owsianka w misce

Dieta owsiankowa – zasady, efekty i przykładowy jadłospis


Monodiety są różne, mimo to od lat numerem jeden pozostaje dieta owsiankowa. Na czym polega? Jakie efekty daje? Sprawdź nasz artykuł, ponieważ tam znajdziesz wszystkie informacje o tej kuracji.


Dieta owsiankowa – hit czy kit?

Dieta owsiankowa to monodieta, a więc kuracja bazująca na jednym składniku. W tym wypadku na naturalnych płatkach owsianych, które powinny być, jak najmniej przetworzone. Na dobę spożywamy miej więcej 1000-1400 kcal, dzięki temu nasze menu jest niskokaloryczne. Czas trwania takiej kuracji jest różny, ponieważ może to być tylko jeden dzień, albo kilkanaście.

Dla jednych dieta owsiankowa to hit, dla innych kit. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych. Choć płatki są dość neutralne, tak naprawdę klucz to dodatki, jakich użyjemy do przygotowania owsianki bądź innego dania. Ich zdrowotne właściwości są jednak niezaprzeczalne. To źródło błonnika, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Nie da się ukryć, że płatki owsiane mają szereg zalet, przede wszystkim:

  • posiadają niski indeks glikemiczny
  • powoli uwalniają energię
  • na dłużej utrzymują efekt sytości
  • pobudzają ruchy perystaltyczne jelit
  • chronią przed skokami cukru we krwi.

Płatki owsiane mogą być nie tylko spożywane w formie owsianki, bo świetnie sprawdzają się, jako dodatek do panierek, placków, jajecznicy, domowego chleba, czy też do sałatek i do koktajli.

Dieta owsiankowa jednodniowa – na czym polega?

Jednodniowa dieta owsiankowa jest najpopularniejszym wariantem. Tutaj gotujemy płatki owsiane na wodzie, nisko tłuszczowym mleku bądź jemy z jogurtem naturalnym o niskiej zawartości tłuszczu. Sposób przygotowania jest prosty – zalewamy 5-6 łyżek płatków wyżej wymienionym płynem i gotujemy na niewielkim gazie, w przypadku jogurtu czekamy aż same zmiękną. Można do tego dodać owoce, takie jak banan, jabłko, kiwi, czy pomarańcza. Jemy takie danie regularnie, a więc co 2-3 godziny. W trakcie tej monodiety unikamy picia – słodzonej kawy bądź herbaty, soków oraz napojów gazowanych.

  Huel - czy warto? Recenzja jedzenie w proszku [Październik 2022]

Przykładowy przepis na owsiankę:

  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wody
  • pomarańcza
  • 1 łyżka nasion słonecznika.

Co ważne jednodniowa dieta owsiankowa to bezpieczna opcja, więc mogą ją w zasadzie stosować wszyscy. W sytuacji, gdy ktoś ma problemy z układem trawiennym dieta owsiankowa może nasilić pewne objawy, na przykład wzdęcia oraz przewlekły ból brzucha.

Efekty diety owsiankowej – czego się spodziewać?

Stosowanie diety owsiankowej ma wiele plusów. Dłuższa kuracja przyczynia się do spadku wagi wynoszącej 1-2 kilogramy na tydzień. To dość szybki proces, więc istnieje ryzyko wystąpienia efektu jo-jo. Jeśli dodamy do owsianki nabiał, bakalie oraz owoce wspomożemy proces odchudzania, jak również poprawimy glikemię i lipidogram.

Jednodniowa kuracja na bazie owsianki nie przyniesie dużych zmian w wadze, ale za to pozwoli oczyścić organizm, tudzież wrócić do formy po przeżarciu. Często bywa traktowana jako dieta postna. Zaleca się powtarzać tę monodietę kilka razy w roku.

Dieta owsiankowa – jakie opinie panują wśród użytkowników tej diety?

