batoniki proteinowe

Jak zrobić batony proteinowe? Przepisy na pyszne batony z proteinami


W sklepach znajdziemy mnóstwo zdrowych przekąsek również specjalne wersje skierowane do sportowców. Batony proteinowe cieszą się bardzo dużą popularnością. Co ciekawe można zrobić je samodzielnie, do ich przygotowania potrzebne jest jedynie kilka składników. Sprawdź koniecznie przepisy na pyszne batony proteinowe!


Batoniki proteinowe są przeznaczone dla osób aktywnych fizycznie. Ten typ przekąski ma za zadanie uzupełnić węglowodany, a także odbudować mięśnie po treningu. Wobec tego w składzie pojawia się przede wszystkim dużo białka, głównie chodzi o izolat białka serwatkowego. Często dodatkowo występują liczne witaminy i minerały, dzięki temu ciało zyskuje więcej.

Przepisy na batony proteinowe

Wystarczy chwila wolnego czasu i kilka składników spożywczych, aby w domu stworzyć pyszne batony proteinowe. Ich bazą będą nasiona oraz bakalie, w niektórych znajdzie się dodatek odżywki białkowej. Co ważne można zrobić również wegańską wersję tego przysmaku. Tego rodzaju energetyczna przekąska ma naprawdę wiele odsłon! Domowe produkty przechowuj w lodówce nawet przez kilka dni lub tygodni w zależności od składu. Poniżej znajdziesz sporo przepisów na pyszne batony proteinowe:

Wegańskie batony proteinowe o smaku czekoladowym

Do zrobienia tych batonów potrzebujesz następujących składników:

  • po 1 łyżeczce następujących ziaren – siemienia lnianego, sezamu oraz nasion chia
  • 2-3 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • szczyptę soli
  • 1/4 małej łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
  • 1 łyżkę dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżkę syropu klonowego
  • 1 łyżeczkę płynnego oleju kokosowego.

W garnuszku na małym ogniu podgrzej – mleko, olej i syrop klonowy. Gdy mieszanka zacznie wrzeć zdejmij z palnika, wrzuć do niej czekoladę i poczekaj aż się rozpuści.  Odstaw na 2 minuty. Płyn wymieszaj i dodaj do niego sól, ekstrakt waniliowy. W następnej kolejności wsyp zblendowane na gładką masę nasiona. Dokładnie wymieszaj, na końcu dorzuć odżywkę białkową. Gotowy produkt rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Kiedy masa stężeje pokrój ją na prostokąty przypominające batoniki.

Batoniki proteinowe z malinami

Do batoników proteinowych z malinami potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki pokrojonych na mniejsze kawałki malin
  • 1/3 szklanki masła orzechowego bądź migdałowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy, można zastąpić miodem
  • 3-4 łyżek płatków owsianych
  • 3-4 łyżek siemienia lnianego lub nasion chia
  • 2-3 miarek odżywki białkowej o dowolnym smaku.

Na małym ogniu rozpuszczasz masło orzechowe i syrop z agawy. Do tego wrzucasz płatki, nasiona oraz białko. Na samym końcu dodajesz owoce. Dokładnie mieszasz. Masę rozprowadzasz na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiasz na co najmniej godzinę do zamrażalki. Gdy całość zastygnie pokrój ją na małe batoniki. Przechowuj w lodówce przez tydzień.

Batoniki proteinowe z truskawkami

Batoniki proteinowe z truskawkami wykonasz z:

  • truskawek liofilozowanych – 2 szklanki
  • 2-3 kropli aromatu, najlepiej aby był waniliowy bądź truskawkowy
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego, na przykład migdałowego
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady.

Mleko podgrzewasz wraz z aromatem. Na końcu dodajesz truskawki. Czekasz aż masa ostygnie i dopiero wtedy ją blendujesz! Przelewasz następnie na blachę wyłożoną papierem, umieszczasz w zamrażalniku na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kroisz stężały produkt na batoniki, które oblewasz roztopioną czekoladą. Znów odkładasz do lodówki, aby polewa stężała.

Batoniki proteinowe o smaku orzechowo-miodowym

Do zrobienia batoników proteinowych o smaku orzechowo-miodowym potrzebujesz:

  • 2-3 miarki odżywki białkowej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 2 duże łyżki masła orzechowego, może mieć kawałki orzechów
  • 1 łyżkę płynnego miodu
  • 1-2 krople aromatu, najlepiej karmelowego.

Podgrzewasz mleko, masło orzechowe, miód oraz aromat. Płatki owsiane miksujesz na proszek. Dodajesz je do lekko wystudzonej masy wraz z białkiem. W razie, gdy całość okaże się za gęsta można dodać więcej ciepłego mleka. Gotowy produkt wylej na blachę wyłożoną papierem i odstaw do lodówki. Potem pokrój na niewielkie batoniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *