szczupla kobieta na monodiecie

Monodieta – na czym polega dieta jednoskładnikowa? Zasady i rodzaje


Dieta jednoskładnikowa to inaczej monodieta. Rodzajów jest tutaj aż kilkanaście. Na czym polega taka kuracja? Jakie zasady nas obowiązują? W naszym artykule znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje na temat monodiety!


Monodieta – co to jest dieta jednoskładnikowa?

Monodieta jest specyficzną kuracją, bo tylko jednoskładnikową, a więc bazujemy wyłącznie na jednym produkcie, tudzież na pewnej grupie artykułów spożywczych. To dość rygorystyczne rozwiązanie zaliczane do głodówek. W planie żywienia mamy konkretne zasady, których musimy się trzymać, na przykład jemy tylko brązowy ryż doprawiony ziołami, nic więcej, i to przez kilka dni.

Jednoskładnikowa dieta jest stosowana przez kilka dni, maksymalnie do 2 tygodni. Im dłużej tym lepsze efekty, jednak mocniej cierpi organizm. Potem wracamy do normalnego trybu żywienia. Efekty są widoczne szybko, aczkolwiek niska podaż kalorii spożywana w ciągu dnia  nie pozwala nam na jakąkolwiek aktywność fizyczną.

Zasady monodiety – jakie są?

Dieta monoskładnikowa jest specyficznym modelem żywienia. Główną zasadą jest tutaj jedzenie tylko jednego produktu spożywczego, czy też grupy, na przykład pod różnymi postaciami. To powoduje, że mocno ograniczamy dzienne spożycie kalorii, jak i samych wartości odżywczych, które potrzebuje przecież organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Przykładem diety monoskładnikowej jest wariant bananowy, gdzie ten owoc jest bazą i zarazem głównym daniem każdego dnia, do tego dochodzi mleko, i dopuszcza się jeszcze spożywanie płatków owsianych oraz innych owoców na przekąskę. 

Rodzaje monodiet – jakie są?

Istnieje szereg monodiet i ciągle powstają kolejne. W zależności od tego na jaki składnik się decydujemy nazwa jest inna. Tu przeważają owoce oraz warzywa, choć nie tylko one mogą być bazą tego typu kuracji. Do najpopularniejszych rodzajów diety jednoskładnikowej można zaliczyć, między innymi:

  • dietę kapuścianą
  • dietę cytrynową
  • dietę arbuzową
  • dietę winogronową
  • dietę ananasową
  • dietę grejpfrutową
  • dietę jabłkową
  • dietę bananową
  • dietę ogórkową
  • dietę czekoladową
  • dietę jogurtową
  • dietę kefirową
  • dietę gryczaną
  • dietę pszeniczną
  • dietę jajeczną
  • dietę ziemniaczaną
  • dietę ryżową.
  Dieta rozdzielna Haya - efekty, zasady i produkty

kapusciana mono dieta

Zalety i wady diet jednoskładnikowych

Dieta jednoskładnikowa, jak każda inna kuracja ma pewne plusy i minusy. W tym wypadku jedyną zaletą będzie fakt, iż stosujemy to rozwiązanie jedynie kilka dni. Jest to jednak głodówka, dlatego pojawia się zdecydowanie więcej minusów, bowiem dieta bazująca na jednym składniku spożywczym powoduje, że:

  • ryzyko efektu jo-jo jest bardzo duże
  • przemiana materii zwalnia
  • nie jesteśmy w stanie trenować
  • nasze samopoczucie jest gorsze
  • brak nam energii
  • masa ciała spada, w tym również tkanka mięśniowa.

Nie można zapomnieć, że monodieta nie jest dla każdego. Zdecydowanie z tej kuracji powinny zrezygnować:

  • kobiety w ciąży
  • matki karmiące piersią
  • cukrzycy
  • osoby z problemami hormonalnymi, zwłaszcza z tarczycą
  • anemicy.

Przeciwwskazania są naprawdę duże, dlatego najlepiej skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Inaczej możemy sobie poważnie zaszkodzić!

Jakie efekty dają monodiety?

Efekty monodiety w skrócie:

  • widać spadek masy ciała
  • nastąpiło wyraźne zmniejszenie obwodów
  • doszło do oczyszczenia organizmu z toksyn
  • czujemy się lekko
  • rezultaty pojawiają się szybko.

Monodieta jest radykalnym rozwiązaniem, ale wiele osób decyduje się na ten typ z racji tego, że efekty przychodzą bardzo szybko. Zauważysz, że w ciągu kilku dni z wagi spadnie sporo. To masę osób cieszy, choć nie można zapominać, że przy takim tempie tracimy na początku głównie nagromadzoną wodę, a nie samą tkankę tłuszczową. Ubytek beztłuszczowej masy ciała jest jednym z czynników, które powodują powstanie efektu jo-jo, a zatem waga prędzej, czy później znacząco wzrośnie. Tu mamy naprawdę spore szansę, że przybierzemy, i to dużo.

Czy monodiety są niebezpieczne dla zdrowia?

Niestety, ale monodieta nie jest dobrą opcją, gdy zależy nam na utrzymaniu smukłej sylwetki przez długi czas. Grozi nam bowiem efekt jo-jo, ponadto przy kilkudniowym stosowaniu tej kuracji organizm jest doprowadzony do kresu możliwości. Radykalne zmniejszenie codziennego jadłospisu oraz ograniczenie pewnych produktów spożywczych negatywnie odbija się na zdrowiu. Pojawiają się liczne skutki uboczne, takie jak:

  • omdlenia
  • zawroty głowy
  • biegunki
  • ból głowy
  • zaparcia
  • wypadanie włosów
  • pogorszenie stanu skóry
  • osłabienie paznokci
  • niedobory składników odżywczych
  • ogólne osłabienie organizmu.
  Jak ułożyć plan dietetyczny?

Przy niedoborach składników odżywczych nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo. W przypadku diety grejpfrutowej ten owoc może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami, dlatego ich działanie zostanie zahamowane, bo nie ma zapewnionego właściwego wchłaniania. To niekorzystnie wpłynie na nasz stan zdrowia!

zagrozenia mono diety

Monodieta a odchudzanie – czy faktycznie działa?

Dieta monoskładnikowa działa, bo waga spada, ale mało osób zdaje sobie sprawę, że ubywa przede wszystkim woda oraz tkanka mięśniowa, a nie zapasy tłuszczowe, a to właśnie tej tkanki chcemy się pozbyć. To pokazuje, że tego rodzaju kuracja nie sprawdza się przy odchudzaniu. Efekty wizualne są, ale skład ciała nie zmienił się w dobrym kierunku, a nawet, wręcz przeciwnie.

Bez wątpienia monodieta, a odchudzanie to nie jest właściwe połączenie. Dlaczego? Restrykcyjna kuracja osłabia organizm, powoduje wiele skutków ubocznych, a nie daje rezultatów jakich oczekuje się od diety wysmuklającej ciało. To nie jest dobra droga, gdy zależy nam na zbiciu wagi na długo. Co więcej, ta kuracja nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych.

Czy warto przeprowadzić monodietę?

Monodieta nie jest najlepszym wyborem. Nawet krótkotrwałe kuracje mogą negatywnie odbić się na naszym samopoczuciu, jak i na stanie zdrowia. Zdecydowanie lepiej unikać tego rozwiązania szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy organizm jest narażony na wiele infekcji. Niestety, ale dieta jednoskładnikowa może znacząco obniżyć naszą odporność.

Dieta monoskładnikowa jest bardzo znana, ale to nie jest skuteczna broń w walce z otyłością. Zdecydowanie lepiej postawić na zastosowanie deficytu kalorycznego, ale przy dobrze skomponowanym menu. Dodanie aktywności fizycznej da jeszcze lepsze rezultaty.

Jeśli decydujesz się na zastosowanie diety jednoskładnikowej, nigdy nie rób tego od razu, a więc w jednym momencie nie zmieniaj jadłospisu. Przygotuj się odpowiednio do takich radykalnych kroków w żywieniu. Jak? Przez kilka dni stopniowo zmniejsza się kaloryczność, a więc jemy mniejsze porcje i eliminujemy z menu pewne składniki, między innymi słodycze, napoje gazowane oraz dania typu fast food, czyli „bomby kaloryczne”. Dopiero później możesz zastosować zasady dowolnej monodiety. Co ważne, również sam proces wychodzenia jest kluczowy. Jeśli od razu wrócimy do starych nawyków żywieniowych ryzyko powrotu efektu jo-jo jest ogromne. Tu podobnie, jak na początku powoli, czyli krok po kroku powracamy do „normalnego” sposobu jedzenia. Ciało potrzebuje czasu, aby się dostosować do nowych warunków.

Dodaj komentarz