Czy wino to odpowiedni napój w trakcie diety? Oczywiście, jak każdy element żywienia powinien być dostarczony w odpowiedniej ilości. Nie można pominąć jego prozdrowotnych czynników, które przy utracie zbędnych kilogramów mogą okazać się pomocne. Ponadto wersja bezalkoholowa nie zaburzy deficytu kalorycznego, a wręcz przeciwnie, pobudza metabolizm.
Wino czerwone, czyli skuteczny sposób na walkę z otyłością
Holenderscy naukowcy potwierdzili, że istnieje sposób, aby bez długotrwałego ograniczania kalorii otrzymać efekt spadku masy ciała. Resveratrol, czyli składnik wina czerwonego korzystnie wpływa na przemianę materii. W dodatku eliminuje ryzyko wystąpienia oporności komórek na insulinę.
Schorzenie bardzo często prowadzi do zaburzeń menstruacyjnych u kobiet, a także nieprawidłowej pracy wątroby. Dlatego częstym zwyczajem stało się podawanie lampki czerwonego wina do tłustych i mięsnych dań. Idealnie sprawdzi się między innymi węgierski Kunvin – Cabernet Sauvignon z bogatym aromatem jeżyny. Wytrawny posmak doskonale współgra z czerwonym mięsem, lub dziczyzną. Kolejnym pomysłem będzie kataloński wyrób, czyli Castillo Las Veras – Tempranillo.
Wyjątkowo gładkie, subtelne i delikatne, a za ten przyjemny smak odpowiada głównie wiśnia. Dla miłośników włoskich makaronów pozostaje Casabella – Gutturnio Superiore Viticoltori Arquatesi, a jej ostra i kwaskowata nuta rewelacyjnie przełamie pyszne tagliatelle, lub penne. Uwielbiasz korzenną woń? W takim razie postaw na L’Archange de Mermoz Bordeaux Supérieur, gdzie wyczujesz między innymi czekoladę, kawę, wanilię i nutę dębu.
Białe wino i niska kaloryczność
Wino czerwone doskonale wpływa na metabolizm, a z kolei białe cechuje się mniejszą kalorycznością. Zawarte natomiast w białym winie przeciwutleniacze skutecznie eliminują ryzyko chorób przewlekłych. Oprócz tego niewiele osób wie, że w mniejszych ilościach wspomaga nawet pracę płuc. Kieliszek tego trunku ma niecałe 100 kcal, więc bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na tego rodzaju przyjemność. W składzie nie brakuje mikroelementów i ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków, a dokładnie żelaza, witamin z grupy B, fosforu i wapnia. Kolejny powód, dla którego warto pić wino białe?
Regularne spożywanie niewielkiej ilości może zniwelować ryzyko kamicy nerkowej. Oczywiście najważniejszy pozostaje walor smakowy, który wykorzystasz w wielu zdrowych i niskokalorycznych sosach. Jakie wino wybrać w trakcie diety? Możesz sprawdzić, co oferuje sklep z winami – rafa-wino.pl. Znajdziesz tam między innymi Egri Korona Debroi Harslevelu, czyli słodki wyrób węgierki. Z pewnością miodowy aromat zmniejszy Twoją ochotę na podjadanie słodyczy.
Wino bezalkoholowe i niemal całkowity brak kalorii
Wino bezalkoholowe to szczególny rodzaj wykwintnego napoju, a głównie ze względu na maksymalnie ograniczone kalorie. W związku z tym idealnie sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej i przy okazji otrzymasz wszystkie wyżej wymienione korzyści dla zdrowia. Jak to możliwe? Wino bezalkoholowe powstaje na bazie tego samego procesu co wersja tradycyjna, czyli fermentacji. Jednak tuż po tym trunek poddawany jest destylacji próżniowej.
Dzięki temu mogą z niego korzystać osoby ograniczające spożywanie alkoholu, a zwłaszcza diabetycy, kobiety karmiące i w ciąży, a także kierowcy. Ponadto nie musisz martwić się o walory smakowe, bo dzięki niskiej temperaturze destylacji zostają zachowane. Jeśli gustujesz w świeżych i owocowych smakach, to możesz spróbować Barrels & Drums – Chardonnay. Oprócz tego zachęcamy do przeczytania artykułu Wina słodkie, które powinieneś znać! Dieta, wówczas nauka zdrowych nawyków żywieniowych stanie się wyłącznie przyjemnością.