Należy pamiętać, że dieta owsiankowa nie przypadnie do gustu każdemu, bo wiele osób nie lubi zwyczajnie owsianki. Opinie na jej temat są dość mocno podzielone. Masa ludzi uważa, że to świetne rozwiązanie, gdy chcemy zrobić sobie post, albo oczyścić ciało. Z reguły wybiera się krótki czas trwania jedną bądź dwie doby, ponieważ przy dłuższym stosowaniu diety owsiankowej mogą pojawić się niedobory witamin i mikroelementów, a nawet wyczerpanie organizmu.

Dieta owsiankowa – przykładowe tygodniowe menu (na 7 dni)

Można się zdecydować na jednodniową dietę owsiankową, albo na taką, która trwa kilkanaście dób. Ten drugi typ jest bardziej restrykcyjny i składa się aż z 3 etapów:

  • I etap – dieta trwa przez 7 dni z rzędu i polega na jedzeniu owsianki 4 razy na dobę. Nie przekraczamy 1200 kcal.
  • II etap – on trwa już miesiąc. Do owsianki dodajemy owoce oraz warzywa, mamy tylko 3 porcję na dzień. W porze obiadowej jemy natomiast rybę, kurczaka, albo inne chude mięso pieczone bądź gotowane, a nawet i grillowane.
  • III etap – tu powoli, a więc stopniowo wychodzimy z diety owsiankowej. Jemy ją tylko raz dziennie, natomiast reszta naszego codziennego menu bazuje na pełnoziarnistych produktach, owocach, warzywach, chudym mięsie i rybach w formie pieczonej. Dania muszą być lekkostrawne! Koktajle, sałatki, zupa krem z warzyw oraz artykuły przygotowywane na parze będą w tym okresie najlepszym wyborem. Ten etap trwa 2 tygodnie.
  Które ryby są najzdrowsze? 15 zdrowych rodzajów ryby

Poniżej znajdziesz przykładowe menu diety owsiankowej w 3 etapie kuracji:

Poniedziałek

  • śniadanie – owsianka na słodko z rodzynkami
  • II śniadanie – pomarańcza
  • obiad – pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i z warzywnym sosem
  • podwieczorek – gotowana żółta fasolka
  • kolacja – zupa krem z kalafiora

Wtorek

  • śniadanie – kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z grillowanym kurczakiem
  • II śniadanie – awokado z pełnoziarnistym tostem
  • obiad – pieczona ryba podana z kaszą lub z komosą ryżową
  • podwieczorek – koktajl z owoców sezonowych
  • kolacja – owsianka wytrawna z pomidorami

Środa

  • śniadanie – owsianka z jogurtem oraz rzodkiewką
  • II śniadanie – banan
  • obiad – zupa krem z pomidorów z ziołami
  • podwieczorek – koktajl warzywny
  • kolacja – sałatka z kurczakiem

Czwartek

  • śniadanie – płatki owsiane na mleczku kokosowym
  • II śniadanie – garść borówek
  • obiad – pieczona ryba z surówką ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu naturalnego
  • podwieczorek – koktajl warzywny
  • kolacja – sałatka z jogurtem naturalnym i z warzywami

Piątek

  • śniadanie – owsianka z bananem
  • II śniadanie – koktajl owocowy
  • obiad – sałatka z grillowanego kurczaka
  • podwieczorek – jabłko
  • kolacja – owsianka z gotowaną fasolką

Sobota

  • śniadanie – owsianka z owocami przygotowana na mleku roślinnym
  • II śniadanie – pomarańcza
  • obiad – zupa krem z brokułów
  • podwieczorek – surówka z selera naciowego, ogórka, kalafiora z niewielką ilością oliwy z oliwek
  • kolacja – pieczony kurczak z warzywami

Niedziela

  • śniadanie – owsianka z jogurtem naturalnym, do tego pomidorki koktajlowe
  • II śniadanie – kiwi
  • obiad – ryba gotowana na parze, do tego kalafior z wody
  • podwieczorek – koktajl owocowo-warzywny
  • kolacja – surówka z marchewki i jabłka.

Dodaj komentarz