mężczyzna je warzywa

Czym zastąpić mięso w naszej diecie?


Coraz większa liczba ludzi wybiera dietę bezmięsną. Decyzja o wykluczeniu mięsa z diety powinna być bardzo dobrze przemyślana, a nowa dieta musi zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, pozwalające na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia. Szczególnie jeśli dieta bezmięsna dotyczy dziecka.


Wady i zalety jedzenia mięsa

Zdaniem większości dietetyków jedzenie mięsa jest potrzebne dla zdrowia organizmu. Oczywiście nie każdy rodzaj mięsa można jeść w nadmiarze. Zdrowsze jest mięso białe, czyli kurczak, indyk, cielęcina, królik. Białe mięso zawiera więcej korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze nasycone znajdują się w dużych ilościach w czerwonym mięsie, czyli wieprzowinie, wołowinie, kaczce, gęsi, baraninie.

Jedzenie tego rodzaju mięsa w zbyt dużych ilościach może prowadzić do miażdżycy, zawału serca, choroby niedokrwiennej serca. Jednak spożywanie mięsa w małych ilościach jest wskazane, ponieważ zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem białka, które jest potrzebne do budowy tkanek.

Wśród cennych aminokwasów białkowych znajduje się lizyna, która musi być dostarczana do organizmu z zewnątrz. Jest tak ważna, ponieważ bierze udział w metabolizmie tłuszczów, zwiększa przyrost masy mięśniowej, a także wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Mięso zawiera dobrze przyswajalne żelazo, a także fosfor, cynk, miedź, magnez i siarkę. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grup B.


Czym można zastąpić mięso?

Produktami, którymi najczęściej zastępuje się mięso to soja, soczewica, ciecierzyca oraz fasola. To produkty bogate w białko, które jest niezbędne w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Bakłażan, kalafior, grzyby, ziemniaki, zboża to również zdrowe produkty zawierające ważne składniki odżywcze, które często są spożywane zamiast mięsa. Oprócz zawartości składników odżywczych ważną rolę odgrywają walory smakowe tych produktów. Bardzo znanym zamiennikiem mięsa jest tofu, które swoją konsystencją przypomina mięso.

  Ile kalorii ma makaron? Razowy, żytni, ryżowy czy gryczany

Warto by w diecie bezmięsnej znajdowały się wszystkie potrzebne aminokwasy m.in. lizyna. Skutki niedoboru tego aminokwasu to: zmęczenie, problemy z koncentracją, zawroty głowy, brak apetytu, przekrwienie oczu, opryszczka, a nawet odwapnienie kości. Lizyna znajduje się w wielu produktach, przede wszystkim w mięsie białym, czerwonym, rybach, jajach, serze, czerwonej fasoli, pietruszce, zielonym groszku, sezamie, kaszy gryczanej i migdałach. Można również suplementować lizynę, już od 2 roku życia. Dawka musi być odpowiednio dobrana do wieku i masy ciała.


 

Dodaj komentarz