Sushi wywodzi się z tradycyjnej kuchni japońskiej. Ze względu na dość różnorodne walory smakowe, zdobyło swoją popularność niemal na całym świecie. W Polsce do sushi już przekonało się wielu smakoszy kuchni dalekiego wschodu. Dzięki coraz to licznym barom dedykowanym sushi oraz restauracjom, serwującym kuchnię azjatycką, powstającym niczym grzyby po deszczu, potrawa ta stała się alternatywą dla kuchni włoskiej, czy propozycji restauracyjnej MacDonalda i KFC.
Sushi uważane jest za niskokaloryczne, lekkostrawne i smaczne danie, które można podać przy wielu okazjach. Czy jednak do sushi powinniśmy podchodzić tak bezkrytycznie ?
Spis treści
Kalorie w sushi – czy można je uznać za dietetyczne?
Sushi to dość złożona potrawa i jej energetyczność w dużej mierze zależy od przygotowanych składników. Jedno sushi ma ok. 40 kcal. Gdzie najwięcej kalorii dodaje jej ryż. Biały łuskany dosładzany cukrem, ma więcej kalorii niż składników odżywczych. Mniej kalorii, ze względu na ilość mają warzywa i ryby. Do sushi najczęściej daje się tuńczyka lub łososia. Pasek takiej ryby to ok. 10 kcal.
W krajach zachodnich, tak jak i w Polsce sushi swoim składem nieco odbiega od swojego azjatyckiego odpowiednika. Można powiedzieć, że nasza wersja tej potrawy jest nieco z europeizowana. Na przykład w oryginale podaje się surową rybę, u nas w składzie jest ryba wędzona lub gotowana, często też konserwowa np. tuńczyk z puszki.
Ponadto w naszym regionie dodaje się do sushi dodatki typu serek kremowy, sos majonezowy lub avocado. Te produkty podnoszą kaloryczność takiej potrawy. W Japonii jednak w przyrządzaniu sushi stosuje się tradycyjne składniki, znane w tym kraju od pokoleń.
Jakie są wartości odżywcze w sushi?
Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. No bo przecież Azjaci to naród szczupły, który zdrowie i energię, a przy tym urodę zachowuje do późnej starości. Jednak mit o prozdrowotnych właściwościach tej potrawy nie jest do końca prawdą. Co prawda jednym ze składników tego dania są ryby, które są źródłem witamin i minerałów oraz kwasów omega 3, ale w samej porcji sushi za wiele ich nie ma.
Nie mniej jednak wartość odżywcza sushi zależy od składników, które zostały użyte do jego przyrządzenia. Podstawowe składniki to ryż, wodorosty, ryby i warzywa.
Ryż do tego dania jest specjalnie przygotowywany. Należy tutaj podkreślić, że sushi robi się z jednego gatunku ryżu, który ma właściwości kleiste. Ponadto do przygotowania go używa się również cukru ryżowego. W tym wypadku ważna jest umiejętność jego przygotowania. Nadmiernie rozgotowany i przyprawiony dużą ilością cukru ryżowego, może mieć sporo węglowodanów i śladowe ilości składników odżywczych.
Wodorosty to bogate źródło białka, witamin i minerałów. Znajdują się tutaj składniki regulujące pracę tarczycy, chlorofil, który dotlenia komórki krwi i ma własności krwiotwórcze.
Ryby morskie zaś w sushi dostarczają kwasy tłuszczowe, w tym omega 3, które zawierają również rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E. Źródłem składników odżywczych w sushi są również warzywa. Ilość wartościowych składników w sushi nie zaspokoi naszego zapotrzebowania na wartości odżywcze. Musielibyśmy zjeść bardzo dużą ilość tej potrawy, aby jej prozdrowotne cechy miały znaczenie dla naszego organizmu. A to znów wpływa na jej wartość kaloryczną.

Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.