frytki

Ile kalorii mają frytki? Sprawdź dietetyczną wersję frytek


Frytki to dość popularne danie, które zdobyło serca ludzi praktycznie na całym świecie. Co ciekawe do tej pory dokładnie nie wiadomo skąd one pochodzą. Francuzi uważają, że jest to ich przysmak narodowy, który po raz pierwszy był serwowany na paryskim Pont Neuf. Natomiast Beldzy są przekonani, że frytki pierwszy raz jedli belgijscy rybacy nad Mozą.


Niezależnie od pochodzenia można jednoznacznie stwierdzić, ze frytki są przysmakiem ulicy, pomimo że obecnie są serwowane nie tylko w budkach z zapiekankami i kebabem, ale też w restauracjach do dań mięsnych. Jednym słowem można je jeść na wiele sposobów. Amerykanie lubią je do hamburgerów, idealnie się wpisują na wieczornym spacerze wzdłuż Sekwany lub do dania obiadowego z mięsem, lub rybą.

elite banner

Kaloryczność frytek

Frytki przyrządzane w głębokim oleju cechuje dość spora kaloryczność.

Kalorie we frytkach w zależności od przygotowania:

  • Mrożone frytki przed usmażeniem mają ok. 150 kcal w 100 g
  • Porcja 100 g frytek smażona na głębokim tłuszczu np. we frytkownicy zawiera ponad  314 kcal, czyli  dwa razy tyle niż przed obróbką cieplną.
  • Najmniej kaloryczne są frytki z piekarnika. Porcja 100g frytek z piekarnika to ok. 174 kcal.
  Ile kalorii ma bób? Wartości odżywcze i właściwości

Zatem frytki są to dość kaloryczną przekąską i nie koniecznie zaspokoją apetyt dorosłej osoby. Dla dorosłego człowieka taka porcja powinna wynosić ok. 200 g, aby można było coś zjeść na szybko i poczuć to we własnym żołądku. A 200 g tego przysmaku to praktycznie 630 kcal, co można porównać już z pełnowartościowym obiadem.

Czy frytki można uznać za zdrową przekąskę?

Głównym składnikiem frytek są ziemniaki, które zawierają skrobię oraz posiadają witaminy i mikroelementy. W procesie obróbki cieplnej, czyli smażeniu w głębokim tłuszczu (oleju), ich wartości odżywcze tracą na znaczeniu. Dlatego trudno traktować tę potrawę, jako zdrową przekąskę. Znaczenie ma również rodzaj zastosowanego tłuszczu. Jeżeli je robimy w domu we własnej frytkownicy i na sprawdzonym oraz świeżym oleju, to jest to zdrowsza wersja niż kupowana na mieście np. w budce.

  Dieta 8-godzinna - czy działa? Efekty, zasady i opinie

Na ogół w takich miejscach do smażenia tego przysmaku ziemniaczanego używa się tłuszczu o niskiej jakości, zazwyczaj trans, który charakteryzuje się dużą trwałością, a przy okazji rzadko się go wymienia we frytkownicach.

Czy istnieje sposób na dietetyczne frytki?

No cóż, frytki są bardzo popularnym przysmakiem. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. No ale nie służą osobom, którym zależy na dobrym wyglądzie i prawidłowej wadze. Rzeczywiście w formie ziemniaczanych słupków zanurzonych w gorącym oleju, nie są zdrową i pożywną przekąską. Tym bardziej że spożywane w nadmiarze, szybko prowadzą do nadwagi i otyłości.

Alternatywą są pieczone frytki, lub ziemniaki pocięte w talarki. Mają one o  prawie połowę mniej kalorii. Ostatnio otrzymałam przepis na pyszne frytki z dyni. Podobnie jak ziemniaki kroi się je w talarki lub słupki, oprósza solą (najlepiej gruboziarnistą) i spryskuje niewielką ilością oliwy z oliwek lub dobrej jakości olejem. W takiej formie piecze się je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 minut. Tego typu przekąska jest polecana nawet osobom będącym na diecie odchudzającej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *