dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa a odpowiedni dobór potraw


Cukrzyca niesie za sobą potrzebę zmiany i modyfikacji dotychczasowej diety. Wiele osób cierpiących na to schorzenie, bardziej przeraża myśl o zmianie nawyków żywieniowych i brak wiedzy na temat co jeść, niż sama  choroba.

W środkach masowego przykazu istnieje wiele sprzecznych informacji, co taki diabetyk powinien jeść. Z tego względu wielu często niedawno zdiagnozowanych cukrzyków, mocno się stresuje w kwestii odżywiania i nie radzą sobie do końca z tym tematem.


Dieta cukrzycowa – co to jest?

Nie ma jednej obowiązującej diety cukrzycowej. Według najnowszych rekomendacji i wytycznych towarzystw diabetologicznych, żywienie diabetyka, niezależnie od rodzaju schorzenia (cukrzyca typu 1 lub 2) nie powinno odbiegać od diety ludzi zdrowych. Obecnie odchodzi się od ograniczeń i restrykcji i propaguje się zdrową dietę, zgodną z piramidą żywieniową. Niemniej jednak ludzie zdrowi, a także cukrzycy przed zdiagnozowaniem choroby nie zawsze odżywiają się prawidłowo. Na ogół  wydaje nam się, że człowiek zdrowy może jeść wszystko bez ograniczeń.

Dlatego problem zreorganizowania sobie własnego sposobu odżywiania jest nadrzędną sprawą. Dieta cukrzycowa w dużej mierze zależy od tego, jak odżywiała się wcześniej dana osoba, ile błędów popełniała w swojej dotychczasowej diecie, co doprowadziło ją do nadwagi i otyłości.

Wszyscy chorzy na cukrzyce powinni przestrzegać uniwersalnych zasad:

  • Dokonywać kontroli wielkości porcji poszczególnych posiłków.
  • Sprawdzać ilość spożywanych węglowodanów w poszczególnych posiłkach oraz przez cały dzień.
  • Ograniczyć jedzenie zawierające węglowodany proste, takie jak  np. owoce i miód oraz cukry dodane, czyli słodycze, soki owocowe, czy dosładzane jogurty.
  • Nie robić długich przerw pomiędzy posiłkami.

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) jest pierwszym wskaźnikiem doboru odpowiednich produktów do diety cukrzycowej. Cukrzycy powinni tak dobierać produkty żywnościowe, aby ich posiłek spowalniał wzrost glikemii po spożyciu danego produktu. To warunkuje utrzymanie właściwego i regularnego bilansu cukrowego we krwi.

  Puste kalorie - co to znaczy? Przykładowe produkty z pustymi kaloriami

Więcej o indeksie glikemicznym dowiesz się na stronie: https://fajnegotowanie.pl/porady/indeks-glikemiczny/.

Dieta cukrzycowa – co warto jeść?

Osoby z cukrzycą typu 2 na ogół nie potrzebują przyjmować insuliny. Na ogół biorą leki na zbicie cukru. Niemniej jednak jest grupa osób z widoczną nadwagą. Dlatego ich dieta ma na celu nie tylko zmniejszenie wartości IG spożywanych potraw, ale też liczbę kalorii. Z tego względu odżywianie na diecie cukrzycowej, może przypominać jadłospis osoby odchudzającej się, gdzie skrupulatnie liczy się kalorie.

Ten rodzaj diety wymaga nieraz radykalnej zmiany nawyków żywieniowych. To, co jest w tym wypadku niezwykle ważne, to jedzenie pięciu niezbyt obfitych posiłków dziennie, co 2-3 godzin.

Co powinno znaleźć się w jadłospisie cukrzyka?

Jadłospis cukrzyka powinien być bogaty w:

  • warzywa, a zwłaszcza ziemniaki, fasolę, groch, soczewica, i inne warzywa zawierające magnez;
  • zielona sałata i świeże ogórki;
  • chude mięso i wędliny;
  • z tłuszczów preferowana jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy;
  • pieczywo pełnoziarniste oraz produkty zbożowe typu: kasze, płatki, pieczywo razowe lub graham;

Czego cukrzyk powinien się wystrzegać:

  • tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a więc powinien zrezygnować się z masła, smalcu, mleka, śmietany i majonezu;
  • soli i cukru oraz produktów z duża ich zawartością;
  • tłustych wędlin i boczku oraz tłustego mięsa;
  • słodkich soków, napojów, dżemów, słodyczy, miodu oraz żółtych serów;
  • z owoców nie należy jeść bananów, daktyli, winogron i suszonych owoców;

Po godzinie 18-tej cukrzyk nie powinien jeść owoców.

Na co powinien zwrócić uwagę cukrzyk:

  • zawsze czytać informacje na opakowaniach produktów;
  • w każdym jego posiłku powinny znaleźć się warzywa;
  • jeść tyle, aby utrzymać prawidłową masę ciała;
  • zadbać o codzienną aktywność fizyczną.

Jadłospis cukrzyka powinien być urozmaicony. Zatem należy wybierać różnorodne produkty, przy czym komponować tak posiłki, aby IG był niski lub nie przekraczał średniej wartości. Warto włączyć do diety takie produkty jak cynamon, który obniża poziom glukozy we krwi. Wpływa także korzystnie na profil lipidowy oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Dodaj komentarz