Ocet jabłkowy ma szereg przeznaczeń. Wiele osób stosuje go w trakcie kuracji odchudzającej. Czy warto go spożywać? Dowiedz się wszystkiego o tym produkcie spożywczym!
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest łatwo dostępny, możesz również zrobić go samodzielnie. Jabłka po rozdrobnieniu i połączeniu z drożdżami wytwarzają cukier, który później staje się alkoholem. Po jego sfermentowaniu otrzymujemy kwas jabłkowy, a zatem ocet. Ma on intensywny zapach jabłkowy i kwaśny charakterystyczny smak.
Ocet jabłkowy używa się zazwyczaj w kuchni, także jako naturalny konserwant. Do tego wykorzystuje się go w kosmetyce oraz w leczeniu niektórych schorzeń, na przykład w trakcie przeziębienia tudzież anginy.
Ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tłuszczu
Wiele składników zawartych w jabłkach oraz również w occie jabłkowym przyspiesza rozpad komórek tłuszczowych. Racjonalna dieta uzupełniona o spożycie octu jabłkowego może przynieść wymierne efekty w postaci spalenia zbędnej tkanki tłuszczowej.
Właściwości lecznicze octu jabłkowego
Ocet jabłkowy ma w składzie, między innymi żelazo, krzem, magnez, sód, potas, aminokwasy, pektynę, a także witaminy – A, E, B i C. Poza tym pojawia się kwas octowy mlekowy oraz cytrynowy. To pokazuje, że ta odmiana octu ma więcej dobroczynnych składników niż klasyczna wersja.
Ocet jabłkowy ma masę właściwości zdrowotnych, między innymi:
- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
- pobudza układ trawienny do działania
- dzięki zawartości pektyny odczuwamy przez dłuższy czas uczucie sytości
- redukuje poziom cukru we krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zwiększa tempo przemiany materii
- zapewnia efekt detoksykacyjny
- to naturalny probiotyk
- to źródło antyoksydantów
- poprawia funkcjonowanie gospodarki insulinowej
- wspomaga odchudzanie.
W przypadku procesu odchudzania spadek wagi na początku jest dość spory, a to dlatego że ocet jabłkowy powoduje odwodnienie. Zatem to skuteczny patent na pozbycie się nadmiaru nagromadzonej wody w organizmie. Poza tym ten produkt spożywczy pomaga rozszczepiać się tłuszczowi, wobec tego ciało łatwiej poradzi sobie z usunięciem nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Co ciekawe ocet jabłkowy może również zablokować pojawienie się efektu jo-jo, ale tylko przy zachowaniu racjonalnego podejścia żywieniowego.
W jaki sposób przyjmować ocet jabłkowy?
Płynna postać octu jabłkowego zdecydowanie przemawia na plus tego preparatu. Można go, dzięki temu łatwo rozprowadzić. Zastosowań jest kilkanaście, poniżej znajdziesz te najpopularniejsze:
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego dodaj do szklanki ciepłej, ale nie wrzącej wody! Pij na czczo przed posiłkami, można podzielić taką porcję na 3 razy – stosuj przed śniadaniem, obiadem, kolacją. Warto dorzucić do takiego napoju miód bądź aromatyczne przyprawy, dzięki temu zyskamy dodatkowe właściwości zdrowotne.
- Inna opcja to dodawanie tego składnika do koktajli, sosów do sałat, zup, czy marynat – ocet jabłkowy sprawdzi się zarówno do warzyw, jak i do mięs.
Nigdy nie pij octu jabłkowego bez rozcieńczania, bo możesz poważnie uszkodzić szkliwo zębów, a nawet mocno podrażnić żołądek!
Przykładowe przepisy na napoje z dodatkiem octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest dość uniwersalny, dlatego że można dodać go do wielu składników i stworzyć sporo pysznych, a co najważniejsze zdrowych napojów. Poniżej znajdziesz przepisy:
Herbata z octem jabłkowym
- torebka zielonej herbaty zalana szklanką wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
Shot z octem jabłkowym
- szklanka soku pomarańczowego
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub świeżo startego
- szczypta pieprzu czarnego
Przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, ale niestety, nie każdy może go spożywać. Do takiej grupy należą ludzie z problemami żołądka i chorobami wrzodowymi. Również kobiety w ciąży, czy osoby przyjmujące regularnie leki na pewne schorzenia nie powinny sięgać po ten specyfik. Warto przyjmowanie octu jabłkowego skonsultować z lekarzem!
Ocet jabłkowy – czy powoduje skutki uboczne?
Mimo iż ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych czasami dochodzi do skutków ubocznych. Spożywanie tego składnika w nadmiernej ilości prowadzi do podrażnienia błony śluzowej bądź uszkodzenia szkliwa, czy też do niższej gęstości kości oraz poziomu potasu we krwi.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.