Kanapka może być jedzona na śniadanie, poza tym ta przekąska doskonale sprawdzi się zabrana na wyjazd lub do szkoły. Tak naprawdę można wykorzystać tu rozmaite składniki. Ile kalorii ma kanapka? Sprawdź koniecznie nasz artykuł, ponieważ tam znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje na temat tego przysmaku!
Czy kanapki są zdrowe?
Kanapka kanapce nierówna, bo przepis można dowolnie modyfikować wedle upodobań, przede wszystkim kierując się naszymi kubkami smakowymi. Zawsze wykorzystuje się jednak pieczywo i przeróżne dodatki, dlatego to danie może mieć wersje słodką, a także wytrawną. Co więcej, można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Czy kanapki są zdrowe? To zależy na taki typ się zdecydujemy, czyli co się znajdzie w przepisie. Jeśli wybierzesz chleb pełnoziarnisty, wysokiej jakości wędlinę oraz dużo warzyw to stworzysz sytą, a jednocześnie zdrową przekąskę. Będziemy mieć tutaj sporo witamin oraz makroskładników, które są potrzebne naszemu organizmowi. Natomiast klasyczna odsłona na bazie białego pieczywa z dużą dawką masła i z tłustą kiełbasą nie będzie najlepszą opcją.
Ile kalorii mają kanapki? Różne rodzaje
W zależności od składników kanapki będą mieć zupełnie inną kaloryczność. Co więcej, kromka pieczywa nie zawsze jest takiej samej wielkości, więc i to musimy brać pod uwagę. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze warianty wraz z wartością kalorii. W 100 g mamy:
- kanapka z szynką – 241 kcal
- kanapka z serem – 496 kcal
- kanapka z jajkiem – 371 kcal
- kanapka z pasztetem – 147 kcal
- kanapka z nutellą – 344 kcal
- kanapka z dżemem – 208 kcal
- kanapka z białym serem – 129 kcal
- kanapka z miodem – 273 kcal
- kanapka z kurczakiem – 283 kcal
- kanapka z masłem orzechowym – 318 kcal.
Jakie kanapki jeść, aby nie przytyć?
Kanapki to szybki pomysł na przekąskę, a nawet na posiłek, na przykład na śniadanie lub na kolację. Na diecie można jeść tego rodzaju dania, ale trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Najlepsze będzie pełnoziarniste pieczywo, do tego obowiązkowo trzeba dorzucić źródło białka, na przykład nabiał lub mięso, czy ryby, ewentualnie roślinne alternatywy. Stawiaj na chudą wędlinę, twarożek, ser, kremowy serek, tudzież na łososia albo tuńczyka. Możesz przygotować z wielu składników domowe pasty do smarowania, na przykład z fasoli. Obowiązkowo muszą pojawić się jeszcze warzywa, między innymi sałata, pomidor i kiełki. Zrezygnuj za to z gotowych sosów, które mają w sobie przede wszystkim duże dawki soli, cukru i sodu oraz konserwantów.
Fit kanapka to taka, która jest niskokaloryczna i jednocześnie dobrze zbilansowana pod względem składników odżywczych. Ten przysmak powstaje na bazie wysokiej jakości produktów pełnych witamin oraz makroskładników, wtedy jest zdrowy. Wybieraj grahamkę, pieczywo razowe lub inne pełnoziarniste odsłony z krótkim składem. Dobrym pomysłem będzie połączenie pomidorków i szynki, tudzież serka wiejskiego oraz truskawek. Pamiętaj, aby wykorzystywać produkty sezonowe, które mają najwięcej odżywczych wartości. Nie przesadzaj jednak z ilością spożywanych kanapek, gdy zależy Ci aby nie przytyć.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.