Każdy kto miał ochotę na szybką i zdrową przekąskę między posiłkami, z pewnością doceni ten przysmak. Suszona żurawina jest naprawdę zdrowa, a jej właściwości są na tyle bogate, że warto sięgać po nią nawet codziennie. Jakie to właściwości?
Żurawina wpływa zbawiennie na układ moczowy i jest najbardziej znana z tego, że stosuje się ją w stanach zapalenia pęcherza moczowego lub w celu zapobiegania tej dolegliwości. Ale to nie wszystko, bo zawiera także cenną witaminę C, która ma właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. Zawiera także proantocyjany i bioflawonoidy, które sprawiają, że drobnoustroje w drogach moczowych są łatwiej wydalane.
Żurawina suszona to także naturalna ochrona dla dziąseł. Dodatkowo kwas cytrynowy zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Żurawina suszona ma także właściwości zmniejszające stres i regulujące przemianę materii. W stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, poleca się żurawinę jako środek odkażający jamę ustną i gardło, a w przeziębieniu działa ona wspomagająco. Suszona żurawina chroni układ sercowo-naczyniowy dzięki polifenolom. Jak widać, naprawdę warto zjadać ją nawet w celach profilaktyki, poza tym jej bogate walory smakowe z pewnością doceni wiele osób.
Suszona żurawina to pyszna przekąska dla każdego
Biorąc pod uwagę jej właściwości zdrowotne, warto traktować ją jako lekką przekąskę, alternatywę dla na przykład niezdrowych chipsów czy batonów. Żurawina od olejznatury.pl jest słodka w smaku, a jednocześnie lekko kwaskowata, co sprawia, że dobrze się komponuje choćby z orzechami jako zdrowy duet do zabrania ze sobą. W formie suszonej jej smak jest lepszy niż w postaci świeżego owocu. Można ją także dodawać do deserów, ciast, owsianki czy płatków śniadaniowych.
Ciekawa propozycja to herbata z suszoną żurawiną, która nabiera wyjątkowego posmaku i aromatu, dzięki temu owocowi. Dzieci też będą zadowolone z jedzenia solo żurawiny suszonej jako słodkiego przysmaku o pięknym kolorze. Suszona żurawina nie jest doceniana jako przekąska i naprawdę warto to zmienić. Można spotkać się również z żurawiną w czekoladzie, ale tu należy się liczyć z większą kalorycznością takiej przekąski. Suszona żurawina jest łatwa do zabrania ze sobą i do jedzenia, a co ważne, może być długo przechowywana. Dlatego jest bardziej wydajna i starcza na dłużej, nie trzeba się wcale martwić o jej świeżość po otwarciu.
Jaką żurawinę suszoną wybrać?
Należy zadbać o to, aby wybrać najlepszy jakościowo produkt. Czyli taki bez konserwantów, tylko z naturalnymi składnikami. Najlepiej jeśli jest wytwarzana z dojrzałych, leśnych owoców żurawiny. Taką przekąskę można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Sklep Olej z natury to producent zdrowych przekąsek takich jak masła orzechowe, oleje zimnotłoczone, susze i herbatki. W trosce o najlepsze walory smakowe i zdrowotne, polska olejarnia rodzinna zaczęła produkować zdrową żywność. Jakość produktów to najwyższy priorytet, a podejście do produkcji to dbałość o jej każdy etap. Żurawina suszona z tej produkcji to produkt bez zbędnych i szkodliwych dodatków, w pełni naturalny. Warto skusić się na zdrowe przekąski, które mogą wspomagać samopoczucie i nie są kaloryczne ani dosładzane. Przetworzona żywność, która zawiera barwniki, konserwanty i wzmacniacze nie musi być pierwszym wyborem. Dlatego jeśli można znaleźć coś naturalnie wytwarzanego, jak właśnie żurawina suszona, to jest to zdecydowanie dobry wybór.