maslo z listkiem miety

Ile kalorii ma masło? Czy jest zdrowe?

Masło przydaje się w każdej kuchni, bo można je wykorzystać do wielu dań. Ten produkt ma naprawdę szerokie zastosowanie, bo stanowi bazę masy przepisów, od tych słodkich, po wytrawne. Ile kalorii ma masło? Czy jest zdrowe? Jakie wartości odżywcze skrywa? W naszym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Koniecznie go zatem przeczytaj!

Właściwości odżywcze masła

Masło jest to tłuszcz mleczny, który wynosi około 80-90%. W składzie mamy wodę, tłuszcz oraz niewielki dodatek niskotłuszczowych składników. Na rynku znajdziemy różne warianty masła, od klasycznego, po czosnkowe i klarowane. Klasyczny typ ma w 100 g –  82 g tłuszczu, a z tego aż 50 to te nasycone. Jeśli chodzi o składniki odżywcze to są przede wszystkim witaminy D, a także A i K, ponadto kwas linolowy. Pojawiają się również flawonoidy.

kostka masła

Ile kalorii ma masło?

Nie da się ukryć, że masło jest dość kalorycznym produktem, bo składa się głównie z tłuszczu. W zależności od producenta smak jest odrobinę inny, bo niekiedy pojawia się dodatkowo śmietanka lub dodatki. Ile kalorii ma masło?  W 100 g znajdziemy:

  • masło ekstra MLECZGAL – 746 kcal
  • masło extra SM – 748 kcal
  • masło extra osełka górska Sobik – 748 kcal
  • masło extra ZPM Mlecz – 744 kcal
  • masło extra luxmilk SM Mlekovita – 746 kcal
  • masło klarowane – 883 kcal
  • masło czosnkowe – 590 kcal
  • masło typu 60% – 499 kcal
  • masło polskie extra SM Mlekovita – 746 kcal.

Pamiętaj, że zazwyczaj kostka ma dużo więcej, bo około 200-250 g, więc to podwaja wynik podanych wyżej kalorii. Zaleca się spożycie maksymalnie 2-5 łyżeczek masła na dobę.

  Ile kalorii ma jogurt naturalny? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Masło – zdrowe czy nie?

Masło wbrew pozorom jest zdrowe, ponieważ zawiera w sobie witaminy, dzięki temu można uniknąć niebezpiecznych niedoborów witaminy – A, D i E. One pozytywnie wpływają na układ krążenia, a także wykazują działanie antyoksydacyjne. Jakie ma jeszcze zalety? Masło jest idealne dla osób, które cierpią na niedożywienie, poza tym doskonale sprawdzi się u tych, które mają problemy z wchłanianiem składników odżywczych. Dzieci powinny jeść masło, bowiem ten produkt spożywczy jest niezbędnym elementem w ich diecie. Dlaczego? Wspiera on budowę nowych komórek.

Mimo licznych zalet nie ma co przesadzać z ilością spożywanego masła. Wysoki poziom cholesterolu będzie niebezpieczny dla osób, które mają zmiany miażdżycowe lub borykają się z nieprawidłowym profilem lipidowym. To kaloryczny składnik, więc zachowaj umiar!

pokrojona kostka masla

Lepiej jeść masło czy margarynę?

Na sklepowych półkach obok masła pojawia się margaryna. Który produkt lepiej jeść? Co ważne, różni je nie tylko sam smak, ale i skład. W maśle są tłuszcze pochodzenia mlecznego, a w margarynie występują oleje roślinne, dzięki temu to bogactwo kwasów omega-3, jak i omega-6, do tego witaminy E. Trzeba wiedzieć, że masło jest jednym z najlepiej przyswajalnych tłuszczy zwierzęcych.

Masło, czy margaryna? To zależy od Ciebie, choć dla dzieci poleca się masło, a dla seniorów margarynę. Ważne jest jednak zachowanie umiaru w spożywanej ilości obu tych tłuszczy. Zawsze stawiaj na produkty z prostym składem!

Dodaj komentarz