kobieta je lekka salatke

Dieta lekkostrawna – na czym polega? Jadłospis na 7 dni i przepisy


Coraz więcej ludzi decyduje się na zmiany w sposobie żywienia. Dieta lekkostrawna to ostatnio prawdziwy hit, nie tylko wśród rekonwalescentów. Co można na niej jeść? Jak wygląda jadłospis? Sprawdź koniecznie!


Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna niekiedy nazywana jest również „szpitalną” ze względu na to, że zaleca się ją przy wielu chorobach i schorzeniach, czy po przebytych operacjach. Na czym polega? Bazuje ona na pokarmach, które nie obciążają w żaden sposób układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna ma aż kilka odmian:

  • dieta płynna, papkowa lub płynna wzmocniona – potrawy są poddawane miksowaniu i rozwodnieniu. To zupy krem, warzywne soki, a także miksowane owoce. Zaleca się ten typ diety przy zwężeniu przełyku, tudzież braku uzębienia.
  • wariant z ograniczeniem podaży tłuszczów – nie można zejść z dawką poniżej 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego na ten składnik. Ta dieta lekkostrawna jest zalecana przede wszystkim przy chorobach wątroby i trzustki.
  • typ wysokobiałkowy – to opcja dla ludzi z niedożywieniem, chorobą nowotworową i dla osób w podeszłym wieku. Zwiększa się podaż białka nawet do 2 gram na kilogram masy ciała na dobę.
  • rodzaj niskobiałkowy – tu obniża się ilość białka w menu poniżej 1 grama na kilogram masy ciała. Ta metoda jest skierowana, między innymi do osób z chorobami nerek w czasie leczenia zachowawczego, ale niekorzystających z dializ.

Ilość kalorii ustala się tu indywidualnie do zapotrzebowania danej osoby, pod uwagę bierze się wiek, prowadzony tryb życia i płeć.

Do głównych zasad diety lekkostrawnej należą te wytyczne:

  • trzeba ograniczyć podaż białka w diecie – 25 gram na dobę. Najlepiej decydować się na produkty o niskim oraz o średnim stopniu przemiału.
  • Dopuszcza się doprawianie potraw delikatnymi ziołami, a także niewielką ilością soli. Do minimum ogranicza się natomiast ostre przyprawy, takie jak chilli, curry, czy pieprz.
  • Spożywa się niezbyt gorące posiłki.
  • Gotowanie rozważnie, a więc bez tłustych dodatków, takich jak zasmażki.
  • Stosowanie wszystkich tłuszczów spada prawie do zera.
  • Spożywasz dania od razu po przygotowaniu, a zatem „na świeżo”. Nigdy ich nie odgrzewaj ani tym bardziej nie mroź.
  • Jedz 4-5 razy na dobę z zachowaniem odstępu miej więcej 3 godzin.
  • Uważaj na wzdymające produkty spożywcze.
  • Dokładnie przeżuwaj każdy kęs posiłku.
  • W ciągu doby wypijaj 1,5-2 litry napojów. Zaleca się głównie wodę. Należy zapomnieć za to o mocnych kawach i herbatach, a także o napojach słodzonych, jak i o alkoholu.
  Ile kalorii ma czekolada? Gorzka, mleczna i biała

Dieta lekkostrawna a odchudzanie

Dieta lekkostrawna nie jest to stricte kuracja odchudzająca. Może ona pomóc nam poczuć się lżej, a nawet stracić kilka kilogramów, to wszystko. Przy odchudzaniu liczy się przede wszystkim ujemny bilans kaloryczny, a także ruch. Wobec tego nie jest to dobry pomysł, gdy chcemy bardzo wysmuklić swoje ciało.

Jakie produkty można stosować na diecie lekkostrawnej?

W diecie lekkostrawnej często usuwa się skórki i pestki owoców oraz warzyw. Również oddziela się znaczne ilości włókien strukturalnych, a także inne elementy, które długo się trawią, albo wywołują podrażnienia. Absolutnie zakazane jest spożywanie produktów – wędzonych, zapiekanych, z zasmażką, czy duszonych w zawiesistych sosach. Zamiast tego się je gotuje klasycznie, albo na parze, ewentualnie piecze bez tłuszczu.

Osoby będące na diecie lekkostrawnej mogą jeść:

  • chudy nabiał – sery, mleko, a także jogurty
  • kaszę – manną, jaglaną, kuskus i drobną jęczmienną
  • jajka – ale tylko jako omlet, przygotowane na miękko i po benedyktyńsku
  • pieczywo i inne produkty zbożowe wykonane z mąki niskiego typu, takie jak bułki pszenne, biszkopty,
  • tłuszcze – masło, tłuszcze roślinne, margarynę, orzechy, ale w niewielkiej dawce
  • chude mięso, na przykład drób, królika
  • chude ryby, między innymi mintaja i dorsza.

