Podczas kuracji odchudzającej wykorzystujemy różne triki, aby szybciej zgubić zbędne kilogramy. Masa osób stawia na naturalne i popularne składniki spożywcze. Czy stosowanie imbiru jest dobrym pomysłem? Sprawdź koniecznie!
Imbir – drogocenna roślina
Imbir jest niebywale ceniony w kuchni, zwłaszcza w rejonach Azji. Wyróżnia go niepowtarzalny smak – orzeźwiający, a jednocześnie lekko ostry z delikatną gorzkawą nutą. Można stosować świeży korzeń lub sproszkowany, czyli przyprawę. Wiele osób wybiera również marynowany imbir.
Właściwości imbiru
Nie ma wątpliwości, że imbir jest bardzo zdrowym produktem. Ta roślinna posiada właściwości:
- przeciwbólowe;
- odkażające;
- rozgrzewające;
- przeciwzapalne;
- wzmacniające odporność;
- detoksykujące.
Do tego imbir poprawia krążenie, pozytywnie działa na koncentrację i ukrwienie mózgu. Co więcej dobrze wpływa na układ trawienia oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Jest idealny na mdłości, nada się do terapii bólów migrenowych, czy tych miesiączkowych.
Pomaga w walce z przeziębieniem oraz kiedy mamy obolałe mięśnie. Imbir to także naturalny spalacz tłuszczu. Dlaczego? Reguluje metabolizm, poprawia trawienie, usuwa nadmiar stresu oksydacyjnego oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. To sprawia, że szybciej możemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Istnieją pewne przeciwwskazania, które powodują, że nie możemy przyjmować imbiru, będą to, na przykład:
- schorzenie układu pokarmowego typu wrzody żołądka;
- hemofilia;
- niedociśnienie lub nadciśnienie tętnicze;
- karmienie piersią;
- ciąża – tu trzeba zmniejszyć ilość przyjmowania, bo nadmiar może prowadzić do podrażnienia żołądka.
Domowe preparaty odchudzające na bazie imbiru
W domu możesz przygotować kilkanaście naparów z dodatkiem imbiru. Ma on mało kalorii, a skutecznie wspomaga proces odchudzania, poza tym osłabia uczucie głodu. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na napoje oraz dania z dodatkiem tej aromatycznej rośliny.
Odchudzająca herbatka imbirowa
Do ulubionego rodzaju herbaty dodajesz kawałek świeżo startego imbiru (około 3 łyżeczki lub 3-5 plastrów) i zalewasz mieszankę wrzątkiem. Odczekaj około 5 minut aż napój się zaparzy. Najlepiej go przecedzić przez małe sitko, albo wykorzystać zaparzaczkę, wtedy uzyskamy jednolity napar. Do takiej herbatki możesz dorzucić jeszcze inne składniki, na przykład cytrynę, miód, kurkumę lub odrobinę ostrego pieprzu. To nie tylko wzbogaci smak i aromat, ale doda do mieszanki więcej prozdrowotnych właściwości.
Mleko z imbirem
Do litra wody wrzucasz miej więcej 10 cm startego korzenia imbiru i gotujesz na małym ogniu. Po 15 minutach odcedzasz mieszankę. Do gotowego napoju dodajesz szklankę mleka oraz 2-4 łyżki płynnego miodu do smaku. To idealna opcja na przeziębienie, ale sprawdzi się także przy kuracji odchudzającej.
Kawa z imbirem
Łączysz 2 łyżki miodu z 2-3 szczyptami sproszkowanego imbiru, zalewasz to gotową kawą. Można dodać mleko i je spienić, albo udekorować wierzch ubitą śmietanką.
Koktajl odchudzający z imbirem
Łączymy 1/4 ananasa, sok z cytryny, 2-3 łyżki miodu, szczypta imbiru w proszku i tyle samo cynamonu, na koniec woda, albo kostki lodu. Wszystko miksujesz na jednolitą masę, w razie gdy całość będzie za gęsta dodaj więcej wody.
Pamiętaj, że imbir działa moczopędnie, a więc nie pij go na noc tuż przed snem. Kiedy zatem najlepiej spożyć napar z tym składnikiem? Na czczo po przebudzeniu bądź 20-30 minut przed planowanym posiłkiem. Ranne godziny są najlepszym wyborem! Do jednej filiżanki domowej herbaty z imbirem dodaj szklankę niegazowanej wody. Dlaczego? Ten trik pozwoli zapobiec odwodnieniu organizmu.
Imbir jest doskonałym dodatkiem również do dań i koktajli. Wrzuć odrobinę potartego korzenia do sałatki z wędzonego łososia, albo dodaj do zupy dyniowej, czy do koktajlu z jarmużu, gruszki, mango i pomarańczy. Równie dobrze będzie smakować z potrawami, w których znajdzie się wieprzowina, owoce morze, czy kaczka.
Pamiętaj jednak by nie łączyć imbiru z ziołami, bo to może być intensywny miks dla kubków smakowych. Co jeszcze warto wiedzieć? Suszona przyprawa jest łagodniejsza niż świeżo starty korzeń, czy ten w marynacie – miej to na uwadze.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.