Kuracja odchudzająca to wyzwanie. Warto znać przynajmniej jeden przepis na fit gofry, bo może on nas uratować, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a liczymy kalorie. Istnieje wiele receptur, także te wytrawne, więc każdy znajdzie idealną propozycję dla siebie. Nie wiesz, jak przygotować dietetyczne gofry? Sprawdź koniecznie nasze pomysły na pyszne i zdrowe posiłki!
Jak zrobić ciasto na fit gofry?
Gofry kojarzą się z wakacjami nad morzem, a także z czymś słodkim i niestety, ale kalorycznym. Jeśli posiadasz specjalny sprzęt, czyli gofrownicę to bez problemu w domowych warunkach jesteś w stanie przygotować ten smakowity klasyk. Fit gofry będą idealne nie tylko dla osób na diecie, ale i dla dzieci oraz dla dorosłych. To zdrowe i pełnowartościowe przysmaki, które spokojnie mogą zastąpić nam nawet tradycyjny posiłek, na przykład śniadanie bądź kolację.
Gofry co to takiego? To pieczone ciasto naleśnikowe, które powstaje na bazie jajek, mąki i mleka oraz proszku do pieczenia. W zależności od receptur są nieco inne składniki oraz proporcje. Dietetyczne gofry to te niskokaloryczne, poza tym kryją w sobie zdrowsze wersje popularnych produktów. Zamiast białej mąki znajdzie się ta owsiana, pełnoziarnista, czy też roślinne mleko oraz źródło zdrowych tłuszczy.
Jak zrobić ciasto na gofry? Oto uniwersalna receptura na ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka słodzika
- 2 łyżki oleju.
Do ciasta można dodać różne dodatki w zależności od tego, czy to wersja na słodko, czy na słono. Jak zrobić bazę? Mieszasz wszystko ręcznie lub mikserem, choć zaleca się ubić osobno białka, wtedy masa będzie bardziej puszysta i lekka. Do suchych składników zawsze dodajesz mokre, dokładnie łączysz. Zostawiasz na chwilę, potem smażysz na rozgrzanej gofrownicy aż wierzch będzie rumiany.
12 przepisów na pyszne i zdrowe fit gofry
Dietetyczne gofry to zdrowa alternatywa dla kalorycznego przysmaku z bitą śmietaną, czekoladą oraz owocami. Ich przygotowanie nie jest wcale aż tak skomplikowane oraz czasochłonne, jak się wielu wydaje, choć musimy dysponować odpowiednim sprzętem. Domowe wersje kryją w sobie mniej kalorii, ale są równie smaczne. Nie przesadzaj jednak ze spożytą ilością, a także z dodatkami, bo to podniesie kaloryczność!
Gofry fit to te słodkie, jak i słone. Nie masz pojęcia jak je przygotować? Spokojnie, bo w naszym zestawieniu znajdziesz sprawdzone przepisy na dietetyczne gofry w każdej możliwej odsłonie.
Fit gofry na słono – 4 przepisy
Fit gofry na słono zastąpią Ci spokojnie pieczywo, jak i nawet cały posiłek, na przykład śniadanie. Podasz je z pastami warzywnymi, pieczonym kurczakiem, awokado, czy z jajkiem sadzonym. Jakie ciasto przygotować? Poniżej znajdziesz aż 4 sprawdzone receptury w wersji na słono.
1. Gofry gryczane
Do zrobienia tej wersji potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- zioła, sól oraz pieprz do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na 15 minut. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
Mąką gryczana to źródło dużej ilości błonnika, dzięki temu wspomaga proces odchudzania i daje efekt sytości na długo. Warto po nią sięgać!
2. Gofry pełnoziarniste
Zrobisz ten typ łącząc:
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki
- 1 szklankę dowolnego mleka
- 1 łyżeczkę oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczyptę soli, plus dowolne zioła, które nadadzą wyjątkowy smak.
Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Jeśli masa jest za gęsta to możesz dodać nieco wody.
3. Gofry klasyczne
Bazowy przepis na gofry zawiera następujące składniki:
- 320 g dowolnej mąki
- 500 ml mleka najlepiej roślinnego
- 3 łyżki wody mineralnej
- 2 jajka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszasz. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
4. Gofry jogurtowe
Sycące gofry na słono zrobisz z następujących składników:
- jajko
- 40 g mąki ryżowej
- 50 jogurtu naturalnego o niskiej zwartości tłuszczu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól oraz dowolne zioła.
Wszystko dokładnie mieszasz. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
Wytrawne fit gofry – 4 przepisy
Niskokaloryczne gofry wytrawne mają w sobie sporo dodatków, dzięki temu są smaczne i niezwykle pożywne. Jakie przygotować? Poniżej znajdziesz 4 nasze hity.
1. Gofry o smaku pizzy
Na diecie często ma się ochotę na zakazane produkty. Gofry o smaku pizzy to zdrowy zamiennik dla tego dania fast foof. Do ich przygotowania potrzebujesz następujące składniki:
- 160 g dowolnej mąki
- jajko
- 150 ml mleka
- 100 g chudej wędliny pokrojonej w bardzo drobną kostkę
- 100 g sera żółtego startego na tarce
- ½ dowolnej papryki pokrojonej w bardzo drobną kostkę
- szczyptę soli
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki przyprawy do pizzy lub ulubioną kompozycję ziół
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Mieszasz suche składniki z mokrymi, na końcu dodajesz warzywa, wędlinę oraz ser. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
2. Gofry z otrębami
Ta wersja gofrów zachwyca smakiem i połączeniem zdrowych składników. Do przygotowania tej propozycji musisz mieć:
- 1 szklankę otrębów pszennych
- 1 szklankę mąki żytniej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżkę płatków drożdżowych
- ulubione zioła.
Wszystko razem dokładnie mieszasz. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
3. Gofry marchewkowe
Do gofrów możesz dodać wiele składników, między innymi warzywa. Marchewkowa odsłona powstanie, gdy połączysz ze sobą:
- 60 g marchewki startej na grubych oczkach
- jajko
- 100 g dowolnej mąki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 75 ml mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczyptę soli oraz pieprzu
- odrobinę startego sera.
Mieszamy suche składniki z mokrymi. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
4. Gofry jaglane z siemieniem lnianym
Wytrawne gofry zrobisz z:
- jajka
- 2 łyżek mąki jaglanej
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- garść umytego szpinaku baby
- 1 łyżeczkę nasion siemienia lnianego
- szczyptę soli oraz pieprzu.
Miksujesz szpinak, mleko oraz mąkę, na koniec dodajesz pozostałe składniki. Gotowe ciasto odstawiasz na około 15 minut. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
Fit gofry na słodko – 4 przepisy
Przepisy na zdrowe gofry w wersji słodkiej są najpopularniejsze i mają największą szerze fanów. Podajesz je ze świeżymi owocami, niskokalorycznym dżemem, jogurtem lub z masłem orzechowym. Poniżej znajdziesz 4 najlepsze receptury, które będą idealne na dietę, choć nie tylko. Oto one:
1. Gofry owsiane
Do przygotowania tej wersji potrzebujesz:
- 75 g mąki owsianek lub zmielonych płatków owsianych
- 1 jajko
- 125 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu bądź zdecyduj się na tym roślinny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę słodzika
- szczyptę soli
- 1 łyżeczkę oleju roślinnego.
Mieszasz osobno suche i mokre składniki, następnie łączysz je aż powstanie jednolita masa. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
2. Gofry bananowe
To nietuzinkowy przepis, a jakże pyszny. Do zrobienia tych gofrów potrzebny jest:
- mały, dojrzały banan
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę słodzika
- łyżka masła orzechowego
- 100 ml mleka roślinnego.
Wszystko wrzucasz do blendera i miksujesz na gładką masę. Kiedy ciasto jest za rzadkie można dodać nieco mąki pełnoziarnistej. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
3. Wegańskie gofry na słodko
To ciekawa alternatywa dla klasycznych wypieków. Do zrobienia wege wersji musisz mieć:
- ½ kostki naturalnego tofu
- 100 g mąki owsianej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę oleju roślinnego bądź kokosowego
- 1 łyżeczkę słodzika.
Rozgniatasz tofu, do tego dodajesz płynne składniki i blendujesz. Na koniec dorzucasz sypkie składniki, dokładnie mieszasz. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
4. Gofry czekoladowe
Niskokaloryczne gofry w wersji czekoladowej zrobisz z:
- 20 g kakao
- 250 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczki słodzika
- 2 łyżek oleju
- 130 g mąki owsianej lub jaglanej.
Wszystko ze sobą łączysz i pieczesz w rozgrzanej gofrownicy.
Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
Najlepsze są chrupiące gofry, ale co zrobić, żeby takie były? Musisz pamiętać o kilku szczegółach, przede wszystkim:
- ubij osobno białka na sztywną pianę i dodaj je na samym końcu, a ciasto będzie puszyste, nie mieszaj jednak za długo, bo stracisz lekkość
- wlewaj ciasto na mocno rozgrzaną gofrownicę
- dodaj odrobinkę mąki ziemniaczanej, a to pozytywnie wpłynie na ciasto i jego chrupkość
- zamień białą mąkę na owsianą, a zyskasz upragnioną chrupkość
- po upieczeniu gotowe gofry połóż do przestygnięcia na kratkę zamiast na talerz, bo tylko tak będą miały szansę odparować.
Unikaj jedzenia gofrów od razu, daj im chwilę, aby mogły odparować. 2 minuty w zupełności wystarczą. Pamiętaj również, że najlepiej piec je w 190 stopniach, ponieważ niska moc nie pozwoli uzyskać odpowiedniej chrupkości. Wobec tego musisz mieć mocny sprzęt, bo inaczej nawet najlepsze ciasto nie upiecze się właściwie.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.