Jadłospis diety lekkostrawnej na tydzień

Przykładowa dieta lekkostrawna na 7 dni może wyglądać, tak:

Poniedziałek

  • śniadanie – 2 jajka gotowane na miękko plus pomidor bez skórki, pieczywo chrupkie
  • II śniadanie – szklanka soku owocowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • obiad – pierś kurczaka gotowana podana z kaszą jaglaną oraz ze szpinakiem z wody
  • podwieczorek – tradycyjny domowy budyń waniliowy, albo wariant z kaszy jaglanej
  • kolacja – pulpeciki drobiowe z sosem pomidorowym podane z ryżem

Wtorek

  • śniadanie – płatki ryżowe gotowane na chudym mleku
  • II śniadanie – twarożek z jogurtem naturalnym i miodem
  • obiad – gulasz wołowy z kaszą jaglaną
  • podwieczorek – kilka biszkoptów i gruszka bez skórki
  • kolacja – gotowana pierś kurczaka z puree ziemniaczanym
  Fit catering w walce z otyłością

Środa

  • śniadanie – kanapka z bułki pszennej, chudej szynki, masła i sałaty
  • II śniadanie – wafle ryżowe z białym serek oraz z dżemem owocowym
  • obiad – pieczony indyk w folii z ziołami i z natką pietruszki
  • podwieczorek – szklanka maślanki do tego jabłko bez skórki
  • kolacja – lekki krupnik z marchewką

Czwartek

  • śniadanie – zupa mleczna na zacierkach
  • II śniadanie – sok warzywny
  • obiad – zupa krem z pieczonych warzyw, na przykład z papryki
  • podwieczorek – domowy kisiel z malin
  • kolacja – duszony szpinak z dodatkiem jajka, kaszy kuskus i jogurtu naturalnego

Piątek

  • śniadanie – jajecznica na parze lub smażona na patelni bez tłuszczu
  • II śniadanie – jogurt naturalny z brzoskwinią bez skórki
  • obiad – lekka zupa z pulpecikami drobiowymi
  • podwieczorek – kasza manna gotowana na wodzie polana sokiem owocowym
  • kolacja – krem z dyni na bazie mleczka kokosowego

Sobota

  • śniadanie – kanapka z bułki pszennej, masła, chudego sera i pomidora bez skórki
  • II śniadanie – pieczone jabłko z rodzynkami
  • obiad – gotowana ryba z ziołami, plus gotowane ziemniaki z wody
  • podwieczorek – jogurt naturalny o niskiej wartości tłuszczu z dodatkiem odrobiny suszonej żurawiny
  • kolacja – kotleciki z marchwi oraz z kaszy kuskus z koperkiem i natką pietruszki

Niedziela

  • śniadanie – bułka pszenna z masłem, chudą szynką i z sałatą
  • II śniadanie – pieczywo chrupkie z dżemem o niskiej zawartości cukru
  • obiad – zupa krem z cukinii
  • podwieczorek – szklanka soku warzywnego, na przykład pomidorowego
  • kolacja – pierś kurczaka gotowana z marchewką.

Na Twoim talerzu mogą znaleźć się również popularne dania, takie jak pierogi, risotto, lane kluski, czy grzanki. Jeśli chodzi o desery to kisiel, budyń i drożdżówki można jeść bez obaw, tak jak pić cienką kawę oraz herbatę. Zachowaj jednak umiar oraz zdrowy rozsądek w ilości.

3 najlepsze przepisy na lekkostrawne posiłki

Dieta lekkostrawna pozwala nam przygotować wiele dań. Poniżej znajdziesz przepisy na 3 popularne i smaczne posiłki.

  Ile kalorii ma popcorn? Zdrowy czy nie?

Lekki omlet na śniadanie przygotujesz z:

  • 1 całego jajka
  • 2 białek
  • 1 łyżki mąki pszennej niskiego typu.

Białka ubijasz na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem dodajesz żółtko i mąkę – wszystko bardzo delikatnie mieszasz, aby zachować puszystą konsystencję masy. Smażysz na niewielkiej ilości tłuszczu bądź na suchej patelni. W zależności od wersji dodatki będą inne. W przypadku słodkiej na górze może znaleźć się twarożek z dżemem, a w wytrawnej będzie to, na przykład gotowany szpinak z szynką.

Zupa krem z dyni potrzebne składniki:

  • 500 gram dyni
  • 2 duże pietruszki
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • ziele angielskie, odrobinę gałki muszkatołowej.

Do garnuszka wrzucasz na rozgrzaną łyżeczkę oleju kokosowego – dynię, a także pietruszkę. Chwilkę szklisz. Wlewasz wodę około 500 ml i dodajesz przyprawy, gotujesz. Gdy warzywa będą miękkie wyciągasz ziele. Następnie blendujesz zupę na krem. Dodajesz mleczko kokosowe. Gotujesz jeszcze 5 minut. Gotowe!

Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym powstaną po połączeniu:

  • 1 jajka
  • 300 gram wysokiej jakości mięsa mielonego z drobiu
  • przecieru pomidorowego – 300-400 gram
  • koperku
  • natki pietruszki
  • przypraw – odrobiny soli i pieprzu.

Mięso wkładasz do miseczki, dodajesz posiekane zioła, jajko oraz przyprawy. Wyrabiasz na jednolitą masę, robisz małe pulpeciki. Gotujesz 200 ml wody wraz z przecierem pomidorowym. Do wrzącej mieszanki wrzucasz mięsne kuleczki. Dusisz je przez około 20-30 minut w zależności od wielkości. Możesz jeść pulpeciki z ryżem, kaszą, albo z odrobiną drobnego makaronu. Smacznego!

Dodaj komentarz