Parówki są tanie i łatwo dostępne. To jeden ze śniadaniowych klasyków i faworyt nie tylko wśród najmłodszych. Ile kalorii mają parówki? W naszym artykule znajdziesz szczegółowe informacje!
Ile kalorii ma parówka?
W sklepach jest naprawdę bardzo dużo parówek. Opakowania różnią się gramaturą, za to sam produkt wyglądem, kształtem oraz smakiem i składem. Czasami trudno jest zdecydować się na jakikolwiek typ. Poniżej znajdziesz listę parówek wraz z kalorycznością:
- Parówki Berlinki
Parówki Berlinki Classic są bardzo popularne. Wyróżnia je duża ilość białka i niska wartość sodu. Co do kaloryczności, w 100 g mamy 251 kcal. Trzeba pamiętać, że jedna sztuka waży 50 g. W 100 g jest 13 g białka, 21 g tłuszczu i 3 g węglowodanów.
- Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim to przekąska, którą znajdziemy w barach, na stacji benzynowej, a nawet w wielu supermarketach. Zazwyczaj porcja ma 85 g. W 100 g mamy 324 kcal, poza tym 24,66 g tłuszczu, 8,7 g białka oraz 16,65 g węglowodanów. Pamiętaj, że wariant, który posiada dodatkowo ser ma dużo wyższą kaloryczność!
- Parówki Tarczyński
Parówki Tarczyński zrobione z szynki w 100 g mają 310 kcal, ale jedna sztuka waży tylko 50 g. Jeśli chodzi o białko, to jest go 13 g, tłuszczu 27, a węglowodanów – 3.
- Parówki z indyka
W sklepach jest dużo parówek z indyka. One skrywają miej więcej 190 kcal, do tego mają około 14 g tłuszczu, 15 białka i 9 węglowodanów.
- Parówki z szynki
Parówki z szynki z zawartością 94% mięsa dostarczają w porcji 100 g: 276 kcal i 14 g białka, 24 g tłuszczu (w tym 10 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 1 g węglowodanów (w tym 0,5 g cukrów) i 2 g sól. Natomiast te tańsze i niższej jakości cechuje zawartość 71% mięsa – dostarczają w porcji w 100 g: 252 kcal i 13 g białka, 21 g tłuszczu (z czego 8,2 g to kwasy tłuszczowe nasycone), 2,7 g węglowodanów (w tym 0,8 g cukru) i 2,5 g soli. Jeśli chodzi o drobiowe to te o niskiej jakości zawierają 45,4% mięsa z indyka i 26,3 proc.
- Parówki drobiowe
Parówki drobiowe mają miej więcej 249 kcal w 100 g. Białko waha się w granicach 11 g, a tłuszcze wynoszą 22, natomiast węglowodany – 4.
Pamiętaj, że zazwyczaj jedna sztuka parówek ma 50 g!
Czy warto jeść parówki? Może lepiej zwykłe mięso?
W parówkach oprócz mięsa znajdziemy wiele dodatków, między innymi – MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie, skórki wieprzowe i drobiowe, substancje wypełniające, takie jak błonnik bambusowy, białka roślinne, skrobia, groch, czy kasza manna, wodę, fosforany wiążące wodę w produkcie, substancje emulgujące, konserwanty głównie azotany, regulatory kwasowości i przyprawy oraz sól. Jeść parówki, czy nie? Najważniejsze jest zachowanie umiaru i wybór wyłącznie najwyższej jakości produktów. Trzeba uważać, bo skrywają sporo soli, a przecież każdy ma dzienny limit, a w tym wypadku dość łatwo go przekroczyć, gdy nie zachowamy zdrowego rozsądku w kwestii ilości. Dodatkowo zawierają „niezdrowy” tłuszcz i masę sztucznych dodatków. Czasami lepiej zjeść zwykłe mięso niż niskiej jakości parówki, ale ono również musi posiadać wysoki standard!
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.