mezczyzna z fit salatka

Fit śniadanie – 20 prostych i szybkich pomysłów


Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To idealna okazja by celebrować wspólne poranki z rodziną. Wiele osób nie ma pojęcia co jeść w godzinach porannych. Ty również? Koniecznie sprawdź pomysły na fit śniadania. Mamy aż 20 przepisów na posiłki!


Fit śniadanie – przepisy

Śniadanie dodaje nam energii, poza tym osoby, które pomijają ten posiłek są bardziej narażone na nadwagę. Co można jeść rano? Tak naprawdę propozycji jest cała masa, więc każdy bez względu na preferencje znajdzie coś dla siebie. Poniżej masz spawdzone przepisy na fit śniadania:

1. Owsianka

Numerem jeden, gdy chodzi o pomysły na fit śniadanie jest owsianka. Nic dziwnego bowiem dostarcza witaminę E i te z grupy B, co więcej syci na długo. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • pół szklanki chudego jogurtu naturalnego
  • łyżeczkę naturalnego miodu
  • owoce, na przykład jabłko bądź gruszkę
  • kilka orzechów lub pestek
  • szczyptę cynamonu.

Wieczorem zalewasz płatki ciepłą wodą. Rano dodajesz do nich pozostałe składniki. Takie śniadanie możesz zabrać nawet do pracy.

owsianka

2. Kanapki z awokado

Kanapki z awokado to bestseller śniadaniowy. Zrobisz je z:

  • bułki grahamki lub 2 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • połowy dojrzałego awokado
  • 1 jajka ugotowanego na twardo
  • przyprawiasz do smaku solą i pieprzem.

Jajko gotujesz (możesz zrobić to nawet wieczorem), w między czasie robisz grzanki. Awokado obierasz i kroisz w plastry. Układasz na pieczywie jajka w półplasterkach, następnie awokado, na końcu posypujesz przyprawami.

kanapki z awokado

3. Jajka w różnych postaciach

Jajka zdecydowanie królują w naszym śniadaniowym menu i to pod różną postacią. Fani klasyki z pewnością będą zachwyceni jajecznicą. Na rozgrzaną patelnie wrzucasz garść szpinaku, do tego wlewasz 2 jajka wymieszane z solą oraz z pieprzem, na końcu dodajesz kilka kosteczek sera feta. Takie danie docenią zagorzali sportowcy, którzy potrzebują dużo białka, a także osoby, które mają słabość do serów.

jajka

4. Kanapki z pastą z tuńczyka

Kanapki z pastą z tuńczyka to moc witamin oraz mikroelementów. Masz tu dużo białka, ponadto zdrowych tłuszczy. Do przygotowania takiegopysznego śniadanie potrzebne będą:

  • 2 kromki razowego pieczywa
  • pół puszki tuńczyka, ale co ważne w sosie własnym – możesz zastąpić wędzoną makrelą
  • 1 jajko
  • pół małej cebulki
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • przyprawy – sól i pieprz
  • ogórek konserwowy, ewentualnie świeży.

Gotujesz jajko na twardo, rozdrabniasz tuńczyka i kroisz drobno warzywa. Wszystko mieszasz, dodajesz jogurt oraz przyprawy. Gotową pastę nakładasz na pieczywo, można je włożyć na chwilę do tostera.

  Ile kalorii mają lody? Sprawdzamy wszystkie rodzaje!

kanapki z tunczykiem

5. Jaglanka

Jaglanka to poważna konkurencja dla owsianki. Tu korzystamy z kaszy jaglanej (¼ szklanki), którą gotujemy do miękkości w mleku lub w wodzie 1 szklanka. Co chwilę mieszamy, co ważne garnek powinien być potem przykryty. Zabiegani mogą zrobić wieczorem, a rano tylko podgrzać. Do ciepłej jaglanki dodajemy połowę pokrojonego banana, łyżkę masła orzechowego i garść bakalii. Nie tylko sportowcy pokochają to połączenie smaków!

jaglanka

6. Odżywczy koktajl na śniadanie

Odżywczy koktajl to przepis dla osób, które nie są w stanie rano robić ciepłych dań ze względu na brak czasu. Do kielicha blendera wrzuć 50 g jagód i tyle samo porzeczek, 30 gram płatków owsianych, po 1 łyżce pestek dyni oraz słonecznika. Dolej 150 ml jogurtu naturalnego, a jeśli wolisz rzadszą konsystencję to zastąp go dowolnym mlekiem roślinnym, tudzież typem krowim.

zdrowe koktajle

7. Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to kolejny klasyk śniadaniowy, który kochają nie tylko najmłodsi. Można 2 jajka ugotować wcześniej, a rano połączyć z jogurtem (2-3 łyżki), rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, a także kiełkami, na przykład lucerny. Gotowa pasta będzie idealnym dodatkiem do pełnoziarnistego pieczywa, czy do tostów.

8. Jajka w kokilkach

Jajka w kokilkach są świetne, bo wstawiasz do piekarnika i masz rano czas na przygotowanie się, na przykład do pracy. Do ich zrobienia musisz mieć jednak odpowiednie naczynia do zapiekania. Wypełniasz je:

  • 1-2 jajkami
  • odrobiną drobno posiekanej cebulki
  • chudą szynką
  • pomidorkami
  • kulkami mozzarelli
  • doprawiasz do smaku ziołami i solą oraz pieprzem.

Formę należy wysmarować masłem, warzywa i inne składniki drobno posiekać. Dodajesz je do roztrzepanych widelcem jajek z przyprawami. Gotową masą wypełniasz naczynka – pieczesz przez 25 minut w temperaturze 20-25 minut. W nagrzanym piecu będą szybciej gotowe!

9. Placuszki z bananami

Placuszki z bananami są smaczne i sycące. Do 160 g mąki dodajesz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobiną cukru trzcinowego. W drugiej miseczce rozgniatasz 1 miękkiego banana, do tego wrzucasz 2 jajka, a na końcu jogurt naturalny – 150 ml. Wszystko łączysz i miksujesz na gładką masę. Smażysz na maśle do zrumienienia na złoty kolor.

placki z bananow

10. Placek owsiany

Placek owsiany to kolejny pomysł na śniadanie na słodko i ciekawy trik na przemycenie płatków owsianych do menu. Jak zrobić takie danie? Potrzebujesz:

  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • średni banan
  • jajko
  • szczyptę soli.
  Ile kalorii ma spaghetti? Bolognese, carbonara i z tuńczykiem

Wszystko blendujesz na gładką masę, albo wcześniej robisz „mąkę” z płatków, na przykład w młynku do kawy. Smażysz pod przykryciem. Podawaj z syropem klonowym, owocami, a także z jogurtem.

platki owsiane

11. Szakszuka

Szakszuka jest smaczna, do tego wygląda efektownie. 500 g pomidorków obierasz ze skórki, potem kroisz, po kilku minutach odsączasz nadmiar powstałego płynu. W międzyczasie kroisz cebulę, którą szklisz na maśle. Dodajesz następnie 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, pomidory i przyprawy do smaku. Wszystko gotujesz przez około 5 minut. Na koniec wbijasz na wierzch 2-3 jajka i czekasz aż się delikatnie zetną. Można dodać dowolne warzywa, do tego kiełbasę, czy ser feta. Wszystko zależy od naszych upodobań!

szakszuka

12. Twarożek z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem

Fit śniadanie to będzie twarożek z warzywami podany z pełnoziarnistym pieczywem. ¾ kostki kruszysz lub rozcierasz widelcem, dobrze wybrać typ półtłusty. Do twarożku dodajesz 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, dowolne przyprawy oraz pokrojone warzywa. Wiosną postaw na rzodkiewkę, szczypiorek i ogórka, a w późniejszym okresie na natkę pietruszki oraz na kolorowe papryki. Równie dobrze może się w paście twarogowej znaleźć cebulka, awokado, a nawet uda się wykonać wariant na słodko, czyli z sezonowymi owocami. Podawaj z pieczywem.

twarozek z warzywami

13. Ciastka owsiane

Ciastka owsiane możesz zabrać do pracy, albo zjeść z jogurtem. Do przygotowania fit wypieku potrzebujesz:

  • 280 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżkę pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanych daktyli
  • opcjonalnie dodaj 1-2 łyżki miodu.

Do wysokiej patelni wrzucasz miód, olej i masło orzechowe, gdy uzyskasz płynną konsystencje dorzucasz resztę składników. Formujesz ciasteczka, pieczesz przez 10-15 minut  w 200 stopniach.

ciasteczka owsiane

14. Pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy to niekonwencjonalny patent na fit śniadanie. Wieczorem przygotowujesz bazę, czyli 2 łyżki nasion chia mieszasz z mlekiem (¾ szklanki), kakao (mała łyżeczka) oraz miodem (1 łyżeczka)  w pojemniku, którym będziesz podawać. Rano na wierzch dodajesz owoce, wiórki kokosowe bądź bakalie. Ten słodki wariant śniadanie możesz spokojnie zabrać na wynos.

pudding czekoladowy

15. Fit naleśniki

Naleśniki na słodko, czy na wytrawnie? Rano możesz zjeść swoją ulubioną odsłonę. Bazą będzie i tak to samo ciasto, które tylko inaczej doprawiasz. 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, ¾ szklanki wody (gazowana pięknie napowietrzy ciasto), szczypta soli oraz 2 jajka – to prosty przepis. Możesz dodać zioła do typu na słono, wtedy smak będzie jeszcze lepszy, a do wariantu na słodko kakao. Farsz to będzie, na przykład twarożek, niskosłodzony dżem, czy też owoce.

  Czy wątróbka jest zdrowa? Wartości odżywcze i właściwości

nalesniki

16. Chlebek bananowy

Został Ci chlebek bananowy? Wykorzystaj go na śniadanie, niech pojawi się w otoczeniu kremu z kakao i awokado lub domowej roboty dżemu. Takie nietypowe pieczywo wykonasz z:

  • 3 dużych bananów, muszą być mocno dojrzałe
  • 1 szklanki mąki najlepiej pełnoziarnistej
  • 1 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczki sody
  • 75 g odtłuszczonego masła
  • 2 łyżek miodu
  • do smaku dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, cukier waniliowy
  • 1 jajka.

Banany rozgniatasz, wlewasz do nich rozpuszczone masło, na końcu pozostałe składniki. Masa będzie dość gęsta! Pieczesz 50-55 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

chlebek bananowy

17. Sałatki

Sałatka to idealne rozwiązanie na lunch, a także na śniadanie. Na grillu elektrycznym przygotuj niewielki kawałek piersi z kurczaka, w międzyczasie umyj sałatę, pokrój – pomidorki, paprykę, oliwki i cebulkę. Połącz wszystko razem, dorzuć jeszcze kukurydzę oraz lekki dressing na bazie oleju lnianego oraz ziół. Możesz uzupełnić danie grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

zdrowa salatka

18. Kanapki z warzywami i chudym mięsem

Kanapki to chyba najszybszy przysmak, jaki możesz zrobić rano. Na kropki pełnoziarnistego pieczywa lub grahamkę nałóż odrobinę masła, sałatę, chudą szynkę, a na wierzch dowolne warzywa.  Może pojawi się również ser, albo jajko sadzone. Kanapki wcale nie muszą być nudne!

zdrowa kanapka

19. Hummus z warzywami

Fit śniadanie to będzie hummus z warzywami. Do blendera wrzuć ciecierzycę wraz z olejem, dopraw sokiem z cytryny. Podawaj, na przykład z surową marchewką, papryką, albo smaruj taką pastą pieczywo.

hummus z warzywami

20. Fit tosty

Smaczne tosty zrobisz z pomidorków, mozzarelli oraz pełnoziarnistego pieczywa. W innej wersji może znaleźć się chuda szynka, ananas, albo awokado. Całość zapiekasz w tosterze lub na grillu elektrycznym, ewentualnie gdy nie masz czasu podpiekasz tylko chleb.

zdrowe tosty

Dodaj komentarz