Bób z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Zwłaszcza w sezonie widać, że to zielone warzywo ma miliony zwolenników. 100 gram bobu zawiera 110 kalorii, ale trzeba pamiętać, że po ugotowaniu jest bardziej kaloryczny! Dowiedz się wszystkiego o kaloriach w bobie.
Ile kalorii ma bób?
Bób należy do rodziny bobowatych, dlatego podczas gotowania wydziela charakterystyczny zapach. Na szczęście można sobie z tym poradzić dodając do garnka gałązkę świeżego kopru. W sklepach mamy bób obrany (gotowy do spożycia) lub w łupince. To zielone warzywo strączkowe w postaci surowej zawiera w jednej garści miej więcej 50 kalorii, natomiast w 100 gramach – 110 kalorii.
Cały kilogram tego produktu to prawdziwa bomba ukrywająca 800 kalorii. Pamiętaj, że po przetworzeniu ta liczba znacząco wzrośnie! Szklanka ugotowanego bobu ma już 200 kalorii. W sytuacji, gdy dołożymy do tego tłuszcz wartość podniesie się o kolejne 100 kalorii.
Poza sezonem znajdziesz w sklepach mrożony bób w opakowaniach o różnej pojemności. Ta wersja w 100 gramach ma ponad 60 kalorii.
Właściwości odżywcze bobu
Mimo, iż bób zjadany w dużej ilości ma sporo kalorii jest bardzo zdrowym produktem. Dobrze jest zatem włączyć go do diety, ale spożywać z umiarem. Dlaczego? Szybko zapewnia efekt sytości, więc po kilku porcjach czujesz się najedzona.
Niestety jest ciężkostrawny i może spowalniać trawienie, dlatego podawaj go bez skórki (najbardziej ciężkostrawny element!) oraz w duecie z ziołami, takimi jak cząber, czy majeranek. W ten sposób pomożesz organizmowi lepiej strawić strączkową roślinę, a także zapobiegniesz wzdęciom.
Bób to źródło wielu witamin i mikroelementów, poza tym dobroczynnie wpływa na nasze ciało. W tym zielonym warzywie znajdziemy:
- dużą ilość białka roślinnego oraz błonnika
- znaczne ilości – żelaza, miedzi, magnezu oraz folianów
- średnią porcję witaminy A, E, C, K, do tego ryboflawinę i tiaminę, a także masę witamin z grypy B.
Gotowanie bobu powoduje, że tracimy aż 40% składników odżywczych. Lepiej jest więc skonsumować surowy, albo przyrządzić go na parze. Dodatkowe smażenie, czy duszenie mocniej wpłynie na usunięcie dobroczynnych mikroelementów i witamin. Jeśli zależy Ci na jak najzdrowszej wersji dania miej to na uwadze przy planowaniu posiłku! Pamiętaj, że młody bób wymaga mniej gotowania niż stary.
Jedząc bób wspomagamy oczyszczanie organizmu z toksyn, do tego zmniejszamy wchłanianie metali ciężkich. Co jeszcze daje spożywanie tego warzywa? Dzięki niemu obniżamy poziom złego cholesterolu, regulujemy ciśnienie, jak i stymulujemy rozwój przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach. Bób dobroczynnie działa na układ nerwowy, a także pomaga w walce z anemią, albo niedokrwistością.
Bób jest polecany dla osób, które nie jedzą mięsa ze względu na wysoki poziom białka. Zatem jest to doskonała alternatywa dla produktów zwierzęcych. W 100 gramach ugotowanego warzywa jest aż prawie 8 gram białka!
Niestety, bób nie jest odpowiedni dla osób chorujących na dnę moczanową, czy dla ludzi z chorobą Parkinsona (leki mogą wchodzić w nim w interakcje, ponieważ często bazują na tym warzywie!).
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.