Odpowiednio zbilansowana dieta i aktywność fizyczna to klucz do pozbycia się zbędnych kilogramów i uzyskania wymarzone sylwetki. Warto wyeliminować zwykłe pieczywo i zastąpić je chlebkiem proteinowym, który cieszy się coraz większą popularnością. Czym jest i dlaczego warto po niego sięgnąć?
Chleb proteinowy – co to właściwie jest?
Decydując się na dietę odchudzającą, wiele osób rezygnuje z białego pieczywa. O ile zamiana go na ciemny jest prosta, o tyle całkowita rezygnacja jest wciąż dla niektórych niemożliwa i zwykle kończy się porażką. Okazuje się, że na rynku istnieje wartościowy chleb, który doskonale sprawdzi się nawet w trakcie procesu zrzucania nadprogramowych kilogramów.
To chleb proteinowy, będący pieczywem o specjalnej recepturze, dedykowanym osobom, które chcą ograniczyć ilość węglowodanów. W porównaniu do chleba pszennego oraz żytniego, składających się aż z 75% z w węglowodanów, chleb proteinowy zawiera ich znacznie mniej, bo poniżej 15%.Cechuje się wysoką zawartością białka, która wynosi od 15 do około 30 gramów na 100 gram pieczywa w zależności od użytej do wypieku mąki.
Ponad to, jest bogaty w błonnik, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także wspomaga układ krążenia. Jednak oprócz błonnika i białka, chleb proteinowy zawiera o wiele więcej składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jakie są rodzaje chlebów proteinowych?
Chleb proteinowy w ekspresowym tempie zyskał na popularności i jest chętnie wybierany przez sportowców i osób na diecie odchudzającej. Na rynku obecnie istnieje kilka rodzajów chlebów białkowych.
- Pieczywo z mąki gryczanej, będące jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. To rozwiązanie dobre szczególnie dla osób, które są na diecie niskocukrowej oraz wysokobiałkowej. Sprawdzi się także u osób cierpiących na cukrzycę,
- Chleb z dodatkiem lnu. Siemię lniane to niezwykle bogate źródło witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Znajdziemy w nim m.in. kwas foliowy, witaminę A, C, D, E, K oraz z grupy B: B1, B2, B3 oraz B6, błonnik, kwasy tłuszczowej omega 3 oraz lignany. Wszystkie te składniki zapewnią nam energię na cały dzień,
- Pieczywo z mąki migdałowej, które wyróżnia się właściwościami odżywczymi. W migdałach najdziemy błonnik, potas, witaminę E oraz B2, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. przede wszystkim zapobiegają chorobom serca, a także występowaniu cukrzycy.
Dlaczego warto włączyć do swojej diety chleb proteinowy?
Chleb proteinowy to doskonała alternatywa dla pieczywa pszennego oraz żytniego. Stanowi idealne uzupełnienie diety osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, ale nie wyobrażają sobie dnia bez pieczywa. Chleb proteinowy niesie za sobą wiele zalet. Przede wszystkim:
- Nie zawiera cukrów prostych,
- Nie zawiera polepszaczy, słodu ani karmelu,
- Zawiera duże ilości błonnika,
- Cechuje się wysoką zawartością białka,
- Ma obniżoną zawartość węglowodanów,
- Dostępny w wersji bezglutenowej.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.