Ciasto czekoladowe to idealny pomysł na deser! Świetnie sprawdza się na przyjęciu urodzinowym, spotkaniu towarzyskim, ale też przy każdej innej uroczystości! Poznaj pomysły na przepyszne ciasta czekoladowe!
Ciasto czekoladowe kojarzy się przede wszystkim z murzynkiem lub babką. Poza tymi tradycyjnymi i dobrze znanymi każdemu wypiekami istnieje cała masa innych, wyjątkowych przepisów! Przykładem może być choćby sernik czekoladowy, torcik czekoladowy, brownie, tarta czekoladowa czy blok czekoladowy. A to tylko niektóre z pomysłów!
Kostka czekoladowo-kokosowa
Kostka czekoladowo-kokosowa to ciemne, kakaowe ciasto przełożone delikatną masą o migdałowo-kokosowej nucie. Ciasto jest niezwykle aromatyczne dzięki biszkoptowi nasączonemu kokosowym ponczem. Swój niezwykły kokosowy aromat zawdzięcza także masie z serka mascarpone z dodatkiem mleczka kokosowego. Miłośnicy czekolady mogą polać je dodatkowo intensywnie czekoladową polewą!
Torcik czekoladowy
Torcik czekoladowy to ciasto, które prezentuje się znakomicie. Ma elegancki wygląd i jest przepyszne w smaku! Dodatkowo, torcik można udekorować efektownymi dodatkami takimi jak np. wiśnie, truskawki, maliny czy dekoracjami cukrowymi. Co więcej, torcik czekoladowy może być też przekładany, np. kremem o ulubionym smaku lub musem. Kto oprze się czekoladowemu torcikowi z masą czekoladową i powidłami? Torcik jest idealny nie tylko na uroczyste okazje, ale także jako idealny dodatek do kawy!
Brownie
Brownie to ciasto czekoladowe, znane przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Jak wskazuje nazwa, jest to ciasto o typowym, ciemnobrązowym kolorze – składa się ono z gorzkiej czekolady, cukru, masła, jajek i niewielkiej ilości mąki. Do brownie można także dodać orzechy. Ponadto, brownie może być z powodzeniem, po pewnej modyfikacji przepisu, ciastem w pełni wegańskim!
Tarta czekoladowa
Deser jakim jest tarta daje wiele możliwości! Można ją udekorować na wiele sposobów, np. malinami, bananami czy karmelem i orzechami – np. laskowymi. Tartę można przygotować bez pieczenia. Do przygotowania spodu wykorzystuje się m.in. masło, kruche ciastka kakaowe i gorzką czekoladę! Do kremu czekoladowego używamy z kolei cukru, śmietany kremówki, masła, kakao i gorzkiej czekolady. Brzmi bardzo czekoladowo, prawda?
Szukasz pomysłu na ciasto czekoladowe? Więcej pomysłów znajdziesz na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.