fit ciasteczka

Fit słodycze – co możemy przygotować?


Czy słodycze to samo zło? Spożywane w rozsądnych ilościach na pewno nie. Jeśli jednak lubisz sobie pofolgować, a jednocześnie chcesz ograniczyć cukier w diecie, możesz przygotować fit słodycze samodzielnie w domu.


Dlaczego warto przygotowywać samodzielnie słodycze?

Kontrolowanie ilości spożywanego cukru jest bardzo ważne dla utrzymania prawidłowo zbilansowanej diety. Niestety cukier dodawany jest do wielu produktów gotowych, które teoretycznie mogłyby go nie zawierać, np. do przecierów warzywnych czy ketchupów. Także w słodyczach bywa go zdecydowanie za dużo. W domu możemy przygotować zdrowe fit słodycze, stosując tylko tyle cukru, ile naprawdę potrzeba, by deser był smaczny. Ponadto mamy kontrolę nad innymi składnikami: w naszych ciasteczkach nie pojawią się wzmacniacze smaku i aromatu. Możemy też znacząco ograniczyć ilość białej mąki lub całkowicie ją wyeliminować.

Jakie fit słodycze możemy przygotować w domu?

Słodycze domowe to nie tylko kruche ciasteczka. Tak naprawdę można przygotować niemal to wszystko, co kupujemy w sklepach, tylko zdrowsze, mniej kaloryczne, a tak samo pożywne. Wśród słodyczy fit znajdują się zarówno batony wzorowane na kupnych, jak i lody czy popularne odmiany ptasiego mleczka. Można też samodzielnie przygotować czekoladę, niesłodkie muffinki, a nawet dietetyczny tort! I wcale nie będzie on gorzki lub kwaśny. Wszystko zależy od tego ile mamy samozaparcia i chęci, by zmienić coś w swojej diecie. Oczywiście nie zabraknie sztandarowej pozycji wśród fit słodyczy – ciasteczek owsianych. Można je wzbogacić bakaliami lub czekoladą. Oczywiście także w wersji fit. Inspiracji można szukać na stronie: https://uczymyjakslodzic.pl/5-pomyslow-na-fit-slodycze/.

Przygotowując fit słodycze w domu, można wykorzystać produkty, które pozornie wcale nie są ze słodyczami kojarzone. Za przykład niech posłuży fasola, która ma łagodny smak i, jak każde warzywo strączkowe, zawiera dużo cennych węglowodanów.

  Zalety korzystania z cateringu dietetycznego

Zalety domowych fit słodyczy

Oczywiście każdy od razu pomyśli o ograniczeniu cukru w diecie, szczególnie popularnej w każdym domu sacharozy, czyli białego cukru spożywczego. To jak najbardziej słuszne spostrzeżenie, ale warto pójść krok dalej.

Domowe słodycze to sposób nie tylko na ograniczenie cukru i białej mąki, ale też tłuszczu. Ich przygotowywanie jest wręcz niezbędne, jeśli w domu mieszka osoba uczulona na gluten lub laktozę.

Przy produkowaniu dietetycznych słodyczy w ilościach pół hurtowych możemy znacząco oszczędzić pieniądze.

No i na koniec najważniejsze. Wbrew pozorom przygotowanie domowych słodyczy nie trwa długo, szczególnie jeśli nabierzemy trochę wprawy. Niektóre przysmaki można przygotować w mniej niż kwadrans. Są idealne, jeśli w domu pojawią się niespodziewani goście, szczególnie dbający o linię.

Prosty przepis na fit ciasteczka

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Prosty przepis na pyszne ciasteczka, z łatwo dostępnych składników. Większość z nich jest w każdym domu.

Składniki

  • drobne bakalie – dobrze sprawdzą się orzechy lub pestki,
  • 150 g płatków owsianych,
  • 2 łyżki cukru (przy tej ilości płatków to ilość wręcz symboliczna),
  • jedno jajko,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki masła orzechowego.

Wykonanie

  1. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180°C.
  2. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt luźna (powinna być ścisła, lekko twarda), dodajemy trochę płatków.
  3. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia (ta druga opcja jest bardziej fit).
  4. Z masy robimy płaskie ciasteczka o średnicy około 3 cm i układamy je na blasze w odległości około 1 cm.
  5. Pieczemy 10 do 15 minut. Upieczone ciasteczka powinny być zarumienione.

Dodaj komentarz