jelita

Maślan sodu – cenne wsparcie jelit

Maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego, to główny substrat energetyczny komórek nabłonka jelitowego. To związek, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit i mikroflory bakteryjnej. Niestety, w wyniku wielu schorzeń i zaburzeń związanych z pracą przewodu pokarmowego, w ustroju może dojść do obniżenia poziomu maślanu sodu, co może niekorzystnie wpływać na pracę całego układu pokarmowego.

Dlaczego odpowiedni poziom maślanu sodu w organizmie człowieka jest tak ważny? Kiedy warto rozważyć stosowanie suplementów diety zawierających ten składnik?

Czym jest maślan sodu?

Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego, zwanego również kwasem butanowym. To substancja naturalnie wytwarzana w organizmie człowieka w wyniku procesu fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów, takich jak błonnik pokarmowy, która zachodzi w okrężnicy. Jednocześnie związek można dostarczać do ustroju wraz z produktami spożywczym, takimi jak twarde sery, kiszonki czy mleko.

Maślan sodu to substancja należąca do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zwanych również SCFA (z ang. Short Chain Fatty Acids), która stanowi główny składnik energetycznych dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Dzięki temu związek może wspierać prawidłowe funkcjonowanie śluzówki przewodu pokarmowego i stabilizację struktury błony śluzowej jelit.

Maślan sodu – właściwości

Maślan sodu może wykazywać właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo związek może korzystnie oddziaływać na procesy troficzne i regeneracyjne zachodzące w organizmie człowieka, dlatego też często wykorzystywany jest w terapii nieswoistych chorób zapalnych i zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego.

Maślan sodu może stabilizować strukturę i dbać o funkcjonalność ściany jelita, a także może sprzyjać wzrostowi saprofitycznej flory bakteryjnej i hamować rozwój patogenów jelitowych. Dodatkowo może przyspieszać gojenie i regenerację jelitową, wspierając tym samym prawidłową pracę jelit. Co więcej, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym również maślan sodu, mogą pośrednio korzystnie oddziaływać na wchłanianie wapnia, żelaza czy magnezu, a także mogą regulować pH jelitowe i wspierać pracę narządów znajdujących się poza przewodem pokarmowym. Wciąż trwają badania dotyczące możliwego, pozytywnego wpływu maślanu sodu na mózg, sen, a także na choroby układu krążenia i cukrzycę.

  Bieganie po górach - jak przygotować się do biegów w terenie?

Maślan sodu – zastosowanie

Stosowanie maślanu sodu może być pomocne przede wszystkim w czasie występowania wszelkich dolegliwości związanych z pracą układu pokarmowego, takich jak np. zaburzenia mikroflory jelitowej, zespół jelita drażliwego czy stany zapalne jelit i żołądka. Każdorazowo jednak stosowanie suplementu diety warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Maślan sodu może okazać się wsparciem również wśród osób:

  • stosujących dietę ubogoresztkową,
  • przyjmujących niewystarczające ilości błonnika pokarmowego,
  • borykających się z zaparciami, wzdęciami czy niestrawnością.

Źródła maślanu sodu – dieta czy suplementy?

Uzupełnianie kwasu masłowego w organizmie wraz z pożywieniem nie przynosi niestety zbyt dużych efektów. Większość dostarczanego wraz z żywnością kwasu masłowego przechodzi przez układ pokarmowy, nie docierając nawet do jelita cienkiego, gdzie jest najbardziej potrzebny, gdyż stanowi główny substrat energetyczny dla komórek nabłonka jelitowego. Dlatego też dobrym rozwiązaniem, aby wspierać prawidłową pracę jelit, może być stosowanie suplementów diety zawierających maślan sodu. Jednym z takich preparatów jest OstroVit Maślan Sodu 90 kapsułek, czyli maślan sodu zamknięty w starannie opracowanych, wegańskich kapsułkach, które zabezpieczają związek przed działaniem enzymów trawiennych znajdujących się w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. To suplement diety, który jest uwalniany w ustroju metodą mikrokapsułkowania, co sprawia, że dociera do jelit w niezmienionym stanie i wspiera ich pracę w odpowiedni sposób.

Dodaj komentarz