Zielona kawa jest szeroko stosowanym suplementem, ale czy jest naprawdę skuteczna? Dostępna jest zarówno w postaci naparu jak i całkiem zwyczajnych kapsułek. Zielona kawa to nieprzetworzona postać znanej nam czarnej kawy. Ziarna nie zostały jeszcze wypalone, więc posiadają one właściwości których czarna kawa już nie posiada. Dowiedz się więcej w poniższym artykule.
Zielona kawa – jakie ma właściwości?
Kawa jest naszpikowana aktywnymi biologicznie związkami, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia naszego organizmu. Szczególnie przydaje się do usuwania wolnych rodników, które dostają się do organizmu z zewnątrz jak i są w nim produkowane. Dzięki tej właściwości, przeciwdziała schorzeniom jak – Choroba Alzheimera, Parkinsona, miażdżycy i obniża ryzyko powstania chorób nowotworowych. Dodatkowo obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi.
Przeciwutleniacze występujące w kawie
- Kwas kawowy – przeciwdziała powstawaniu chorób nowotworowych i działa antybakteryjnie.
- Kwas chlorogenowy – przeciwdziała powstawaniu chorób nowotworowych, rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza ilość wchłanianej glukozy z krwi.
Oba te kwasy działają jak odkurzacze i wysysają z nas szkodliwe wolne rodniki i metale ciężkie.
Zielona kawa na odchudzanie
Stosowana jest przede wszystkim jako środek wspomagający odchudzania. Regularne spożywanie tego suplementu przeciwdziała nagromadzaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie, dzięki właściwościom regulującym powstawanie komórek tłuszczowych oraz ingerowanie w proces metabolizowania lipidów i białka.
Badania naukowe potwierdzające jej skuteczność przeprowadzono na grupie otyłych kobiet w wieku 25-45 lat. Podzielono je na dwie grupy, z czego jedna stosowała 400mg zielonej kawy jako dodatek do zbilansowanej, zdrowej diety redukcyjnej. Samo badanie trwało 8 tygodni i finalnie potwierdzono skuteczność działania suplementu, gdyż grupa przyjmująca zieloną kawę mogła pochwalić się większym ubytkiem tkanki tłuszczowej.
Zielona kawa? Jak on smakuje?
Przede wszystkim brakuje jej intensywnego aromatu, znanej nam wypalonej, czarnej kawy. Jej smak jest delikatny, ale jednocześnie lekko mdły, cierpki i ogólnie niezbyt zachęcający.
Niekorzystne walory smakowe zmusiły producentów do skompresowania zielonego kawy w kapsułkach w postaci ekstraktu. Często są one wzbogacane o inne substancje, wspomagające proces redukowania tkanki tłuszczowej.
Jeżeli jednak smak nie jest dla nas przeszkodą, zdecydowanie najkorzystniej jest wybrać i dołączyć do naszego planu żywieniowego surowe ziarna zielonej kawy.
Podsumowanie
Zielona kawa jest suplementem zdecydowanie godnym polecenia, gdyż o jej prozdrowotnych właściwościach przekonało się już wiele osób, które skutecznie pozbyły się nadmiaru kilogramów tkanki tłuszczowej. Pamiętajcie jednak, ze najistotniejsza jest zdrowa dieta. Wszelkiego rodzaju suplementy trzeba traktować jedynie jako dodatek do niej i nie opierać swoich zamierzeń wyłącznie na nich, gdyż na pewno zawiedziemy się efektami.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.
Ciekawy artykuł i bardzo na temat 🙂 Osobiście lubię zieloną kawę, choć to prawda – smak jest specyficzny 🙂 Na pewno warto spróbować.