ocet jablkowy w szklanych butelkach

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy warto stosować? Efekty, dawkowanie oraz skutki uboczne


Ocet jabłkowy ma szereg przeznaczeń. Wiele osób stosuje go w trakcie kuracji odchudzającej. Czy warto go spożywać? Dowiedz się wszystkiego o tym produkcie spożywczym!


Jak powstaje ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest łatwo dostępny, możesz również zrobić go samodzielnie. Jabłka po rozdrobnieniu i połączeniu z drożdżami wytwarzają cukier, który później staje się alkoholem. Po jego sfermentowaniu otrzymujemy kwas jabłkowy, a zatem ocet. Ma on intensywny zapach jabłkowy i kwaśny charakterystyczny smak. 

Ocet jabłkowy używa się zazwyczaj w kuchni, także jako naturalny konserwant. Do tego wykorzystuje się go w kosmetyce oraz w leczeniu niektórych schorzeń, na przykład w trakcie przeziębienia tudzież anginy.

Ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tłuszczu

Wiele składników zawartych w jabłkach oraz również w occie jabłkowym przyspiesza rozpad komórek tłuszczowych. Racjonalna dieta uzupełniona o spożycie octu jabłkowego może przynieść wymierne efekty w postaci spalenia zbędnej tkanki tłuszczowej.

Właściwości lecznicze octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma w składzie, między innymi żelazo, krzem, magnez, sód, potas, aminokwasy, pektynę, a także witaminy – A, E, B i C. Poza tym pojawia się kwas octowy mlekowy oraz cytrynowy. To pokazuje, że ta odmiana octu ma więcej dobroczynnych składników niż klasyczna wersja. 

Ocet jabłkowy ma masę właściwości zdrowotnych, między innymi:

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
  • pobudza układ trawienny do działania
  • dzięki zawartości pektyny odczuwamy przez dłuższy czas uczucie sytości
  • redukuje poziom cukru we krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • zwiększa tempo przemiany materii
  • zapewnia efekt detoksykacyjny
  • to naturalny probiotyk
  • to źródło antyoksydantów
  • poprawia funkcjonowanie gospodarki insulinowej
  • wspomaga odchudzanie.
  Czym jest dieta pudełkowa?

W przypadku procesu odchudzania spadek wagi na początku jest dość spory, a to dlatego że ocet jabłkowy powoduje odwodnienie. Zatem to skuteczny patent na pozbycie się nadmiaru nagromadzonej wody w organizmie. Poza tym ten produkt spożywczy pomaga rozszczepiać się tłuszczowi, wobec tego ciało łatwiej poradzi sobie z usunięciem nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Co ciekawe ocet jabłkowy może również zablokować pojawienie się efektu jo-jo, ale tylko przy zachowaniu racjonalnego podejścia żywieniowego.

W jaki sposób przyjmować ocet jabłkowy?

Płynna postać octu jabłkowego zdecydowanie przemawia na plus tego preparatu. Można go, dzięki temu łatwo rozprowadzić. Zastosowań jest kilkanaście, poniżej znajdziesz te najpopularniejsze:

  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego dodaj do szklanki ciepłej, ale nie wrzącej wody! Pij na czczo przed posiłkami, można podzielić taką porcję na 3 razy –  stosuj przed śniadaniem, obiadem, kolacją. Warto dorzucić do takiego napoju miód bądź aromatyczne przyprawy, dzięki temu zyskamy dodatkowe właściwości zdrowotne.
  • Inna opcja to dodawanie tego składnika do koktajli, sosów do sałat, zup, czy marynat – ocet jabłkowy sprawdzi się zarówno do warzyw, jak i do mięs. 

Nigdy nie pij octu jabłkowego bez rozcieńczania, bo możesz poważnie uszkodzić szkliwo zębów, a nawet mocno podrażnić żołądek!

Przykładowe przepisy na napoje z dodatkiem octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest dość uniwersalny, dlatego że można dodać go do wielu składników i stworzyć sporo pysznych, a co najważniejsze zdrowych napojów. Poniżej znajdziesz przepisy:

Herbata z octem jabłkowym

  • torebka zielonej herbaty zalana szklanką wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy

Shot z octem jabłkowym

  • szklanka soku pomarańczowego
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub świeżo startego 
  • szczypta pieprzu czarnego

Przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, ale niestety, nie każdy może go spożywać. Do takiej grupy należą ludzie z problemami żołądka i chorobami wrzodowymi. Również kobiety w ciąży, czy osoby przyjmujące regularnie leki na pewne schorzenia nie powinny sięgać po ten specyfik. Warto przyjmowanie octu jabłkowego skonsultować z lekarzem!

  Ile kalorii mają płatki owsiane? Na mleku, na wodzie

Ocet jabłkowy – czy powoduje skutki uboczne?

Mimo iż ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych czasami dochodzi do skutków ubocznych. Spożywanie tego składnika w nadmiernej ilości prowadzi do podrażnienia błony śluzowej bądź uszkodzenia szkliwa, czy też do niższej gęstości kości oraz poziomu potasu we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *