Brzoskwinia to jeden z popularnych owoców sezonowych naszym kraju. Na półkach sklepowych pojawia się późną wiosną wraz z nektarynką, aby być z nami całe lato. W naszym kraju na ogół występuje brzoskwinia zwyczajna (łacińska nazwa systematyczna Prunus persica (L.) Batsch), która wywodzi się z rodziny różowatych.
Owoc ten pochodzi z Chin, gdzie go jadano już 4000 lat temu. Za nim do nas trafiła, przeszła drogę od starożytnej Persji poprzez Grecję, aż po starożytny Rzym, aby w XVI trafić w nasze rejony geograficzne. Brzoskwinia jest rośliną uprawną.
Spis treści
Ile kalorii ma brzoskiwinia?
Owoc ten uważany jest za niskokaloryczny i dlatego polecana jest osobom na diecie. Tym bardziej że chętnie po nią sięgają praktycznie wszyscy ze względu na jej fantastyczny smak i aromat.
100 g świeżej brzoskwini ma tylko 39 kcal i 1,5 g błonnika. Jak na słodki owoc jest to niewielka ilość. Co prawda brzoskwinia w 89 % składa się z wody, a reszta to cukry proste i błonnik. Zatem jest to owoc sycący, a zarazem gaszący pragnienie. Idealnie nadaje się na przekąskę również w ramach diety odchudzającej, ponieważ brzoskwinia ma także niski indeks glikemiczny IG 35.
Różne gatunki brzoskwiń mogą mieć odmienną wartość kaloryczną, i tak:
- Brzoskwinia (ufo) saturn 46 kcal/100g
- Brzoskwinia paraguyo 46 kcal/100g
Brzoskwinie można przyrządzać na wiele sposobów, szczególnie do ciast i deserów popularne są brzoskwinie z puszki, które w 100g mają 72 kcal. Brzoskwinie też można suszyć. Co prawda po ususzeniu bardzo traci na wadze, ponieważ w większości składa się ona z wody. Jedna suszona brzoskwinia waży 15 g i ma 39 kcal.
Jakie są wartości odżywcze brzoskwini?
Brzoskwinia to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Wśród nich są: witamina C (6,6 mg/100 g), witamina B3 (0,806 mg/100 g), witamina A (jako prowitamina -beta-karoten; 326 IU/100 g), witamina E (0,73 mg/100 g), potas (190 mg/100 g) oraz miedź (0,068 mg/100 g).
W Brzoskwini również w pewnych ilościach występują witaminy B1,B2,B5,B6 oraz witamina K1, a także pierwiastki: magnez, fosfor, cynk, mangan i bor. Owoc ten jest także źródłem fitosteroli.
Wymienione składniki odżywcze występują w świeżym nieprzetworzonym owocu. Natomiast brzoskwinia z puszki ma już nie co mniej wartości odżywczych.
Właściwości prozdrowotne brzoskwini
Brzoskwinie prócz wspaniałego smaku i aromatu posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Owoce te odżywiają, wzmacniają i nawilżają naszą skórę, włosy i paznokcie. Wspierają nasz młody i atrakcyjny wygląd.
Brzoskwinia również działa na nasze lepsze samopoczucie, dodaje energii i koi nerwy, a także zapobiega rozdrażnieniu i apatii. Owoce te są źródłem niacyny, substancji potrzebnej do produkcji serotoniny.
Duża zawartość błonnika i wody w brzoskwini wspomaga pracę jelit, likwidując zaparcia. Przy tym lekkostrawna nie obciąża układu pokarmowego, a wspiera usuwanie toksyn z organizmu, m.in. działając moczopędnie. Brzoskwinia jest zasadotwórcza, a więc przywraca równowagę kwasowo-zasadową w żołądku.
Owoc ten, jako jedne z nielicznych jest źródłem boru, który wspiera gospodarkę hormonalną kobiet. Kobiety będące w menopauzie powinny sięgnąć po brzoskwinie, ponieważ one łagodzą nieprzyjemne skutki tej dolegliwości oraz minimalizują objawy osteoporozy.

Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.