parowki na talerzu

Parówki czy są zdrowe? Poznaj prawdziwy skład parówek!

Parówki są łatwo dostępne, poza tym to stosunkowo tani produkt. Dla wielu osób to śniadaniowy klasyk. Czy są zdrowe? Czy warto je jeść? W naszym artykule znajdziesz najważniejsze informacje o parówkach. Koniecznie go zatem przeczytaj!

Parówki – poznaj ich wartości odżywcze

Parówki są tanim produktem, który ma kilka wersji. Różnią się od siebie wyglądem, smakiem oraz samym składem. To powoduje, że wartości odżywcze poszczególnych artykułów są odmienne. Wysokiej jakości typ wytworzony na bazie wieprzowiny zawiera, na przykład 94% mięsa z szynki – dostarczają w porcji 100 g: 276 kcal i 14 g białka, 24 g tłuszczu (w tym 10 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 1 g węglowodanów (w tym 0,5 g cukrów) i 2 g sól. Natomiast te tańsze i niższej jakości cechuje zawartość 71% mięsa – dostarczają w porcji w 100 g: 252 kcal i 13 g białka, 21 g tłuszczu (z czego 8,2 g to kwasy tłuszczowe nasycone), 2,7 g węglowodanów (w tym 0,8 g cukru) i 2,5 g soli. Jeśli chodzi o drobiowe to te o niskiej jakości zawierają 45,4% mięsa z indyka i 26,3 proc. MOM – dostarczają w porcji 100 g –207 kcal i 13 g białka, 16,5 g tłuszczu (w tym 4,7 g to kwasy tłuszczowe nasycone), 1 g węglowodanów (w tym 0,2 g cukrów) oraz 1,79 g soli. To pokazuje, że parówki są głównie źródłem tłuszczu i białka zwierzęcego. Nie mają w sobie zbyt wielu cennych witamin oraz składników mineralnych, za to zawierają spore dawki soli.

Produkcja parówek – jak wygląda?

Istnieje wiele mitów na temat produkcji parówek. Wiele osób wciąż twierdzi, że dodaje się do nich papier toaletowy. Jak jest w rzeczywistości? Poniżej znajdziesz cały proces produkcji tego śniadaniowego klasyka.

Produkcja parówek składa się z kilku etapów, gdzie pojawiają się różne procesy technologiczne. Oto one:

  • mięso i inne składniki rozdrabnia się, a kości przeciska przez drobne sito – są to produkty surowe bądź częściowo obgotowane w procesie homogenizacji na gorąco (uzyskują właściwą strukturę, choć ich wartości odżywcze spadają)
  • wszystkie składniki wraz z przyprawami oraz wodą trafiają do bębna, w którym całość zostanie dokładnie wymieszana
  • z masy wypompowuje się powietrze
  • gotową masę umieszcza się w specjalnych osłonkach, które nadają im odpowiedni kształt
  • ostatnia faza to skropienie wodą wraz z dodatkiem soli i włożenie ich do „pieca”, dzięki temu nabierają aromatu.

Masa producentów obniża zawartość mięsa, aby zmniejszyć koszty. Może również stosować dodatki do żywności, między innymi:

  • konserwanty – mają za zadanie chronić wędlinę przed zepsuciem, a także utrzymują odpowiednią barwę parówek, jak i poprawiać sam smak
  • wzmacniacze smaku – podbija walory smakowe, aczkolwiek ten składnik spożywany w nadmiernej ilości może działać pobudzająco, a nawet uszkadzać neurony
  • fosforany – odpowiadają za większą masę produktu przy niższym użyciu mięsa, choć mogą obciążać organizm
  • substancje zagęszczające – dają odpowiednią konsystencje, ale mogą zaburzać pracę jelit, a nawet powodować ich mikro stany zapalne.

parowki

Czy parówki są zdrowe?

Spora część osób ma wątpliwości, czy aby parówki są zdrowe. Dużo zależy tu przede wszystkim od rodzaju jaki spożywasz. Analiza składu jest obowiązkowa. Wybieraj produkty, w których mięso stanowi minimum 80-90%. Dobrze, aby na liście nie znajdowały się:

  • azotany
  • zagęstniki
  • przeciwutleniacze
  • glutaminian sodu
  • regulator kwasowości
  • stabilizatory
  • wzmacniacze smaku.

Im mniej pozycji w składzie tym lepiej! Równie ważne jak sam wybór produktu jest częstotliwość spożycia. Nie należy za często sięgać po parówki. Zjedzone raz na czas nie spowodują wielkich szkód w naszej diecie. Wartościowy, wysokiej jakości wariant będzie ciekawym dodatkiem do jadłospisu.

Czy parówki to mięso?

