim ogórki kiszone:
- wzmacniają odporność
- obecność bakterii probiotycznych reguluje skład mikroflory bakteryjnej
- wpływają na pracę układu trawiennego
- poprawiają stan cery, włosów oraz paznokci
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- zapobiegają anemii
- oczyszczają organizm
- regulują metabolizm
- poprawiają samopoczucie
- usuwają nadmiar wody z organizmu
- wspierają wzrok
- obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór
- regulują pracę tarczycy.
Nie tylko warzywa są źródłem dobroczynnych składników, ale także sam sok. To skuteczny patent na kaca. Zaleca się także picie wody z ogórków kiszonych w czasie diety odchudzającej, czy kuracji antybiotykowej. Powinni po ten płyn sięgać sportowcy ze względu na wysoką wartość sodu. To będzie doskonała alternatywa dla napojów izotonicznych!
Przeciwwskazania do spożywania ogórków kiszonych i ich zalewy
Mimo tego, że kiszonki są bardzo zdrowe to niestety, niektórzy muszą na nie bardzo uważać. Duża zawartość soli w warzywach oraz w soku może szkodzić pewnym osobom, między innymi ludziom z nadciśnieniem, tudzież z problemami z nerkami. To nie jest też dobry składnik diety dla chorujących na wrzody, albo na inne przewlekłe schorzenia związane z układem trawiennym.
Ogórki kiszone są twarde i jędrne, bardzo chrupkie. Mimo fermentacji ich skórka wciąż zachowuje zielony kolor. W smaku natomiast da się wyczuć kwaskowatość oraz słoność. Kiszonki można jeść bezpośrednio ze słoika, jako słoną przekąskę, albo dodać do wielu dań. Ogórki są doskonałą bazą sałatek, zup, a także idealnym dodatkiem do gulaszu.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.