Rzodkiewka to swego rodzaju królowa nowalijek i zwiastun wiosny. Wczesną wiosną ona niegdyś jako pierwsza pojawiała się na naszym stole. Obecnie wiele warzyw i owoców w sklepach mamy przez cały rok, dlatego w ten sposób nie odbieramy rzodkiewki, jako świeżego warzywa, na które czeka się przez całą zimę, aby w końcu zjeść pyszną kanapkę z udziałem tej nowalijki.
Rzodkiewka wcale nie pochodzi z Europy. Jej starsza siostra rzodkiew była uprawiana w południowej części Azji. Natomiast wersja małej czerwonej rzodkiewki dopiero pojawiała się w Egipcie. Egipscy rolnicy uprawiali ją w pierwszych wiekach naszej ery. Za sprawą Rzymian w XIII wieku trafiła do Europy.
Spis treści
Ile kalorii ma rzodkiewka?
Rzodkiewka jest bardzo niskokalorycznym warzywem o dość wyrazistym smaku. Z tego też względu tak ją lubimy. W 100 g rzodkiewki jest tylko 16 kcal. Dlatego z powodzeniem może wejść w skład diety odchudzającej. Ale i nie tylko dlatego. Otóż rzodkiewka to bogactwo składników odżywczych.
Wartości odżywcze rzodkiewki
Rzodkiewka to źródło witamin i minerałów. Wśród nich znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminy: A, C i K, a także minerały: potas, siarka, cynk, żelazo i fosfor. Bardzo dużo ma potasu, bo aż 233 mg /100 g. To stawia ją w rankingu produktów prozdrowotnych.
Jakie są wartości zdrowotne rzodkiewki?
Rzodkiewka a nasz układ trawienny
Warzywo to sprawdza się w dolegliwościach układu pokarmowego. Pobudza ono łaknienie i trawienie, a przy tym wspomaga prace wątroby i jelit oraz działa żółciopędne i żółciotwórcze.
Rzodkiewka na przeziębienie
Duża zawartość witaminy C (ok. 15 mg/100 g) stawia ją wśród produktów, których nie może zabraknąć na naszym stole w okresie wzmożonego chorowania na infekcje wirusowe. Warto spożywać ją w tym czasie, ponieważ wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ale i nie tylko. W czasie infekcji wirusowej może być doskonałym remedium na duszący kaszel ( łagodzi duszności). Polecana jest również przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie.
Ma działanie podobne do antybiotyku, czyli działa bakteriobójczo i zwalcza wirusy.
Rzodkiewka a układ krwionośny
Pierwiastek życia, czyli potas zawarty w rzodkiewce reguluje ciśnienie krwi i tętno. Dlatego powinni ją jeść osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.
Rzodkiewka a praca umysłowa
Rzodkiewka usprawnia prace mózgu, szczególnie w trakcie jego wytężonej pracy. Poprawia pamięć i koncentrację.
Rzodkiewka a wrażliwość na insulinę
Warzywo to jest polecane chorym na insulino- oporność, gdyż ono uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.
Rzodkiewka a reumatyzm
W medycynie naturalnej nowalijkę stosuje się przy krzywicy, kamicy nerkowej, anemii, artretyzmie, demineralizacji organizmu i reumatyzmie.
Rzodkiewka w kosmetologii
Dzięki związkom siarki, warzywo to wzmacnia włosy i paznokcie oraz zapobiega ich wypadaniu i łamaniu się paznokci. Kiedyś rzodkiew ścierano na gładką masę i wykonywano z niej odżywczą maseczkę na włosy.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.