Parówki pojawiają się w każdym sklepie. Co ważne, na rynku jest aż kilkanaście wersji tego przysmaku. Ten artykuł spożywczy należy do produktów mięsnych homogenizowanych. Co to takiego? Znajdziemy tu nie tylko samo mięso, ale również inne surowce, między innymi skórki. To rodzaj drobno zmielonej wędliny, która mocno różni się składem pomiędzy danymi markami. To mogą być mieszanki mięsa z różnych typów zwierząt, albo tylko i wyłącznie z jednego. Oprócz tego mamy stosowane jeszcze inne dodatki, które mają zapewnić smak oraz odpowiednią konsystencję.

Z czego zrobione są parówki? Prawdziwy skład parówek

Parówki z dobrym składem mają krótką listę składników. Te dużo tańsze posiadają niewielki odsetek mięsa, bo zdecydowanie przeważają tu sztuczne wypełniacze. Czy parówki to mięso? Dobrze dokładnie przeanalizować opakowanie nim wrzucimy je do sklepowego koszyka! W składzie pojawiają się bowiem różne składniki. Zazwyczaj to:

  • mięso chude, na przykład z piersi kurczaka
  • mięso tłuste, na przykład z golonki wieprzowej
  • MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie
  • skórki wieprzowe i drobiowe
  • substancje wypełniające, takie jak błonnik bambusowy, białka roślinne, skrobia, groch, czy kasza manna
  • woda
  • fosforany wiążące wodę w produkcie
  • substancje emulgujące
  • konserwanty głównie azotany
  • regulatory kwasowości
  • przyprawy oraz sól
  • przeciwutleniacze
  • glukoza
  • glutaminian sodu bądź ekstrakt drożdżowy.

Dobre wyważenie proporcji mięsa chudego i tłustego powodują, że parówka ma odpowiednią strukturę. 5% skórek jest normą, która nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Dodatek wody jest standardem podobnie, jak substancji wypełniających zwłaszcza w tanich odmianach. Unikaj za to produktów, które w składzie mają MOM i nadmiar fosforanów.

parowki w bulce

Jakie parówki wybrać? Najlepsze parówki na rynku

Jak już wspominaliśmy na sklepowych półkach jest naprawdę bardzo dużo parówek. Opakowania różnią się gramaturą, za to sam produkt wyglądem, kształtem oraz smakiem. Czasami trudno jest zdecydować się na jakikolwiek typ. Poniżej znajdziesz listę najlepszych parówek na rynku, dzięki temu nie będziesz mieć aż takiego dylematu podczas codziennych zakupów.

TOP 3, czyli ranking najlepszych parówek składa się z następujących produktów:

  1. Kraina Wędlin Nature

Skład – mięso wieprzowe z szynki 94%, woda, sól, białko sojowe, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty.

  1. Pikok Pure Parówki z szynki

Skład – 93% mięso z szynki wieprzowej, woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, kolagenowe białko wieprzowe, aromaty, susz z aceroli.

  1. Zakłady Mięsne NOVE Natura

Skład – mięso wieprzowe 83%, woda, sól, skrobia ziemniaczana, glukoza,cukier, białko wieprzowe, suszone owoce aceroli, suszone warzywa, przyprawy, ekstrakty przypraw, kultury bakterii.

Dobre, aczkolwiek nie najlepsze są jeszcze następujące propozycje:

  1. Konspol Natura z kurczaka

Skład – mięso z piersi kurczaka 64%, woda, skórki z kurczaka, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, aromaty naturalne, rozmaryn.

  1. Sokołów Sokołowska Spiżarnia

Skład – mięso wieprzowe 72%, mięso wołowe 9%, woda, tłuszcz wieprzowy, sól, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca: azotyn sodu.

  1. Drobimex Parówki z filetem z kurcząt

Skład – mięso z piersi kurcząt filet 93%, woda, sól, białka mleka, przyprawy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Dla najmłodszych, a więc dla dzieci polecamy:

  • Pikok Piratki

Skład – mięso wieprzowe z szynki 93%, woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, aromaty, susz z aceroli.

Na „czarnej liście” parówek znalazły się natomiast:

  • Indykpol Parówki Hot dog i typ Ulubione
  • Morliny Berlinki z indykiem.

Jeść czy nie jeść parówek? Lepiej nie!

Parówki to szybki pomysł na posiłek. Z tym składnikiem można wbrew pozorom przygotować masę dań. Smakują dobrze upieczone, ugotowane, a także surowe. Mogą je jeść zarówno dzieci, jak i dorośli. Najważniejsze jest zachowanie umiaru i wybór wyłącznie najwyższej jakości produktów. Trzeba uważać, bo skrywają sporo soli, a przecież każdy ma dzienny limit, a w tym wypadku dość łatwo go przekroczyć, gdy nie zachowamy zdrowego rozsądku w kwestii ilości.

Nie da się ukryć, że parówki kumulują w sobie „niezdrowy” tłuszcz, który może podnosić masę ciała, ponadto prowadzić do wzrostu stężenia „złego cholesterolu”. Mówi się o tym produkcie, że utlenia cholesterol. Trzeba pamiętać, że oksysterole mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, jak i negatywnie wpływać na komórki układu odpornościowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.