bagietka czosnkowa

Ile kalorii ma bagietka czosnkowa? Z Biedronki, Lidla i Żabki

Bagietka czosnkowa to niekwestionowany hit, bo ma naprawdę masę fanów. To pieczywo o specyficznym smaku i aromacie znajdziemy w zasadzie w każdym sklepie. Jakie wartości odżywcze skrywa? Ile kalorii ma bagietka czosnkowa? Sprawdź koniecznie nasz artykuł, bo tam znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje!

Wartości odżywcze bagietki czosnkowej – jakie są?

Bagietka czosnkowa jest to długie, pieczywo pszenne z dodatkiem nadzienia maślano-czosnkowego. Ten chrupiący produkt ma w 100 g  – 7,8 g białka, 14,1 g tłuszczu, a także 39,4 g węglowodanów. Dodatkowo pojawia się błonnik w ilości 2,8 g. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to mamy białko, cynk, wapń, ale witaminy oraz inne składniki pojawiają się w znikomej ilości bądź wcale.

Ile kalorii ma bagietka czosnkowa?

W sklepach dostępna jest bagietka czosnkowa mrożona, jak i prosto z pieca jeszcze ciepła. W prawie każdym większym supermarkecie znajdziemy ten przysmak już za kilka złotych. To długie pieczywo ma na górze charakterystyczne pęknięcia, natomiast skórka jest chrupiąca, a środek wilgotny. Ile kalorii ma bagietka czosnkowa? W 100 g mamy:

  • bagietka czosnkowa Biedronka – 239 kcal
  • bagietka czosnkowa z Lidla – 305 kcal
  • bagietka czosnkowa z Żabki – 318 kcal
  • bagietka czosnkowa z Auchan – 275 kcal
  • własna bagietka czosnkowa – 272 kcal.
  Ile kalorii ma kanapka? Z szynką, serem i jajkiem

Należy pamiętać, że zazwyczaj jedna sztuka ma dużo więcej niż z 100 g, bo około 175-250 g, więc wartość kaloryczna całego produktu będzie już całkiem spora.

Czy bagietki czosnkowe są zdrowe?

Bagietka czosnkowa to białe pieczywo z nadzieniem na bazie masła oraz czosnku. Wiele osób zastanawia się, czy to zdrowy produkt? To bardzo kaloryczna propozycja, a skład nie jest bogaty w witaminy oraz w składniki odżywcze. Nie należy, zatem jeść tego przysmaku zbyt często i uważać ze spożywaną ilością. Co ciekawe, w przeciwieństwie do klasycznego pieczywa bagietka ma w sobie duże ilości białka, cynku oraz wapnia, poza tym są mniejsze dawki magnezu, cukru i żelaza. Sam czosnek wzmacnia odporność, obniża poziom „złego” cholesterolu, ponadto ma działanie bakteriobójcze. W gotowych bagietkach mamy zazwyczaj jedynie esencjonalną przyprawę, a nie surowy typ, więc właściwości są bardzo słabe.

  Dieta zupowa - na czym polega i jakie ma zasady? Efekty oraz przykładowe przepisy

Jak zrobić własną bagietkę czosnkową?

Nie musisz iść do sklepu po bagietkę czosnkową, bo możesz przygotować ją samodzielnie w domowym zaciszu. Wtedy będziesz mieć pewność co do jej składu. Do wyboru masz dwie opcję – trudniejszą oraz prostszą. Jak zrobić tego rodzaju pieczywo? Możesz upiec, czyli stworzyć absolutnie od podstaw, albo do klasycznej bagietki włożyć w przygotowane nacięcia miękkie masło połączone z roztartym czosnkiem (ilość zależy od Ciebie), pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem. Podgrzewasz w piekarniku i gotowe! Jeśli chcesz piec pieczywo przygotuj ciasto na bazie wody, drożdży, mąki, odrobiny cukru oraz soli. Wyrób, zostaw do wyrośnięcia, uformuj bagietki i nadziej przygotowaną masą. Po upieczeniu ciesz się ich wybornym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.