Zupki chińskie są szybkie w przygotowaniu, poza tym występują w wielu smakach. Kosztują kilka złotych, do tego to łatwo dostępny produkt. Ile kalorii ma zupka chińska? Czy ma jakiekolwiek właściwości odżywcze? W naszym artykule dowiesz się dokładnie co zawierają!
Wartości odżywcze zupki chińskiej
Zupka chińska to produkt instant, w którym mamy osobno makaron plus przyprawy. Wystarczy zalać wszystko wrzącą wodą i pozostawić na kilka minut, aby przygotować ciepły posiłek. W zależności od marki i od konkretnego smaku składniki są nieco inne, a to wpływa bezpośrednio na wartości odżywcze. Zupka chińska mimo wszystko zawiera duże dawki węglowodanów miej więcej wynoszą one 43 g w 100 g. Natomiast poziom tłuszczu waha się w granicach 15-16 g, a białko to zazwyczaj 6 g.
Ile kalorii ma zupka chińska?
Jak już wspominaliśmy w zależności od marki i od wariantu smakowego skład zupki chińskiej jest odmienny, tak samo jak kaloryczność. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze odsłony tego przysmaku.
Zupka Vifon:
- Smak kurczaka Złoty – 338 kcal
- ostro-kwaśna – 338 kcal
- pomidorowa po azjatycku – 306 kcal
- smak krabowy – 338 kcal
- pomidor pikantny – 287 kcal
- smak kaczki – 338 kcal
- smak krewetkowy pikantny – 291 kcal.
Zupka Knorr:
- pomidorowa pikantna – 315 kcal
- gulaszowa zupa – 315 kcal
- Nudle o smaku curry – 357 kcal
- Nudle gulaszowa zupa – 315 kcal
- Nudle o smaku wołowina po azjatycku – 300 kcal
- Nudle ser w ziołach – 329 kcal
- Nudle pieczony kurczak – 315 kcal.
Zupka Amino:
- pomidorowa – 320 kcal
- rosół pikantny – 304 kcal
- rosół złocisty – 308 kcal
- barszcz czerwony – 340 kcal
- ogórkowa – 320 kcal
- grochówka – 336 kcal
- żurek – 340 kcal
- czosnkowa – 331 kcal.
Czy zupki chińskie są zdrowe?
Nie da się ukryć, że zupki chińskie nie należą do najzdrowszych propozycji. Makaron plus przyprawy i tłuszcz w saszetkach to nie jest najlepsze połączenie. Co mamy w składzie? Makaron powstaje z wody, mąki pszennej wysoko oczyszczonej, ponadto z soli i mieszaniny sodu, węglanu potasu oraz fosforanów. Dodatkowo mamy jeszcze wzmacniacze smaku, polepszacze i konserwanty. Za to saszetki to kumulacja oleju palmowego, przypraw, a także soli. To powoduje, że organizm długo trawi to danie instant, choć niektóre dodatki wcale nie zostaną strawione. Tak naprawdę spożywanie zupek chińskim nic nie daje naszemu organizmowi oprócz niezdrowych składników, które nie są mu do niczego potrzebne. Co ważne, duża ilość soli niekorzystnie wpływa na nasz organizm i może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, między innymi raka żołądka.
Nie jedz zbyt dużo zupek instant!
Dobrze ograniczyć spożywanie zupek instant do minimum, aczkolwiek ich absolutne odstawienie będzie najlepsze. Ten produkt jest wysokoenergetyczny, ale nie zaspokoi głodu na długi okres. Kiedy będziemy spożywać dania instant w nadmiarze możemy zauważyć wzrost wagi, ponadto typowe objawy dla anemii, a więc bóle głowy, osłabienie, uczucie niepokoju, duszność, czy zaburzoną pracę serca.
Absolutnie po zupki chińskie nie powinny sięgać osoby z:
- cukrzycą
- alergiami
- nadciśnieniem tętniczym
- chorobami układu pokarmowego.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.
Nie rozumiem tego. Skoro dana zupka, czytaj zawartość sucha przed zalaniem ma 70 kalorii, to jakim cudem po zalaniu wodą, która ma 0 kalorii kaloryczność wzrasta o 100 %?