Bagietka czosnkowa to niekwestionowany hit, bo ma naprawdę masę fanów. To pieczywo o specyficznym smaku i aromacie znajdziemy w zasadzie w każdym sklepie. Jakie wartości odżywcze skrywa? Ile kalorii ma bagietka czosnkowa? Sprawdź koniecznie nasz artykuł, bo tam znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje!
Wartości odżywcze bagietki czosnkowej – jakie są?
Bagietka czosnkowa jest to długie, pieczywo pszenne z dodatkiem nadzienia maślano-czosnkowego. Ten chrupiący produkt ma w 100 g – 7,8 g białka, 14,1 g tłuszczu, a także 39,4 g węglowodanów. Dodatkowo pojawia się błonnik w ilości 2,8 g. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to mamy białko, cynk, wapń, ale witaminy oraz inne składniki pojawiają się w znikomej ilości bądź wcale.
Ile kalorii ma bagietka czosnkowa?
W sklepach dostępna jest bagietka czosnkowa mrożona, jak i prosto z pieca jeszcze ciepła. W prawie każdym większym supermarkecie znajdziemy ten przysmak już za kilka złotych. To długie pieczywo ma na górze charakterystyczne pęknięcia, natomiast skórka jest chrupiąca, a środek wilgotny. Ile kalorii ma bagietka czosnkowa? W 100 g mamy:
- bagietka czosnkowa Biedronka – 239 kcal
- bagietka czosnkowa z Lidla – 305 kcal
- bagietka czosnkowa z Żabki – 318 kcal
- bagietka czosnkowa z Auchan – 275 kcal
- własna bagietka czosnkowa – 272 kcal.
Należy pamiętać, że zazwyczaj jedna sztuka ma dużo więcej niż z 100 g, bo około 175-250 g, więc wartość kaloryczna całego produktu będzie już całkiem spora.
Czy bagietki czosnkowe są zdrowe?
Bagietka czosnkowa to białe pieczywo z nadzieniem na bazie masła oraz czosnku. Wiele osób zastanawia się, czy to zdrowy produkt? To bardzo kaloryczna propozycja, a skład nie jest bogaty w witaminy oraz w składniki odżywcze. Nie należy, zatem jeść tego przysmaku zbyt często i uważać ze spożywaną ilością. Co ciekawe, w przeciwieństwie do klasycznego pieczywa bagietka ma w sobie duże ilości białka, cynku oraz wapnia, poza tym są mniejsze dawki magnezu, cukru i żelaza. Sam czosnek wzmacnia odporność, obniża poziom „złego” cholesterolu, ponadto ma działanie bakteriobójcze. W gotowych bagietkach mamy zazwyczaj jedynie esencjonalną przyprawę, a nie surowy typ, więc właściwości są bardzo słabe.
Jak zrobić własną bagietkę czosnkową?
Nie musisz iść do sklepu po bagietkę czosnkową, bo możesz przygotować ją samodzielnie w domowym zaciszu. Wtedy będziesz mieć pewność co do jej składu. Do wyboru masz dwie opcję – trudniejszą oraz prostszą. Jak zrobić tego rodzaju pieczywo? Możesz upiec, czyli stworzyć absolutnie od podstaw, albo do klasycznej bagietki włożyć w przygotowane nacięcia miękkie masło połączone z roztartym czosnkiem (ilość zależy od Ciebie), pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem. Podgrzewasz w piekarniku i gotowe! Jeśli chcesz piec pieczywo przygotuj ciasto na bazie wody, drożdży, mąki, odrobiny cukru oraz soli. Wyrób, zostaw do wyrośnięcia, uformuj bagietki i nadziej przygotowaną masą. Po upieczeniu ciesz się ich wybornym smakiem.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.