Ile kalorii ma truskawka? Wartości odżywcze i witaminy


Truskawki są słodkie i niebywale zdrowe. Można je spożywać na rozmaite sposoby. Najsmaczniejsze owoce to oczywiście te z sezonu letniego dojrzewające w pełnym słońcu. Ile kalorii ma truskawka? Sprawdź!


Ile kalorii ma truskawka?

Czerwone owoce z szypułką, czyli truskawki w zależności od pory roku oraz odmiany są bardziej słodkie lub kwaskowate. Najlepsze będą te z upraw letnich.

Truskawki są niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach produktu pojawia się jedynie 27 kalorii. Dlaczego aż tak mało? W większości składają się one z wody. Do tego wyróżnia je niebywale niski indeks glikemiczny. W truskawce jest cukier w postaci fruktozy. Co ciekawe rozkłada się on bez jakiegokolwiek udziału insuliny.

Jedna świeża truskawka to 6 kalorii, za to jedna łyżeczka niskokalorycznej konfitury z tego owocu już 25. Szklanka musu skrywa w sobie 70 kalorii, a jeśli chodzi o lody, gałka ma identyczną wartość.


Wartości odżywcze truskawek

Truskawki zdecydowanie warto jeść, zwłaszcza w trakcie sezonu, wtedy mają w sobie najwięcej witamin oraz mikroelementów. Co wyróżnia ten owoc? Bogactwo różnorodnych właściwości! Truskawki posiadają:

  • mnóstwo witaminy C. Co ciekawe jest jej więcej niż w cytrusach!
  • Sporą ilość błonnika i pektyn, zapewniają poprzez to efekt sytości na długo. Ponadto korzystnie wpływają na układ trawienny. Zapominasz dzięki nim także o zaparciach.
  • Skrywają w sobie dużo potasu, żelaza i kwasu foliowego, są więc idealne dla przyszłych mam, do tego dla osób z anemią, czy z nadciśnieniem.
  • Niskokaloryczne owoce można jeść będąc na diecie nawet w dużej ilości, ale bez niczego. Przyspieszają one przemianę materii, a także usprawniają metabolizm.
  • Truskawki skutecznie usuwają toksyny z organizmu.
  • Ten owoc doskonale nawadnia organizm, dlatego warto go spożywać w trakcie upałów.
  • Moczopędne właściwości truskawek dobrze wpływają na nerki oraz na układ moczowy.
  • Działają na odporność, do tego pomagają walczyć z infekcjami, jak i ze stanami zapalnymi.
  • Truskawki znacząco poprawiają stan skóry, przede wszystkim niwelują niedoskonałości oraz zapewniają promienny wygląd.

Trzeba pamiętać, że mrożone owoce truskawek mają w sobie dużo mniej wartości niż te świeże, czyli prosto z krzaka.


Co warto jeszcze wiedzieć o truskawkach?

Mimo, iż truskawki są niskokaloryczne to trzeba na nie uważać, ponieważ pobudzają apetyt. Spożywane solo nie są tak wielkim zagrożeniem, jak te konsumowane z dodatkami, takimi jak czekolada, czy śmietana. Warto zatem sięgnąć po mniej kaloryczne zamienniki, na przykład jogurt naturalny bądź kefir. Zapomnij o dorzucaniu do truskawek cukru!

Niestety truskawki bardzo szybko się psują. Można je przechowywać maksymalnie 2 dni w lodówce. Ich świeżość przedłużymy, gdy przykryjemy je liśćmi sałaty lub mięty.

Truskawki nie są dobrym wyborem dla osób uczulonych na aspirynę. Dlaczego? Ten owoc zawiera w sobie salicylany, które mają podobne działanie właśnie do tego leku. Ludzie chorujący na zapalenie jelita grubego również powinni z nich zrezygnować, bo mogą pojawić się po zjedzeniu podrażnienia.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *