Truskawki są słodkie i niebywale zdrowe. Można je spożywać na rozmaite sposoby. Najsmaczniejsze owoce to oczywiście te z sezonu letniego dojrzewające w pełnym słońcu. Ile kalorii ma truskawka? Sprawdź!
Ile kalorii ma truskawka?
Czerwone owoce z szypułką, czyli truskawki w zależności od pory roku oraz odmiany są bardziej słodkie lub kwaskowate. Najlepsze będą te z upraw letnich.
Truskawki są niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach produktu pojawia się jedynie 27 kalorii. Dlaczego aż tak mało? W większości składają się one z wody. Do tego wyróżnia je niebywale niski indeks glikemiczny. W truskawce jest cukier w postaci fruktozy. Co ciekawe rozkłada się on bez jakiegokolwiek udziału insuliny.
Jedna świeża truskawka to 6 kalorii, za to jedna łyżeczka niskokalorycznej konfitury z tego owocu już 25. Szklanka musu skrywa w sobie 70 kalorii, a jeśli chodzi o lody, gałka ma identyczną wartość.
Wartości odżywcze truskawek
Truskawki zdecydowanie warto jeść, zwłaszcza w trakcie sezonu, wtedy mają w sobie najwięcej witamin oraz mikroelementów. Co wyróżnia ten owoc? Bogactwo różnorodnych właściwości! Truskawki posiadają:
- mnóstwo witaminy C. Co ciekawe jest jej więcej niż w cytrusach!
- Sporą ilość błonnika i pektyn, zapewniają poprzez to efekt sytości na długo. Ponadto korzystnie wpływają na układ trawienny. Zapominasz dzięki nim także o zaparciach.
- Skrywają w sobie dużo potasu, żelaza i kwasu foliowego, są więc idealne dla przyszłych mam, do tego dla osób z anemią, czy z nadciśnieniem.
- Niskokaloryczne owoce można jeść będąc na diecie nawet w dużej ilości, ale bez niczego. Przyspieszają one przemianę materii, a także usprawniają metabolizm.
- Truskawki skutecznie usuwają toksyny z organizmu.
- Ten owoc doskonale nawadnia organizm, dlatego warto go spożywać w trakcie upałów.
- Moczopędne właściwości truskawek dobrze wpływają na nerki oraz na układ moczowy.
- Działają na odporność, do tego pomagają walczyć z infekcjami, jak i ze stanami zapalnymi.
- Truskawki znacząco poprawiają stan skóry, przede wszystkim niwelują niedoskonałości oraz zapewniają promienny wygląd.
Trzeba pamiętać, że mrożone owoce truskawek mają w sobie dużo mniej wartości niż te świeże, czyli prosto z krzaka.
Co warto jeszcze wiedzieć o truskawkach?
Mimo, iż truskawki są niskokaloryczne to trzeba na nie uważać, ponieważ pobudzają apetyt. Spożywane solo nie są tak wielkim zagrożeniem, jak te konsumowane z dodatkami, takimi jak czekolada, czy śmietana. Warto zatem sięgnąć po mniej kaloryczne zamienniki, na przykład jogurt naturalny bądź kefir. Zapomnij o dorzucaniu do truskawek cukru!
Niestety truskawki bardzo szybko się psują. Można je przechowywać maksymalnie 2 dni w lodówce. Ich świeżość przedłużymy, gdy przykryjemy je liśćmi sałaty lub mięty.
Truskawki nie są dobrym wyborem dla osób uczulonych na aspirynę. Dlaczego? Ten owoc zawiera w sobie salicylany, które mają podobne działanie właśnie do tego leku. Ludzie chorujący na zapalenie jelita grubego również powinni z nich zrezygnować, bo mogą pojawić się po zjedzeniu podrażnienia.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.