Dietetyczne desery są niezwykle popularne. To niskokaloryczne słodkości, które doskonale sprawdzą się na redukcji. Wbrew pozorom nie różnią się aż tak smakiem od klasycznych propozycji. Nie wiesz jak przygotować „chudszą” wersję popularnych deserów? Spokojnie, ponieważ u nas znajdziesz aż 10 sprawdzonych przepisów!
Dietetyczny desery – schudnij ze smakiem!
Kuracja odchudzająca to trudny moment, bo nagle musimy rezygnować z wielu rzeczy, między innymi ze słodyczy. Ochota na słodkie czasem jest tak silna, że ciężko nam się opanować. Co zrobić? Na całe szczęście deser na diecie jest możliwy, aczkolwiek trzeba postawić na nieco „odchudzoną” wersje. Czasami niewielka zamiana składników wystarcza, aby stworzyć słodki, a jednocześnie odżywczy przysmak. To będzie nawet dobry zamiennik dla klasycznego, prawidłowo zbilansowanego posiłku.
10 przepisów na niskokaloryczne desery – pyszne i zdrowe!
Dietetyczny deser w wielu wypadkach to popularny wypiek, ale o niższej wartości kalorii. Dobry skład może iść w parze z wyśmienitym smakiem. Wystarczy bowiem dokonać pare zmian w recepturze. Poniżej znajdziesz 10 receptur na niskokaloryczne desery:
1. Fit brownie z czerwonej fasoli
Kultowy dietetyczny deser to brownie, ale wykonane z fasoli. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- jajko
- puszkę czerwonej fasoli – dobrze opłukanej
- jeden dojrzały banan
- pół opakowania budyniu czekoladowego
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- łyżeczkę słodzika
- łyżeczkę kakao.
Wszystko dokładnie blendujesz, na wierzchu układasz 2-3 kostki gorzkiej czekolady, przelewasz do formy i pieczesz w 180 stopniach przez 35-45 minut aż do suchego patyczka.
2. Fit sernik z truskawkami
Dietetyczne desery to klasyki, między innymi sernik. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
- 100 g masła orzechowego
- 50 g płatków owsianych oraz tyle samo otrębów
- 30 g masła
- szczypta cynamonu.
Spód robisz z miękkiego masła oraz otrębów i płatków, a także z masła orzechowego. Gotowe ciasto równo rozkładasz na spodzie tortownicy. Wkładasz do lodówki, a w międzyczasie przygotowujesz masę serową. Twaróg rozgniatasz dokładnie widelcem i mieszasz z pozostałymi składnikami. Pieczesz przez 40-50minut w 170 stopniach.
3. Ciasteczka owsiane
Niskokaloryczne desery to również ciastka. Jak upiec fit owsianą wersję? 150 g mąki owsianej łączysz z jajkiem, małym, dojrzałym bananem oraz z 30 g oleju kokosowego. Do tego dosypujesz po łyżce – żurawiny, orzechów laskowych i nerkowców. Wszystko dokładnie mieszasz. Formujesz ciasteczka, pieczesz przez 15,-20 minut. Przestudzone podawaj z jogurtem naturalnym i owocami, a powstanie niskokaloryczny deser pełen odżywczych składników.
4. Sezamki w nietypowej wersji
Dietetyczny deser nie musi być skomplikowany. Sezamki z owocami są smaczne i pożywne. Do ich zrobienia potrzebujesz:
- 200 g białego sezamu
- 170 g słodzika
- 70 g syropu z agawy
- 1 łyżka wody
- 10 g owoców liofizowanych.
Sezam delikatnie podprażasz, studzisz. Robisz z wody, słodzika i syropu z agawy karmel aż osiągnie złoty kolor. Do niego wrzucasz sezam oraz owoce. Rozwałkowujesz pomiędzy papierem do pieczenia i zostawiasz na chwilę, potem kroisz w kostkę.
5. Panna cotta z owocami
Niskokaloryczny deser może być słodki. Panna cotta powstanie z 250 ml odtłuszczonego mleka koksowego, laski wanilii i 30 g syropu z agawy. Do ciepłej masy wlewasz rozpuszczoną żelatynę. Przelewasz do wysokich szklanek i wstawiasz do lodówki. Na wierzchu układasz dowolne owoce, do tego dorzucasz garść bakalii. To szybki dietetyczny deser dla każdego. Weganie zamiast żelatyny użyją agar.
6. Zapiekany ryż z owocami
Dietetyczny deser to będzie pieczony ryż na bogato. Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
- 100 g ryżu basmati
- 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
- łyżeczkę ksylitolu
- 2,5 łyżki odżywki białkowej lub budyniu bez cukru
- dowolne owoce.
Ryż gotujesz w mleku do miękkości. Dodajesz do tego słodzik oraz odżywkę, a także pokrojone owoce. Całość umieszczasz w naczyniu żaroodpornym. Pieczesz 15-20 minut w 180 stopniach.
7. Kulki mocy
Fit deser może być nie tylko wypiekiem, bo doskonale sprawdzą się tu odżywcze, szybkie w wykonaniu łakocie. Kulki mocy to ciekawy wariant, ponieważ możesz zabrać go, na przykład na wynos. Do zrobienia ich musisz mieć:
- 40 g daktyli
- 2 łyżki kakao
- łyżkę wiórków kokosowych lub rozdrobnionych orzechów
- 150 g wiśni.
Wiśnie pozbawiasz pestek. Namoczone daktyle blendujesz z kakao. Do środka gotowej masy wkładasz owoc i gotową kulkę obtaczasz w bakaliach. Wstaw do lodówki, dzięki temu całość będzie miała twardszą konsystencję.
8. Kinder Country w wersji fit
Jednoporcjowe desery są świetne, bo nie jest ich dużo, a i tak zaspakajają chęć na słodkie. Do przygotowania takiej wersji Kinder Country musisz mieć:
- 3 herbatniki
- 125 g serka o niskiej zawartości tłuszczu
- 100 g ricotty
- 10 g słodzika
- 2 wafle ryżowe lub garść ryżu preparowanego.
Na spodzie naczynia układasz ciastka. Na to wędruje krem – serek, ricotta plus łodzik. Posypujesz wierzch ryżem i dekorujesz odrobiną gorzkiej, rozpuszczonej czekolady.
9. Fit Bounty
Fit wersje popularnych batoników to hit. Na diecie odchudzającej możesz zrobić Bounty. Potrzebujesz jedynie omlet i krem kokosowy. Ciasto przygotujesz z :
- 3 białek
- 2 łyżek mąki owsianej
- łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczki kakao oraz słodzika.
Białka ubijasz na sztywną pianę, dodajesz pozostałe składniki. Smażysz na patelni pod przykryciem. W międzyczasie robisz krem z kubka gęstego skyru, 2 łyżek wiórków kokosowych i odrobiny mleczka kokosowego. Wszystko mieszasz i nakładasz na gotowy omlet. Wierzch możesz polać polewą – kostka gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka kokosowego. Posypujesz jeszcze górę kokosem.
10. Fit krówki
Słodkie krówki kuszą, ale ich fit wersja jest równie smaczna. Do 100 g namoczonych daktyli dorzucasz 100 g Tahini, a także dużą łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Warto również dodać szczyptę soli, aby podbić słodycz. Wszystko dokładnie mieszasz do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewasz do pojemnika i wstawiasz do lodówki. Kiedy zastygnie będzie można bez trudu pokroić na „krówki”.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.