lody

Czy lody tuczą, czy może odchudzają? Odpowiadamy!


Czy lody tuczą? – to pytanie często nurtuje osoby na diecie. Ten letni przysmak kusi smakiem oraz orzeźwieniem, jakie daje. Czy lody tuczą, czy może odchudzają? Sprawdź koniecznie!


Czy i dlaczego lody tuczą?

O lodach krąży wiele mitów. Głównym jest to, że tylko smak wpływa na kaloryczność, to nieprawda, wszystko zależy od składu konkretnego produktu, bo również pomiędzy firmami mogą być drobne rozbieżności. Na przykład smak czekoladowy jest mniej słodki niż popularny waniliowy. Tak samo fakt, że kwaśne są mniej kaloryczne to bajka. Niekoniecznie wartość cukru będzie korzystniejsza, tak samo jak ukryta porcja tłuszczu.

Lody mogą tuczyć to niezaprzeczalny fakt, aczkolwiek dużo zależy od tego jakie jemy, a także jak często i w jakich ilościach. Zwłaszcza te z sosami, posypkami oraz z dodatkami bakalii są niebezpieczne z racji wysokiej ilości kalorii.

Lody a odchudzanie – jakie można jeść na diecie?

Lody można jeść przez większą część roku, aczkolwiek spożywanie ich przy wysokiej temperaturze może powodować ból gardła, albo infekcje. Chodzi tu o dużą różnicę temperatur, która nie jest dobra. Zaleca się jeść taką przekąskę przy niedoborach wapnia (100 g produktu ma około 120-150 mg wapnia), choć kryje ona w sobie również fosfor, magnez, czy też potas. Mało tego, bo lody mogą być źródłem nienasyconych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Ten zimny deser stosuje się przy łagodzeniu bólu gardła. A na diecie jeść, czy nie? Tu zdania są podzielone, ponieważ dużo zależy od typu konkretnej kuracji odchudzającej. Warianty niskokaloryczne i bardzo restrykcyjne automatycznie wykluczają taką możliwość. Również alergie pokarmowe mogą przyczyniać się do rezygnacji z jedzenia lodów, choć na rynku można dostać nietypowe rodzaje bez glutenu, a nawet laktozy.

  Woda z cytryną na odchudzanie - czy rzeczywiście działa?

Kalorie w lodach – czy są one kaloryczne?

Lody mają różne smaki, a ich kaloryczność zależy również od innych aspektów, między innymi od proporcji śmietanki, cukru, jaj oraz innych składników. Czasami używane są słodziki oraz odtłuszczona śmietanka, które mają mniejszą wartość kaloryczną. Dobrze zatem dokładnie czytać informacje zawarte na etykiecie konkretnego produktu i ze sobą je porównywać.

Na przykład gałka malinowych lodów to 65 kcal, a śmietankowe mają już 147 kcal, a po dorzuceniu wafelka dochodzi kolejne 20. W półlitrowym opakowaniu czekoladowych znajdziemy już niezłą sumę, bo prawie 800 kcal.

Od dawna krąży taka informacja, że lody podkręcają proces odchudzania. To prawda, że ciało musi zużyć więcej energii by je ponownie ogrzać, ale wydatek wbrew pozorom nie jest aż tak duży, jak mogłoby się wielu wydawać. Taki wysiłek kosztuje około 52-54 kcal, a to mocno przybliżona wartość do gałki tego deseru.

Propozycje zdrowych alternatyw dla lodów

Nie trzeba sięgać po gotowe lody, bo można przygotować je samodzielnie w domowym zaciszu. Istnieją jednak zdrowsze alternatywy, które mają mniej kalorii. Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na takie desery.

Do przygotowania sorbetu truskawkowego potrzebujesz:

  • pół kilograma świeżych truskawek – najsmaczniejsze są w szczycie sezonu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki cukru.

Wszystko miksujesz, zamrażasz.

Sorbet o smaku owoców leśnych zrobisz z:

  • 100 gram malin
  • 150 gram jagód
  • 50 gram borówek amerykańskich
  • 2 łyżek płynnego miodu
  • do smaku można dodać kilka listów bazylii lub mięty.

Tu również wszystko blendujesz na gładką masę i wkładasz do zamrażarki.

Orzeźwiający sorbet z mango to miks:

  • bardzo dojrzałego mango średniej wielkości
  • soku z połowy cytryny
  • wrzątku – 1/2 szklanki
  • 3 łyżek drobnego cukru.

Wrzątek łączysz z wodą, w międzyczasie obierasz mango i robisz z niego pulpę, doprawiasz sokiem z cytrusa. Na koniec dodajesz przestudzoną wodę. Całość dokładnie mieszasz, mrozisz.

  Efekt plateau - co zrobić, kiedy Twoja waga stoi w miejscu?

Fit lody powstaną, gdy dodasz do siebie:

  • 150 gram gęstego jogurtu greckiego
  • 100 gram borówek amerykańskich
  • 4 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego.

Wszystko miksujesz razem, albo osobno robisz dwie warstwy – bananową i z owoców leśnych. W tym wypadku bananów mrozisz je przez kilka godzin potem przygotowujesz z nich gęsty mus z dodatkiem masła orzechowego, a borówki łączysz z jogurtem. Przelewasz obie propozycje naprzemiennie do pojemników na lody, schładzasz przez kilka godzin.

Dodaj komentarz