Słodkie, jak i wytrawne takie mogą być galaretki. Podawane są zawsze lekko słodzone. Wyróżnia je wyjątkowa forma o zbitej konsystencji uzyskana, dzięki zawartości substancji żelującej. Ile kalorii ma galaretka? Zobacz koniecznie!
Ile kalorii ma galaretka?
Galaretki powstają z różnych produktów, więc mogą być słodkie, jak i słone. W większości składają się one z wody, dlatego też są niskokaloryczne. Choć wysokość tej wartości zależy od rodzaju galaretki! Mięsne na bazie wieprzowych nóżek skrywają w szklance o pojemności 250 mililitrów 200 kalorii, a te stworzone z drobiowych nieco mniej, bo 180.
Owocowe galaretki bez dodatku kawałków owoców zawierają 100 kalorii, ale galaretka z owocami np. truskawkowa już 180 kalorii. Dorzucenie bitej śmietany, czekolady lub innych posypek, czy dodatkowych elementów do tego rodzaju deseru znacząco podnosi sumę, nawet o 100 kalorii!
Galaretka – co do niej dodać?
Aby powstała galaretka konieczne jest dodanie substancji żelującej. Bez niej nie uzyskamy odpowiednio ściętej konsystencji. W wersji mięsnej mamy naturalny środek ściągający pochodzący ze skórek, kości i ścięgien zwierzęcych, więc nie jest potrzebne dodawanie niczego do tego przysmaku. Dlaczego? Samoistnie pod wpływem niskiej temperatury uzyskamy pożądaną postać. Za to w innych przypadkach niezbędne jest dorzucenie jakiejkolwiek substancji żelującej! Do wyboru mamy kilka opcji:
Najpopularniejsza jest oczywiście ogólnodostępna żelatyna. Powstaje ona ze zwierzęcego białka wyprodukowanego z kolagenu świń, jak i bydła. Wegetarianie nie powinni jej zatem używać! Jest kilka typów, między innymi żelatyna spożywcza, szybko rozpuszczalna, czy hydrolizat. Pod wpływem ciepłej lub zimnej cieczy proszek, granulat lub płatek rozpuszcza się i powstaje kleista zawiesina, która z czasem pęcznieje oraz gęstnieje. Dodana do dowolnego płynu, tudzież masy sprawia, że zmienia się on w galaretkę.
Pektyny pochodzą z roślin i mają podobne cechy do zwierzęcej żelatyny. Choć dzięki nim obniżamy poziom cholesterolu we krwi, jak i poprawiamy pracę układu sercowo-naczyniowego. Ta substancja żelująca również oczyszcza ciało z toksyn, a nawet z metali ciężkich. Zatem jest to zdrowsza propozycja, która pozwala osiągnąć konsystencję galaretki. Spokojnie po tę alternatywę mogą sięgać weganie!
Kolejny zamiennik dla żelatyny to agar pozyskiwany z glonów. Nie ma w sobie kalorii! W sklepach znajdziesz agar-agar w postaci płatków, wstążek, a także granulek i proszku. Co ważne, ten środek zastyga nawet w temperaturze pokojowej. Trzeba pamiętać, że w tym przypadku siła żelująca jest zależna tylko od rodzaju płynu, a nie od ilości dodanego preparatu.
Cukier żelujący jest idealny do słodkich dań lub do przetworów. Oprócz substancji słodzącej jest w nim pektyna i inne składniki, na przykład kwasek cytrynowy. Ten produkt jest dużo kaloryczniejszy niż klasyczne środki żelujące!
Właściwości odżywcze galaretki
Galaretki doskonale sprawdzają się w ciepłe dni, ponieważ świetnie orzeźwiają. Do tego poprawiają trawienie, a także pozwalają nam złagodzić dolegliwości związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego. Regularne jedzenie tego rodzaju potraw zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Poza tym galaretka oczyszcza organizm z toksyn oraz symuluje proces odbudowy komórek.
Ukryte w galaretce aminokwasy działają przeciwzapalnie, do tego wspomagają odporność. A białko wpływa dobroczynnie na kości, stawy i chrząstki. Dlatego w trakcie rekonwalescencji, na przykład po złamaniu wielu lekarzy zaleca spożywanie dużej ilości galaretek w celu szybszej regeneracji.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.