Miód to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Dzięki temu wykazuje wiele właściwości leczniczych, które doceniane są już od dawna. Korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę. Dlaczego warto stosować miód i włączyć go do codziennej diety?
Miód – skarbnica witamin i składników mineralnych
Miód to naturalny produkt, który wytwarzany jest przez pszczoły. Jego wyjątkowe właściwości wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce już od dawna. Co ciekawe, po miód sięgano już w starożytności. I choć jego specyficzny smak i aromat nie każdemu podchodzi, to każdy powinien włączyć go do codziennego jadłospisu. Miód to bogate źródło składników ożywczych, które pozytywnie wpływają na nas organizm. Znajdziemy w nim:
- enzymy,
- kwasy organiczne m.in. kwas cytrynowy, fenylowy,
- antyoksydanty m.in. flawonoidy,
- aminokwasy m.in. prolina czy fenyloalanina,
- witaminy m.in. C, K, E oraz z grupy B,
- składniki mineralne m.in. żelazo, cynk, wapń, magnez, fosfor i potas.
Miód – poznaj jego prozdrowotne właściwości
Ze względu na bogate źródło składników odżywczych, miód korzystnie wpływa na nasz organizm. Ma szerokie działanie prozdrowotne, a do jego głównych właściwości zalicza się:
- wzmacnia odporność,
- działa antybakteryjnie,
- przyśpiesza gojenie się ran,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę,
- stanowi źródło antyoksydantów,
- obniża ciśnienie krwi,
- pobudza perystaltykę jelit,
- ogranicza ból i napięcie nerwowe,
Zawarty w miodzie nadtlenek wodoru oraz flawonoidy wykazują właściwości bakteriobójcze, a także hamują rozrost grzybów. Miód zaleca się włączyć do diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy o wiele łatwiej o infekcję. Świetnie sprawdzi się w leczeniu górnych dróg oddechowych. To także doskonałe źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki oraz odbudowują tkanki. Warto wiedzieć, że miody o ciemnym zabarwieniu np. miód spadziowy, miód gryczany, zawierają nieco więcej przeciwutleniaczy niż miód jasny.
Miód – który wybrać?
Istnieje kilka rodzajów miodu. Wybór zależy od smaku, a także właściwości. Każdy z miodów wykazuje inne działanie prozdrowotne. Miód manuka doskonale sprawdza się przy najtrudniej gojących się ranach w przebiegu choroby nowotworowej, a także owrzodzeń. Innym rodzajem miodu jest miód gryczany, który cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Oczyszcza oraz wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera wątrobę oraz układ odpornościowy. Miód gryczany jest również źródłem żelaza i magnezu, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i pracę serca. Aby zwiększyć wartości zdrowotne miodu to można wybrać miód z dodatkiem owoców. Tutaj https://miodykrupiec.pl/miody-z-dodatkami znajdziecie kilka przykładów takich miodów.
Polecany jest również w przypadku niedokrwistości, wynikającej z niedoboru żelaza u dzieci i dorosłych. Natomiast miód lipowy zalecany jest w stanach osłabienia, przemęczenia, a także w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie. Zawiera olejek eteryczny, który obniża gorączkę, działa wykrztuśnie oraz antyseptycznie. Niezależnie od tego, który rodzaj miodu wybierzemy, włączenie go do codziennego menu i regularne stosowanie, przyniesie wiele korzyści zdrowotnych i wzmocni układ odpornościowy.