Spis treści
Wątróbka jest bogatym źródłem niemalże wszystkich wartości odżywczych. 100 gram tych podrobów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na takie wartości odżywcze jak witamina A, B2, B3, B5, B9, B12, żelazo, a także w połowie na potas i witaminę B6.
Dlaczego powinniśmy jeść wątróbkę?
Wątróbka jest źródłem dużych ilości żelaza, potrzebnego do wytwarzania hemoglobiny, czyli białka, które transportuje tlen do komórek naszego ciała poprzez czerwone krwinki. Jedną z największych korzyści jedzenia wątróbki jest zaspokojenie zapotrzebowania na witaminy z grupy B, których te podroby zawierają znaczące ilości, a jednak, przy spożyciu 100 gram, nie są to ilości nadmierne.
Zalety i wady spożywania wątróbki
Przeciwnicy jedzenia wątróbki argumentują swoje racje tym, że zadaniem wątroby jest bezpieczne usuwanie toksyn, lub gromadzenie ich, kiedy usunięcie nie jest możliwe, a co za tym idzie, jedząc wątrobę, przyswajamy wszystkie te nagromadzone trujące związki. Kolejnym problemem wątroby jest obecność witaminy A, której jest w wątróbce zbyt wiele, co przy tzw. zatruciu witaminą A, może powodować widzenie rozmazanego obrazu i kłopoty z koordynacją ruchową.
Fani wątróbki z drugiej strony twierdzą, że chociaż istotnie zadaniem wątroby jest neutralizowanie toksyn to jednak nie gromadzi ona szkodliwych substancji w sobie, ale są one gromadzone w tkance tłuszczowej. Wątroba nie jest więc organem magazynującym toksyny, a wartości odżywcze, dzięki którym może skutecznie radzić sobie z oczyszczaniem organizmu. Co do nadmiernej ilości witaminy A, fani wątróbki twierdzą, że wartości odżywcze pochodzenia naturalnego są w łatwy sposób wydalane z organizmu.
Jakie składniki zawiera wątróbka?
W wątróbce znajdują się bardzo duże pokłady żelaza, które pozytywnie wpływają na czerwonych krwinek. Dzięki temu wątróbka doskonale zapobiega anemii wraz z witaminą B12. Jednak z uwagi na sporą zawartość witaminy A nie jest polecana kobietom w ciąży, ale raz na kilka lub kilkanaście tygodni nie powinna zaszkodzić.
Spożywanie wątróbki polecane jest osobom, które starają się o dziecko. Wątróbka jest bogata w kwas foliowy, które jest zalecany dla kobiet w ciąży. A z kolei dzięki zawartości witaminy B9 poprawia się jakość nasienia u mężczyzn.
Dzięki zawartości selenu, ten pierwiastek jest bardzo istotny dla osób z chorobami tarczycy oraz problemami autoimmunologicznymi. Warto tez zwrócić uwagę na jej wpływ na odporność organizmu.
Wątróbka to doskonały produkt dla osób aktywnych, gdyż zawiera bardzo dużo białka i wpływa na rozwój tkanki mięśniowej.
Wartości odżywcze wątróbki
100g wątróbki dostarcza około 120-140 kcal oraz następujących wartości odżywczych.
Makroskładniki w wątróbce
Białko | 17,9 g | |
Tłuszcz | 5,8 g | |
Węglowodany | 0 g |
Witaminy w wątróbce
Witaminy | ||
Witamina A | 11077 IU | 222% |
Witamina C | 17,9 mg | 30% |
Witamina E | 0,7 mg | 4% |
Witamina B1 | 0,3 mg | 20% |
Witamina B2 | 1,8 mg | 105% |
Witamina B3 | 9,7 mg | 49% |
Witamina B6 | 0,9 mg | 43% |
Witamina B9 | 588 µg | 147% |
Witamina B12 | 16,6 µg | 276% |
Witamina B5 | 6,2 mg | 62% |
Cholina | 194 mg | |
Betaina | 16,9 mg | |
Wapń | 8 mg | 1% |
Minerały w wątróbce
Minerały | ||
Żelazo | 9 mg | 50% |
Magnez | 19 mg | 5% |
Fosfor | 297 mg | 30% |
Potas | 230 mg | 7% |
Sód | 71 mg | 3% |
Cynk | 2,7 mg | 18% |
Miedź | 0,5 mg | 25% |
Mangan | 0,3 mg | 13% |
Selen | 54,6 µg |
Właściwości wątróbki drobiowej i wieprzowej
To, czy zgadzamy się z przeciwnikami, czy fanami wątróbki, zależy wyłącznie od nas samych. Obie grupy mają solidne argumenty przekonujące do swoich racji.
Należy też pamiętać o pewnych bardzo ważnych kwestiach:
- Zawsze można sięgnąć po produkty, które mogą oczyścić nasz organizm po „trującej” wątróbce, np. grejpfrut
- Jeśli nie jesteśmy do końca przekonani co to bezpieczeństwa jedzenia wątróbki, lepiej wyeliminować ją z diety kobiety ciężarnej
- Wątróbka nie jest źródłem niespotykanych nigdzie indziej substancji, a tylko bogatym źródłem wartości, które można przyswoić przy pomocy innych pokarmów
- Wątróbka jest niesamowicie tanim produktem, dzięki któremu mniej zamożni mogą niedrogim kosztem uzupełnić cenne wartości odżywcze w organizmie
- Wątróbka oprócz wielu witamin i minerałów zawiera wysokiej jakości białko zwierzęce
- Paradoksalne wątróbka jest doskonałym źródłem kwasu foliowego – szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży
Podsumujmy jeszcze najważniejsze zalety wątróbki:
- Doskonałe źródło wysokiej jakości białka
- Najbardziej skoncentrowane źródło witaminy A
- Wszystkie witaminy B w obfitości, szczególnie witamina B12
- Jeden z naszych najlepszych źródeł kwasu foliowego
- Wysoce przyswajalna forma żelaza
- Elementy śladowe, takie jak miedź, cynk i chrom; Wątroba jest najlepszym źródłem miedzi
- CoQ10, składnik odżywczy, który jest szczególnie ważny dla funkcji sercowo-naczyniowych
- Dobre źródło puryn, związków zawierających azot, które służą jako prekursory DNA i RNA.
- Niezidentyfikowany czynnik przeciwdziałający zmęczeniu
Wątróbka – kto nie powinien jej jeść?
Nadmiar witaminy A zawarty w wątróbce może być szkodliwy dla kobiet ciężarnych. Głównie z uwagi, że w nadmiarze może uszkodzić rozwijający się płód i niekorzystnie działać na rozwój układu nerwowego dziecka. Nie warto jednak przesadzać i trochę wątróbki raz na kilka miesięcy nie stanowi żadnego zagrożenia. Należy jednak pamiętać, że suplementacja witaminą A może zdecydowanie zaszkodzić dziecku i trzeba tego unikać.
W wątróbce trzeba zwrócić uwagę na sporą zawartość cholesterolu i zazwyczaj osoby, które mają z nim problemy powinny unikać jej spożywania. To nie jest jednak do końca prawda, gdyż cholesterol jest produkowany głównie w organizmie a jedynie 20% pochodzi z pożywienia. Osoby które mają problem z cholesterolem nie powinny, ale raz na jakiś czas mogą spożywać wątróbkę, jednak nie powinny być częścią ich codziennej diety.
Artykuł zaktualizowany
Ja jem i bardzo lubię wątróbkę, czyli przyłączam się do pierwszej opisanej grupy. A tak w ogóle, to fajną stronkę macie:)
Pomijając wszystkie wady i zalety, jakoś nie mogę przekonać się do smaku wątróbki, mimo iż wiele razy próbowałam :/
Lubie wątróbkę, ale nie jem aż tak często, więc nie dopadło mnie A w nadmiarze.
Dobry artykuł, dowiedziałam się kilku nowych rzeczy, bo do tej pory o wątróbce wiedziałam tylko tyle, że jest bogata w żelazo. Wątróbka, może i mało lubiana przez większość ludzi, jest jednym z moich ulubionych posiłków. 🙂
Zawsze wiedziałam, że ma dobre właściwości, pyszny smak i uczucie nasycenie. 🙂
W moim przypadku koronnym argumentem na NIE wciąż pozostaje smak.