jablka na talerzu

Dieta jabłkowa – jak wygląda? Efekty oraz przeciwwskazania


Jabłka są bardzo zdrowe i smaczne. Ten owoc może być bazą naszej diety. Jadłospis nie zachwyca, ale za to rezultaty, jakie uda się osiągnąć już tak. Jak wygląda dieta jabłkowa? Jakie daje efekty? Dowiedź się wszystkiego o tym wariancie kuracji odchudzającej!


Dieta jabłkowa – na czym polega?

W Polsce jabłka są bardzo popularne ze względu na niską cenę i łatwą dostępność, a także z powodu wielu właściwości prozdrowotnych. Ten owoc ma niewiele kalorii, bo w 100 gramach około 36-57 w zależności od odmiany. Poza tym skrywa on najsilniejsze przeciwutleniacze oraz mnóstwo witaminy C. Jabłko wykazuje właściwości przeciwwirusowe, antynowotworowe i antybakteryjne. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera cukry proste. 

Jak sama nazwa wskazuje dieta jabłkowa bazuje głównie na tym owocu. Są dwa warianty tej kuracji do wyboru:

  • pierwszy polega na tym, że jabłko jest dodatkiem do zbilansowanych posiłków.  Mniej rygorystyczny typ wiąże się z obniżeniem kaloryczności dań o 1000 kcal. 
  • drugi zakłada, że jabłko to jest jedyny składnik posiłku. To bardzo rygorystyczna odmiana diety, więc nie należy stosować dłużej niż 7 dni ze względu na poważne restrykcje żywieniowe, które mogą doprowadzić do osłabienia organizmu oraz niedoborów witamin i mikroelementów.

Przed przystąpieniem do diety jabłkowej stopniowo ograniczaj spożycie słodyczy, alkoholu i kawy, najlepiej zrezygnuj z tych produktów. Wprowadź także zmniejszenie ilości jedzenia.Będąc na diecie jabłkowej zaczynasz dzień szklanki wody do której dodajesz ocet jabłkowy. To pozwoli pobudzić przemianę materii, jak również pozbyć się z organizmu toksyn.  

Jadłospis na diecie jabłkowej – przykładowe menu

Rygorystyczna dieta, czyli monodieta z samym jabłkiem zakłada spożycie 5 sztuk owocu w ciągu doby, do tego dochodzą napoje – przede wszystkim woda i herbatki ziołowe. Natomiast bardziej urozmaicona wersja pozwala nam na dodatkowe składniki. Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis:

I dzień

  • śniadanie – owsianka przygotowana na wodzie z dodatkiem jabłka
  • obiad – kurczak pieczony z jabłkiem i żurawiną podany z ryżem
  • podwieczorek – pieczone jabłko z rodzynkami
  • kolacja – surówka z marchewki, jabłka oraz selera

II dzień

  • śniadanie – omlet z jajek podany z podsmażonym na miodzie jabłkiem z dodatkiem cynamonu
  • obiad – duszona ryba z jabłkiem z ziołami, do tego 2 ziemniaki w mundurkach
  • podwieczorek – jabłko
  • kolacja – kasza jaglana z musem jabłkowym

Najlepiej łączyć jabłka z chudym mięsem lub rybą, a także ze świeżymi warzywami. Pełnoziarniste produkty będą idealnie komponować się z tym owocem, tak samo jak przyprawy – cynamon, kardamon, majeranek, pieprz, gałka muszkatołowa, czy miód. Dodatki pozwolą nam urozmaicić smak dań, poza tym również one mają wiele właściwości prozdrowotnych.

Jakie są efekty diety jabłkowej?

W zależności od wariantu diety jabłkowej rezultaty będą nieco inne. Mniej restrykcyjny typ pozwala nam w bezpieczny sposób pozbyć się tkanki tłuszczowej, choć tempo będzie wolniejsze niż przy restrykcyjnej kuracji. Ale za to ryzyko efektu jo-jo jest dużo mniejsze!

Dieta jabłkowa świetnie sprawdza się podczas odchudzania. Pozwala pozbyć się kilogramów, jak również:

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • usprawnia perystaltykę jelit
  • zmniejsza objętość żołądka
  • wzmacnia odporność.

Przeciwwskazania do stosowania diety jabłkowej

Nie każdy człowiek może korzystać z diety jabłkowej. Zdecydowanie ten typ odradza się osobom:

  • z chorobą wrzodową
  • borykającymi się ze zgagą
  • z zespołem jelita drażliwego
  • ze schorzeniami układu trawiennego.

Skutki uboczne diety jabłkowej

Często przy diecie jabłkowej dochodzi do skutków ubocznych, takich jak:

  • spadek energii
  • zawroty głowy
  • mdłości
  • senność
  • wzdęcia
  • biegunka
  • bóle brzucha
  • bóle mięśniowe
  • ogólne osłabienie organizmu
  • intensywne uczucie głodu.

Zazwyczaj te dolegliwości występują w przypadku restrykcyjnej odmiany diety jabłkowej. Dlatego najlepiej zdecydować się jedynie na 1-3 dni detoksu, aby uniknąć kłopotliwych skutków ubocznych. Pomocne okaże się wracanie do normalnego menu stopniowo. Zaczynasz od lekkostrawnych posiłków, fazowo dokładasz do jadłospisu kolejne produkty.

Oceń ten artykuł!
[Ocena: Średnia: ]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *