ziarna kminku

Kminek na odchudzanie – jak działa i jak stosować?


W czasie kuracji odchudzającej wiele osób próbuje starych domowych patentów, które mogą przyspieszyć zbijanie kilogramów. Wiele przypraw to naturalne spalacze tłuszczu. Czy kminek do nich należy? Jak działa? Jak go stosować? Podpowiadamy!


Właściwości odchudzające kminku

Kminek to popularna przyprawa stosowana w polskiej kuchni, a także na Dalekim Wschodzie. Stosuje się go przede wszystkim do ciężkich dań, które mogłyby mocno obciążyć nasz układ trawienia, między innymi do przysmaków z kapustą, fasolą, czy do zawiesistych sosów. Nie każdemu jednak będzie odpowiadał smak tej przyprawy, bo jest ona korzenna, ostra i nieco gorzkawa. Wyróżnią ją niepowtarzalny aromat, co więcej doskonale działa na układ trawienia. Przede wszystkim przeciwdziała wzdęciom, uczuciu pełności, bólom brzucha i innym podobnym dolegliwościom.

Kminek kryje w sobie masę cennych substancji, między innymi olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, a także związki cukrowe oraz białkowe. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływamy nie tylko na organizm, ale i na wygląd sylwetki. Spożywanie kminku powoduje, że pobudzamy pracę jelit, a to pozwala pozbyć się wystające brzuszka.

Poza tym przyspieszamy metabolizm, zmniejszamy poziom złego cholesterolu, jak i cukru we krwi. Dzięki tej przyprawie usuwamy z organizmu skutki uboczne przemiany materii. Mało tego używanie tego zioła, na przykład olejku kminkowego działa pozytywnie na redukcję cellulitu, polepsza się dodatkowo jędrność i sprężystość skóry, a to jest niezwykle ważne przy utracie wagi.

Kminek na odchudzanie jest częstym wyborem, ale opinie o jego wpływie na odchudzanie są podzielone. Nic w tym dziwnego, bo potrafi mocno wspomóc ten proces. Nie ma co jednak przesadzać ze spożywaną ilością. W ciągu doby wystarczy 1-2 łyżki, czyli nieco więcej niż klasycznie jakbyśmy doprawiali nim danie. Warto dodawać do tego aromatycznego zioła jeszcze inne naturalne spalacze tłuszczu, na przykład cynamon. Dlaczego? Wtedy jeszcze bardziej podkręcimy nasz metabolizm.

Kminek na odchudzanie – jak stosować?

Spożywanie kminku jedynie pomaga zwiększyć efekty kuracji odchudzającej. Konieczne są tu ćwiczenia oraz zbilansowane posiłki o odpowiedniej wartości kalorycznej. Tylko tak jesteś w stanie skutecznie zmniejszyć wagę!

Istnieje wiele patentów na wykorzystanie kminku w kuchni. Podczas kuracji odchudzającej możesz wykorzystać to aromatyczne zioło do przygotowania, na przykład:

  • naparu – 1-2 łyżki owocu kminku miażdżysz w moździerzu. Zalewasz to większą szklanką wrzątku około 300 ml. Zostawiasz pod przykryciem na kilka minut. Pijesz lekko ciepły napar po pół szklanki miej więcej 2-3 razy na dobę. Do smaku można dodać mięte, rumianek lub inne zioła.
  • Herbatki – 1-2 łyżki startego imbiru łączysz z 1-2 łyżkami zmiażdżonego kminku. Całość zalewasz ciepłą wodą. Pijesz po spożyciu posiłku. Do takiej herbatki do smaku możesz dorzucić cynamon, miód, czy cytrynę.
  • Koktajlu – do blendera wrzucasz banana, garść jarmużu, odrobinę ananasa, trochę lodu i łyżkę zmielonego kminku. Do smaku możesz dać miód, sok z cytryny, czy też masło orzechowe.
  • Sałatek – do miksu sałat, grillowanego kurczaka, pomidorków, rzodkiewki i lekkiego sosu winegret dodaj łyżeczkę zmielonego kminku.

Kminek z jogurtem na odchudzanie

Masa osób podczas kuracji odchudzającej spożywa chudy nabiał, przede wszystkim jogurt naturalny z wieloma dodatkami. Tu również kminek odnajdzie się znakomicie. Będzie idealnym dopełnieniem domowej granoli, musli, czy koktajlu na bazie nabiału. Wystarczy dodać 1 łyżeczkę zmielonego kminku do dowolnego dania, by przyspieszyć proces odchudzania.

Połączenie kminku i jogurtu to doskonała opcja podczas odchudzania. Potwierdzają to badania Uniwersytetu Nauk Medycznych w Iranie. Wynik pokazał, że kobiety stosujące te aromatyczne zioło straciły zdecydowanie więcej kilogramów, niż te które spożywały jedynie sam nabiał w postaci jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *