kobieta je musli z owocami

Co jeść żeby schudnąć? Produkty które pomagają w odchudzaniu


Dieta jest jednym z aspektów, który decyduje o wartości naszej wagi. Mało tego to paliwo dla organizmu i źródło niezbędnych witamin oraz mikroelementów. Co jeść żeby schudnąć? Po jakie pożywienie sięgać? Sprawdź koniecznie!


Produkty który pomogą obniżyć wagę

W wielu dietach znajdziemy dużo owoców, warzyw, ryb, czy chude mięso. Poza tym nabiał o niskiej zawartości tłuszczu i pełnoziarniste produkty, takie jak makarony, kasze oraz ryż. Dzięki zbilansowanemu jadłospisowi możemy zmniejszyć wagę nawet bez aktywności fizycznej.

Ważne, aby wprowadzić deficyt kaloryczny, czyli dostarczać organizmowi mniej kalorii niż jest mu potrzebne. W ten sposób ciało zacznie korzystać z nagromadzonych zapasów, w tym z tkanki tłuszczowej. Istnieją jednak pewne składniki spożywcze, które skutecznie pomagają w walce z nadprogramowymi kilogramami, do tego dobroczynnie wpływają na całą sylwetkę. Będą to między innymi:

  • Migdały – te małe pestki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pozwalają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Wobec tego nie mamy napadów głodu. Co ważne w przypadku zwiększonej wartości insuliny może dochodzić do odkładania się warstwy tłuszczu w okolicach brzucha, a dzięki migdałom zapobiegamy temu zjawisku.
  • Gruszki – te owoce kumulują w sobie masę błonnika, a on skutecznie opóźnia odczucie głodu. Najlepiej spożywać je na surowo, w ten sposób zachowują najwięcej witamin. Doskonale smakują same, jak i z jogurtem naturalnym, czy ze zdrowym musli.
  • Jabłka – popularny owoc, który ma nie tylko błonnik, ale również antyoksydanty. Skutecznie hamuje głód, poza tym przeciwdziała zaburzeniom metabolicznym.
  • Czarna fasola – mało popularna, a szkoda bo zawiera sporo błonnika oraz protein. To warzywo świetnie wspomaga proces odchudzania!
  • Kalafior – źródło witaminy C oraz błonnika. Ma niewiele kalorii, a pozwala przygotować sporo różnych dań i na ciepło, i na zimno.
  • Pomidory skrywają w sobie oligofruktozę, czyli błonnik podtrzymujący hormon odpowiedzialny za poczucie najedzenia. W ten sposób możesz spożyć mniejszą porcję, a mimo to nie czuć głodu.
  Jak schudnąć w biodrach? 5 praktycznych rad

Produkty wspomagające walkę o smukłą sylwetkę

Warto wprowadzić do swojej diety nie tylko wyżej wymienione owoce i warzywa, ale też przyprawy, czy inne łatwo dostępne składniki spożywcze. Wiele z nich to naturalne spalacze tłuszczu. Mowa tutaj między innymi o:

  • Cynamon – ta aromatyczna przyprawa nadaje się nie tylko do słodkich dań typu szarlotka, ale i do tych wytrawnych, a także do napojów. Nie każdy niestety, lubi jej smak oraz zapach. Choć warto się przemóc, dlatego że cynamon przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu, mało tego kontroluje również poziom cukru we krwi.
  • Kawa – klasyczna bez cukru i mleczka pobudza ciało do działania, dzięki zawartości kofeiny. Co więcej podnosi ona nawet o 15% tempo metabolizmu. Nie można jednak spożywać w ciągu dnia za dużej ilości tego naparu, bo mogą pojawić się skutki uboczne, na przykład nadmierne pobudzenie.
  • Ocet jabłkowy – można pić rozcieńczony z wodą, albo dodawać do rozmaitych potraw, od sałatek, po sosy. Dania będą dzięki temu bardziej sycące, zyskasz również obniżenie poziomu cukru.

Poza tymi naturalnymi spalaczami tłuszczu w Twojej kuchni powinno znaleźć się miejsce na jeszcze inne powszechnie dostępne składniki, takie jak:

  • Jajka – są niebywale sycące i pasują do wielu potraw. Najlepiej wybierać te z ekologicznych hodowli bez antybiotyków.
  • Serek wiejski – ten typ nabiału ma w sobie sporo białka, a mało kalorii. Znajdziesz oprócz klasycznej odsłony jeszcze wersje light, a więc bardziej fit o mniejszej ilości tłuszczu.
  • Soczewica – mamy do wyboru aż kilka rodzajów, i to w wielu barwach. Każdy z nich pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, zapobiega odkładaniu się tłuszczu oraz kumuluje w sobie duże ilości błonnika.
  • Oliwa z oliwek – ten rodzaj tłuszczu cudownie pasuje do sałatek, makaronów oraz do surowych warzyw. Obniża łaknienie, a także ma właściwości przeciwzapalne. To niezbędnik w kuchni w czasie kuracji odchudzającej!

Dodaj komentarz